Na knappe come-back komt Donar net te kort

Donar heeft door het verdwijnen van de Dordrecht Windmills een paar dagen extra rust gehad. De bezoekers uit Leiden worden een beetje ongelukkig want het scheelt hun vier punten. De komende wedstrijden in Martiniplaza tussen Donar en ZZ Leiden kunnen heel bepalend zijn voor de eindstand in de reguliere competitie. Voor Donar is er nog steeds een kleine kans om derde te worden dus ook voor de thuisploeg staat er nog wat op het spel in dit duel.

Donar opent de score met een klein 6-0 run. Daarna komt ZZ Leiden ook aan scoren toe maar de thuisploeg speelt redelijk in die eerste minuten. Zeker Rienk Mast doet het goed in die beginfase en Donar loopt uit naar een 12-4 voorsprong. In die openingsfase heeft Donar het betere spel. Vette en Thompson maken belangrijke driepunters om bij te blijven. Het is 23-14 vlak voor de eerste rust als Worthy de Jong een driepunter binnenschiet in de buzzer. Een voorsprong van 23-17 na het eerste kwart voor de thuisploeg.

Hoogst persoonlijk is het Worthy de Jong die bezoekers terug brengen tot 1 punt van Donar. Driepunters, een gewone veldscore en een vrije worp en dat binnen enkele minuten. Hij pakt nog twee belangrijke steals en zo is het 27-30 na vier minuten spelen in kwart twee. Beide ploegen maken er een spannende pot van. Het gaat puntje-puntje tot aan de rust waarbij Donar de laatste bal voor het netje mikt en het 39-37 is bij de rust.

Rienk Mast en Worthy de Jong zijn dan beiden goed voor 14 punten. “Rienk doet het goed maar het zou natuurlijk niet nodig moeten zijn met dit ervaren team dat we op hem moeten leunen”, aldus Erik Braal.

Na de rust is het spel een stuk minder bij de thuisploeg en ZZ Leiden plaats een 9-0 run en neemt de leiding over in de game. Het gat loopt op richting tien punten bij 49-59 en nog ruim twee minuten te spelen. Jeter en een Hammink op volle snelheid naar de basket brengen de ploegen weer dicht bij elkaar. Het is dan 56-59 maar Donar kan de tegenstander niet afstoppen. ZZ Leiden maakt acht punten in 59 seconden en dat is veel te veel. Vooral Thompson doet met twee rake driepunters goede zaken voor zijn team. Zo eindigt het kwart met een stand van 56-79 en winnen de bezoekers deze periode met 17-30.

“We worden na de rust veel minder en laten het tempo zakken. We hebben aan het begin van dat derde kwart drie fantastische open schoten maar ze vallen simpelweg niet. Het team slaagt er dan niet in om stops te maken.”, vertelt Erik Braal.

In de eerste minuten van dat laatste kwart blijft het verschil rond de twaalf punten steken. Tot Slagter in het veld komt en direct een bommetje binnen gooit en het 66-74 wordt. Martiniplaza leeft helemaal op en de thuisploeg gelooft er weer in. Slagter maakt ook de 71-76 en 74-76 en het billenknijpen is begonnen. Elf punten op rij voor Donar brengt de winst toch binnen bereik. Koenis maakt zelfs nog gelijk bij 76-76. Watson scoort en ZZ Leiden krijgt balbezit door een turnover en na een aanvallende rebound gaat de bal van ver door de ring en zo wordt de eindstand 76-81.

“De laatste deflectie was mogelijk voor ons en heeft een impact. We zijn het gehele seizoen al niet gelukkig met dit soort momenten. Maar dit gebeurt en je moet er dan overheen stappen. Dat lukt ons nog niet. We zijn teveel bezig met randzaken als het niet lukt. Het is duidelijk dat wedstrijden tussen deze ploegen worden beslist in kleine wisselingen van balbezit. Turnovers zijn een cruciaal onderdeel in deze games.” , aldus verliezend coach Braal.

Mast, De Jong en Thompson worden gezamenlijk topscorers met ieder 19 punten achter hun naam.

“Altijd mooi om in deze entourage te spelen en dan ook te winnen. We hebben het uiteindelijk rustig uitgespeeld. We starten goed in de 2de helft en we spelen door de druk heen. Als mooie bijvangst verliezen we vanavond geen punten”, aldus ZZ Leiden coach Rolf Franke.