Donar pakt opnieuw een sensationele zege in de Europe Cup!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Donar is in bloedvorm zo staat het op de website van de FIBA Europe Cup. Nou daar is geen woord verkeerd aan. De mannen van Braal doen het echt super goed in zowel de Nederlandse competitie als in Europa. De onverwachte maar super goede overwinning in Rusland doet de kansen voor een nog langer verblijf in de Europe Cup stijgen. “Dat vond ik een bijzondere overwinning. We hebben er veel aandacht aan gegeven vanwege de omstandigheden”, vertelt Braal. Maar de kansen zijn er alleen als er thuis gewonnen wordt van Benfica.

De tegenstander uit Lissabon is allang uitgeschakeld maar dat betekent niet dat Donar nu achterover kan leunen. Alle tegenstanders in de Europe Cup zijn serieuze opponenten maar door de overwinning in Portugal zijn er zeker kansen voor overwinning nummer drie in deze poule. “Gezien de kwaliteit op papier wist ik dat ze absoluut sterker zouden zijn in vergelijking met de vorige keer dat we tegen ze speelden”, vindt Braal.

Benfica leidt wel aan het begin van de wedstrijd maar als Barber stopt met scoren neemt Donar halverwege het eerste kwart de leiding over. Benfica leidt nog even bij 10-13 maar daarna is het voorbij. Fieler is goed op dreef met verre schoten en samen met generaal Jeter is het gat bij de eerste break vijf punten (18-13).

In het tweede kwart blijft Donar telkens op een punt of acht voor op zijn tegenstander. Vooral Barber en Morais stichten gevaar maar Benfica kan geen vuist maken tegen de thuisploeg. De teams ontlopen elkaar niet veel maar de thuisploeg blijft steeds aan de goede zijde van de score.

Na de rust scoort Benfica vier punten op rij en komt terug tot 36-35. Dan is het woord aan Donar en mannen gaan met een 11-0 run even los. 47-35 en een ruime voorsprong. Daar blijft het voorlopig bij qua voorsprong. Jeter krijgt zijn vierde fout en billenknijpen voor hoe lang die nog in het veld kan blijven. Zijn rol in het team is natuurlijk overduidelijk en zijn inbreng ook.

“In het vierde kwart haal ik Jeter eruit in de verdediging en wissel hem weer in het veld in de aanval. Zo hoop ik hem een vijfde fout te besparen. Later lukte dat niet omdat het te snel ging.”, vertelt Braal over Jeter die uiteindelijk zonder een vijfde fout het einde van de wedstrijd haalt.

Acht punten is het verschil en maar is niet genoeg om achterover te leunen. Benfica krijgt het in eens op zijn heupen en met een driepunter is het gat vijf puntjes. Daarna gaat Raivio drie keer naar dezelfde plek net buiten de driepuntslijn en driemaal een bommetje raak. Als er dan nog een twee punter wordt gemaakt door de bezoekers staat Donar ineens vijf punten achter (56-61). “We hebben minuten aan filmmateriaal bekeken over Hollis maar dat was allemaal voor nop want hij speelde uiteindelijk niet en maar een paar momenten van Raivio. Mede ook omdat die gast weinig speelt. Maar dat is ook het gevaar van een team waarbij een van de pijlers aan de kant zit. Waar moet je je op richten? Wie neemt het over. Daarna passen we uiteraard onze verdediging aan.”, vertelt Braal over de video-analyse.

Donar maakt dan een aantal stops en komt dichterbij Pasalic brengt dankzij een fantastische rebound in de aanval gelijk bij 64-64. Daarna is het stuivertje wisselen en billenknijpen. Jeter mag daarna tweemaal twee keer vrije worpen schieten maar na driemaal raak mist die en is het 67-64. Cruciaal moment en daarna scoren alleen Jeter en Raivio nog tweemaal vanaf de vrijworplijn en is het 69-66.

Laatste bal voor Benfica en vanuit de hoek schiet Fernandes de driepunter binnen en gaat de game naar een overtime.

Donar opent de scoren en met nog een halve minuut op de klok en de stand 78-77 maakt de verder goed spelende Fieler een turnover. Een hele slechte pass op Dourisseau gaat verloren en geeft Benfica een riante kans. De spanning is nog niet groot genoeg en Andrade mist in de aanval. Donar krijgt dan vervolgens een vrije worp en het is 79-77. Fernandes mag dan tweemaal aanleggen vanaf de vrije worplijn en mogelijk een tweede overtime afdwingen maar de spanning wordt hem misschien te groot en hij mist een van de twee ballen. Dourisseau zet vervolgens de winnende score van 81-78 op het bord vanachter de vrije worplijn en overwinning drie in de Europe Cup is binnen.

“Het is leuk om hier te spelen. Mooie hal en goede sfeer. Zoals Raivio ook al aangaf we spelen nog voor onze trots. We wisten ook waar we konden verbeteren ten opzichte van de thuiswedstrijd en dat was de verdediging. Daar hebben we meer energie ingestopt. We kennen natuurlijk hun plays ook beter. Wij wensen Donar succes.”, vertelt coach Carlos Santos.

“Ik hoop dat Benfica ook volgende week met trots gaat spelen tegen Enisey. Maar na de gelijke stand in het vierde kwart werd het de wedstrijd van wie is het meest gelukkig. Wij hadden een matige start met weinig energie in de verdediging. Dat werd gaandeweg wel beter. Ze speelden ook heel fysiek. Maar dit soort wedstrijden maakt ons beter want dit krijgen we straks in de play-offs ook.”, aldus Braal.