Donar heeft geen kind aan Dnipro Dnipropetrovsk en heeft nog een hobbel te nemen richting de FIBA Champions League

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Op papier ziet Dnipro er als een sterk team uit zeker met de veel belovende speler Jared Terrell. Die laatste blijkt uiteindelijk niet meegekomen te zijn naar Cyprus.
Dat is natuurlijk een meevaller voor Donar die wel met de volledige selectie aanwezig is.

Donar neemt direct in deze wedstrijd het initiatief en heeft na ruim vijf minuten spelen al 12 punten voorsprong. Het is dan 17-5 en de start is veelbelovend. Donar is heel actief in de verdediging. Het team lijkt te barsten van de energie. Op die manier compenseert de ploeg het verschil in lengte. Dnipro heeft fysiek iets grotere mannen in de gelederen namelijk. Maar het lijkt, ondanks dat het team langer samen, ze niet echt ingespeeld zijn op elkaar.
Na tien minuten basketbal spelen gaat Donar met 26-16 aan de leiding.

Het tweede kwart begint eigenlijk zoals het eerste kwart. Donar neemt het initiatief en heeft de touwtjes in handen. In die eerste vier minuten plaats de ploeg een 13-0 run. Het is halverwege dan 41-17. Lacy mist zelfs dan nog een open layup na een steal en break. In deze game valt ook Rudež op dat je kan zien dat die ervaring heeft. Hij geeft fraaie passes maar heeft ook de rust in zijn spel. Zelfs in een situatie waarbij er een double team defense op hem wordt gespeeld houdt die oog voor de vrije man. Dat leidt in het tweede kwart bijvoorbeeld tot een open driepunter van Henry Caruso.

Juwann James wil kennelijk de game vroegtijdig beslissen en op een slecht moment gaat die voor een drive. Gevolg is een break van Dnipro waarbij Lacy een speler moet vasthouden om zo een score tegen te gaan. De gehele situatie zorgt voor een onsportieve fout voor Lacy maar natuurlijk vrije worpen en nieuwe aanval voor Dnipro. Die maken gebruik van deze mogelijkheden en zo snoepen de tegenstanders in een paar seconden vijf punten af van de achterstand. Het is dan 43-24 maar het betekent niet een start van de inhaalrace van het Oekrainse team. Sterker nog, Donar doet er nog een schepje bovenop en plaatst een 10-2 run.

Het is dan 53-26 in de rust en dat betekent normaal gesproken dat de wedstrijd gespeeld is. Opvallend is dat Lacy de enige turnover achter zijn naam heeft staan namens Donar terwijl Dnipro er al 15 heeft. Daar blijkt ook wel uit dat de ploeg van Rudež veel meer druk zet op zijn tegenstander dan andersom. Dnipro speelt vrij mat en krijgt hier ook de rekening voor gepresenteerd.

Het derde kwart brengt geen verandering in het spelbeeld. Donar is weliswaar niet zo productief maar Dnipro dringt zeker niet echt aan. Ze lopen dan wel een paar punten in mede dankzij Korniienko maar genoeg is het niet.
Gat is nog steeds 25 punten bij 67-42. Daarnaast heeft Donar een overwicht in assists van 17-10. Lacy staat na drie kwarten op 19 punten, dat zal ook zijn eindtotaal zijn.

In het laatste kwart komt de overwinning geen moment meer in gevaar. Rudež maakt van een inworp een assist die fraai wordt afgerond. Brandwijk zet middels een mooie dunk de score 82-50 op het bord. Het laatste kwart is ook duidelijk voor Donar. De jeugdspelers Adetunji, Agasi en Zuidema komen nog in het veld. Na 40 minuten spelen staat er een onverwachte uitslag van 88-53 op het bord.

Het aantal turnovers is maar 6 voor Donar tegenover 24 voor de tegenstanders. De assists vallen met 26-13 ook ruim in het voordeel uit voor de Nederlandse ploeg.
De ploeg heeft in zijn eerste officiele wedstrijd een goede indruk achter gelaten. Laten we hopen dat de ploeg deze energie in de defensie en beweging in het spel ook donderdag kan brengen. Dan zou seizoen 2020-2021 zomaar het eerste seizoen in de FIBA Champions League kunnen gaan worden. Later vandaag wordt de tegenstander bekend voor de wedstrijd van aankomende donderdag om 19.00.