Donar en ZZ Leiden spelen andermaal een spannende pot

Het reguliere seizoen zit er bijna op maar in die laatste twee speelronden kan de stand nog veranderen. Voor Donar is het plek vier en daar zal geen verandering meer in komen. De bezoekers uit Leiden hebben twee toppers als afsluiting van het seizoen. Op bezoek in Martiniplaza en nog naar Zwolle.

Het is alweer de zevende ontmoeting tussen de ploegen dit seizoen, Na het eerste kwart is het 18-14 en het lijkt er op dat ook deze wedstrijd weer close zal worden. ZZ Leiden komt niet meer dichterbij door het laatste schot van Thompson want de bal blijft steken tussen het bord en de basket.

In de opening van het tweede kwart komt Donar door een paar redelijke aanvallen op 23-16 en lijkt er een klein gaatje te ontstaan. De zeven punten verdwijnen echter als sneeuw voor de zon. Ververs scoort een bommetje en na een steal van dezelfde Ververs maakt hij andermaal een score. Thompson kan vervolgens zonder vorm van verdediging ook de bal er in leggen en zo is het 23-23.

Het puntje-puntje karakter van de game gaat zo door tot aan de rust. Het slotakkoord komt van Thompson met een verre bal. De ploegen gaan dan rusten bij 31-33.

Na de rust komt de thuisploeg goed uit de kleedkamers. Een aantal goede aanvallen en scores zorgen voor 13-0 run van Donar. Het is halverwege kwart drie als Donar bij 45-35 een gat heeft van tien punten. De ploegen hebben in de voorgaande games elkaar weinig ruimte gegeven. “In zeven wedstrijden hebben we volgens mij een verschil van 9 punten. Dat is natuurlijk niets” , aldus Braal.

Tien minuten voorstaan is ook vanavond een te grote luxe en de run van Donar wordt gevolgd door een 1-15 run voor ZZ Leiden. Maurice Watson brengt de stand op 46-50. Een kwart die goed begint voor de thuisploeg eindigt derhalve op een manier dat de bezoekers hun voorsprong nog hebben vergroot.

Lange man Drago Pasalic tot aan kwart vier zonder een punt maakt acht van de tien punten voor Donar aan het begin van kwart vier. Het wordt mede hierdoor 56-58 en de spanning is geheel terug in de game. Het publiek wordt in dat laatste kwart ook vermaakt met fraaie alley-oops tussen Watson en Thompson.

De laatste drie minuten van de game zijn zeer boeiend. Donar staat met 60-66 achter en Slagter maakt maar een van zijn vrije worpen. Het verschil is nu nog maar vijf puntjes. Inmiddels staat de klok op nog 30 seconden speeltijd als Gipson richting basket gaat middels een drive. Hij wordt van de bal gezet. Heel Martiniplaza roept om een fout of onsportieve fout zelfs. De spelers van Donar geloven het ook en lopen niet meer terug als Thompson met de bal naar de overkant snelt. Zijn score beslist de wedstrijd maar in plaats van een simpele layup gaat de Amerikaan voor de dunk. Tot ieders verrassing mist hij de dunk en de bal stuitert uit de ring.

Arvin Slagter is er rap bij en gooit vervolgens een driepunter binnen en het is 64-66. ZZ Leiden komt niet tot een nieuwe score en Donar gaat voor nog een driepunter. Maar die valt niet wel heeft Koenis de rebound en die valt door het netje. Een onwaarschijnlijk slot waardoor de ploegen een verlenging gaan spelen. Donar was vanavond in de aanvallende rebound ook beter dan ZZ Leiden. Het pakt er 18 tegenover 8 en is in de rebound gewoon veel beter dan zijn opponent.

In die extra vijf minuten is de herstelde Mohammed Kherazzi heel waardevol met vijf punten en Watson. De kleine Amerikaan veroorzaakt geen grote schade voor zijn team na een airball. Uiteindelijk komt Donar net twee punten te kort en gaat de overwinning naar ZZ Leiden nadat het 71-73 is geworden.

Ondanks het enorme overwicht in rebounds wint het niet wat mede te verklaren is door 24 turnovers en lage schotpercentages.

“Het voelt als coach goed om de waardering te krijgen van je collega’s. Dat is het mooie van de titel ‘coach van het jaar’, verder is het niet belangrijk. Nu is het belangrijk om te blijven winnen. Wedstrijden zoals vanavond zijn de games waarvoor je je bed uit wil komen. Spannend tot aan het eind. Na de scheidsrechter call, een mislukte dunk en een airball krijgen we verlenging. In de verlenging heb ik het ware hart van mijn team gezien. Ze knokken en blijven vechten voor de overwinning.” , aldus coach Franke.

“Mede door de intensiteit is het een prachtige wedstrijd. Ik ben wisselend tevreden want we krijgen goede open schoten die we niet maken. We hebben lage percentages. We toonden na het derde kwart wel karakter. Maar we laten ons als ervaren team kinderlijk eenvoudig de bal afpakken na een rebound. In deze wedstrijden is dat van belang want deze games worden beslist in een paar ‘possessions’. Het komt erg aan op de kleine dingen in de wedstrijd want de balans is elke wedstrijd hetzelfde. “, aldus Erik Braal.