Donar een maatje te klein voor Russische opponent

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Op de verjaardag van Drew Smith mag zijn team aantreden voor de FIBA Europe Cup tegen het Russische BC Enisey. Een team wat we nog niet eerder in Nederland hebben gezien. Het is zeker niet het top notch uit Rusland want dat wordt gevormd door CSKA Moskou en Unics Kazan. Maar ondanks dat is het een goed team. Veel Russische spelers en twee Amerikanen en ze werden net als Donar tweede in hun poule.

In de eerste vijf minuten moeten de gasten nog op gang komen met de jetlag in de benen. Donar maakt er gebruik van en vier snelle breaks op rij leiden tot een 8-0 voorsprong. Dan hebben de Russen de roes uitgeslapen en gaan ze zich ook bemoeien met het spel. Van een achterstand draaien ze het om tot 17-17 aan het eind van dat eerste kwart.

Daarmee is het gedaan voor Donar. De Russen nemen snel afstand mede door een groot aantal driepunters. De tegenstander is zeer efficient en effectief. In die eerste helft ondernemen ze twintig driepuntspogingen waarvan er negen door de ring gaan. Donar heeft het dan moeilijk in die periode. BC Enisey heeft even een gat van al tien punten.

Een van de sterspelers bij BC Enisey Taylor grijpt naar zijn voet en gaat strompelend van het veld. Bij Donar is Dourisseau niet geheel fit. Hij zit veel tijd op de bank en dan vooral op een fietstrainer om de benen warm te houden. Maar Donar blijft een beetje hangen en mag nog steeds hopen op een stunt want zes punten achter bij de rust is een goede situatie.

Wat normaal voor Donar een goed kwart is, is het kwart waarin de Russen echt even laten zien een maatje te groot te zijn. Eenvoudig maar zeer effectief nemen ze een maximale voorsprong van zeventien punten. Dat goede kwart voor Donar zit er niet meer in. Slagter verwoord het goed na afloop:”zij spelen heel efficient en effectief aangevuld met veel lengte, kracht en atletisch vermogen. Dat is mooi om tegen te spelen en daarvoor doen we ook graag mee in Europa.”

In deze periode is het thuispubliek wat stil en supporters wordt nog een onderwerp na afloop tijdens de persconferentie. Donar toont andermaal dit seizoen karakter en laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Onder leiding van natuurlijk Jeter verkleinen ze het gat tot tien punten. Verder zijn uiteraard Pasalic en Fieler weer van grote waarde voor het team van Braal.

Het gat van tien punten is te overzien maar de bezoekers laten Donar niet dichterbij komen dan acht puntjes. Het lijkt wel alsof BC Enisey een beetje aanzet als het nodig is. In die laatste seconden neemt Donar nog een time-out wat door een deel van het publiek wordt gevolgd door gefluit.

Donar heeft zeker niet op zijn top gespeeld maar heeft absoluut gestreden voor wat het waard is. De score en vooral het verschil is niet te groot wat gunstig is en van belang kan zijn aan het eind van de rit. “Ik neem een time-out om zo dichterbij de basket te komen want het gaat niet alleen om de score maar ook om het saldo in Europa. “, aldus Braal.

Braal was zeker niet in opperbeste stemming na afloop en niet zozeer vanwege de nederlaag. “Kijk, wij worden beter van dit soort wedstrijden. We spreken af elkaar niet te helpen bij de screen, Drew doet dit wel en wordt afgestraft met een driepunter. Dat zijn mooie fragmenten voor de video-analyse.”

De irritatie komt onder andere over het gefluit tijdens de time-out en een soortgelijk moment vorig seizoen tegen Den Bosch. De Russische speler die aanwezig is bij de persconferentie verteld over de situatie in hun eigen hal. “BIj ons komen zo’n 1200 mensen en dan zijn ze stil. Ze klappen alleen als er iets moois is, een soort van bioscooppubliek dus hier is dat mooier”. Erik Braal vult hierop aan:”maar waar zijn de supporters als we echt support kunnen gebruiken toen we 12 punten achter stonden? Na twee dunks waren ze er weer.”

“Ik ben in ieder geval trots op mijn team. We misten wel wat open schoten. Maar we bleven wel vechten en dit soort teams is toch mooi om tegen te spelen!”, aldus Braal.