De eerste verliespartij voor Capitals

1e kwart: 13-20
2e kwart: 28-44
3e kwart: 49-58
4e kwart: 72-77 Een week geleden speelden HanzeVast Capitals en Rotterdam Basketbal al tegen elkaar en uiteindelijk won de ploeg van Boot. Rotterdam had toen zeven spelers ter beschikking. Vanavond is het anders want coach Braal kan beschikken over de Amerikanen Henderson en Pope. Ondanks dat Sander Trommelen niet speelgerechtigd is maakt hij wel weer deel uit van de selectie. HanzeVast Capitals start de wedstrijd met een veredeld college-basketballteam maar echt sprankelend basketball laten de vijf yanks niet zien. Sterker nog de tegenstander begint geconcentreerder aan de wedstrijd en loopt gecontroleerd uit naar 3-9. Opmerkelijk is dat Laroche na een block en rebound weer mag gaan zitten op de bank. Hij heeft een minuut gespeeld en had nog een turnover. “Na een aantal turnovers was deze teveel”, aldus Boot. De coach vertelt ook nog dat Laroche behoort tot het trio die morgen niet hoeven te trainen om hun daden te overdenken. Naast Laroche moet Turek aan het eind van het eerste kwart ook gaan zitten en hoeft tot aan de rust niet meer in actie te komen. Als een soort van noodgreep speelt Sjors Poels nu. Het resulteert allemaal niet in een voorsprong. Rotterdam heeft een voorsprong van zeven puntjes (13-20) en hier valt niets op af te dingen. Ties Theeuwkens schiet na een paar turnovers van beide zijden een driepunter binnen en het gat is nu al tien puntjes. Coach Braal is blij dat zijn team niet het hoofd verloor na de technische fout voor hem. “Was heel dom van me. Ik probeer mijn gedrag te verbeteren”, zegt Braal over zijn eigen optreden richting de mannen in het grijs. Waar Slagter vooral in het eerste kwart nadrukkelijk aanwezig was zo is het Steenvoorde in het tweede kwart. Zijn driepunter brengt zijn puntentotaal al op 14. Hinson onzichtbaar maar wel topscorer met 8 punten bij de rust. Het gat is zestien punten (28-44) en HanzeVast Capitals moet in het tweede bedrijf absoluut anders gaan spelen. Schotpercentages van 24% tweepunters en 64% van buiten levert je nooit een overwinning op. Melderis wordt geroemd door Boot vanwege zijn instelling. Hij zou het voorbeeld moeten zijn voor de Amerikanen die niets van topsport weten. Buchanan is de enige Amerikaan die een klein beetje boven zijn collega’s uitsteekt. Mede door zijn felle optreden in het derde kwart komt het team dichterbij Rotterdam. Een 10-0 run voor HanzeVast Capitals waarvan 8 punten voor Buchanan brengt weer enigszins spanning in de wedstrijd. Het gat is nog maar 42-48 halverwege het kwart. Vlak voor het eind van het derde kwart is er een scheidsrechters time-out omdat arbiter Harryvan geblesseerd is geraakt. Het lijkt eerst kramp te zijn maar uiteindelijk moet hij opgeven en wordt de wedstrijd uitgespeeld onder leiding van twee arbiters. In het laatste kwart slinkt de voorsprong wel een beetje maar HanzeVast Capitals komt nooit dichterbij dan vijf punten. “Door mijn ruimere selectie hebben we het de gehele wedstrijd kunnen volhouden maar we zakten in de tweede helft wel in”, volgens coach Braal. Vincent Krieger gooit met nog een paar minuten een bom binnen en zet de stand 61-73 op het bord. Een kleine run van Capitals brengt ze tot zes punten terug op een minuut voor het einde. Het zou dus nog kunnen maar uiteindelijk gaat het team geheel verdiend ten onder aan een beter spelend Rotterdam Basketbal. Braal vertelt na afloop dat als Capitals protest zou aantekenen het resultaat omgedraaid kan worden aangezien ze een niet speelgerechtigde speler, Sander Trommelen, hebben laten spelen. Ton Boot ziet hier geen enkele reden voor om dit te doen. Hij ziet in deze wedstrijd wel aanleiding om sancties op te gaan leggen. Hij sluit niet uit dat er spelers een enkeltje States aangeboden krijgen. Hij vindt dat veel spelers niets weten van topsport en maar gewoon een partijtje spelen. “Ze spelen dan en ze hebben dan gewonnen of verloren. Ze spelen zonder trots! In ieder Amerikaans basketball boek wordt er gesproken over spelen met trots. Ik sta ook voor verrassingen maar niet lang meer”. Het is duidelijk zichtbaar dat Boot woedend is en hij vertelt dat zijn voltallige selectie naar Nijmegen zal reizen.