Donar is andermaal dichtbij maar haalt de Champions League weer niet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Vandaag werd bekend dat de FIBA vanwege de huidige pandemie heeft besloten het formaat van de Basketball Champions League te wijzigen. In plaats van vier groepen met acht teams worden het nu acht poules met vier teams. Dat zou voor Donar minder interessant zijn omdat je dan normaal gesproken maar drie thuiswedstrijden hebt.

Maar voor men zover is zal eerst die finale gewonnen moeten worden. Dinsdag werd een goed begin gemaakt met de plaatsing voor de Basketball Champions League. Donar schudde eigenlijk onverwachts gemakkelijk Dnipro van zich af in de halve finale. De tegenstander in de finale is dan het Keravnos uit Cyprus. Deze ploeg had een verlenging nodig om Iraklis naar huis te sturen en won uiteindelijk nipt met twee punten.

Dat Keravnos een andere ploeg heeft en anders zou spelen dan Dnipro werd wel duidelijk in die game. De ploeg heeft een paar frivole Amerikanen in huis waaronder Brandon Rozzell. Deze Amerikaan heeft nog een paar wedstrijdjes bij Aris Friesland gespeeld in seizoen 2011-2012 met Erik Braal als coach destijds.

Vanavond blijkt deze Amerikaan een ware plaaggeest te zijn voor Donar. Maar het is Stylianou die in het eerste kwart de kar trekt bij Keravnos. Maar de start is direct close maar bij 12-7 besluit Ivan Rudez een time-out aan te vragen. Het helpt want Donar komt op gelijke hoogte. Die Stylianou maakt dan een driepunter en het is 17-14. Het gaatje van drie punten in het voordeel blijft tot aan de break voor Keravnos.

Maar van die 21-18 wordt het snel 25-18 en dan dreigt er een gaatje te ontstaan. Donar moet minutenlang in de achtervolging. Beide teams blijken ook zeer gelijkwaardig te zijn. Dus het gat even inlopen gaat niet zo eenvoudig. Maar na acht minuten spelen in dat tweede kwart is het 30-30. In die laatste minuten maakt Donar twee punten meer dan Keravnos. De teams gaan dus rusten bij een 32-34 voorsprong voor Donar.

Rozzell heeft dan al de helft van zijn punten verzameld en Ogungbemi-Jackson heeft er dan 7 namens Donar. De ploegen doen op alle onderdelen qua statistieken niet voor elkaar onder. Dat onderstreept maar eens dat deze ploegen erg gelijkwaardig zijn.

Direct na de rust loopt Donar even uit tot 32-36 maar dan is het even een run voor Keravnos. Van 32-36 gaat het naar 36-38 en zelfs 47-40. Een time-out volgt uiteraard want er lijkt nu een gat te ontstaan. Rozzell heeft in deze run een grote bijdrage en staat op 16 punten nu.

De ploeg van Rudez is weer bij de les na de time-out en plaatst een 11-0 run. Als Rozzell zijn laatste punten van de wedstrijd blijkt te maken is het 49-51 en nog een kwart te gaan.

Donar neemt snel de leiding over en dan ontstaat er een heerlijke puntje-puntje game. Elk balbezit is belangrijk en elke score is van belang om die felbegeerde groepsfase te bereiken. Tot ruim 4 minuten voor het eind kan het nog alle kanten op gaan maar dan mengt Ahmaad Rorie zich met de game. Hij maakt een belangrijke score en zorgt voor 58-53 bij 3:03 te gaan. In de daaropvolgende aanval verliest Lacy de bal in de break en James gaat voor een schot naar buiten terwijl die vrij onder de basket staat. Caruso kan de driepunter niet verzilveren. Keravnos heeft ook moeite gekregen met scoren maar zit nog wel aan de goede zijde van de score.

Jackson maakt bij 1:19 te gaan twee belangrijke vrije worpen en met 3 punten verschil kan het nog voor Donar. Lacy maakt bij 0:12 op de klok een score en het is nog maar een puntje. Het plan is nu natuurlijk een fout maken, Keravnos de vrije worpen verzilveren, time-out en een driepunter nemen.

Dat is theorie, de praktijk werd een beetje anders. Jackson begaat een onsportieve fout en dat maakt dus vrije worpen voor Keravnos en opnieuw balbezit voor dat team. Dan hopen dus op missers in de vrije worpen van Keravnos en dan alsnog een normale fout. De hoop werd realiteit en de speler van Keravnos kan geen enkele vrije worp verzilveren. Donar heeft nog een kans.

Direct maakt Donar opnieuw een fout en nu kan Keravnos eenmaal een vrije worp verzilveren. Time-out en daarna snelle aanval en driepunter schieten. Jackson mist de bom en Keravnos mag weer in de aanval.

Hunt wordt onregelmatig gestopt en mag vrije worpen nemen. Hij maakt er een en dan is het 60-57 en met nog heel weinig tijd op de klok is er nog een klein kansje. Moreton schiet onder tijdsdruk nog een verre bal maar die red het niet. Geen verlenging en opnieuw geen Basketball Champions League voor Donar.

Helaas en erg zuur voor Donar wat opnieuw een prima pot speelde en op veel fronten absoluut gelijkwaardig was aan zijn tegenstander. De statistieken laten overigens wel een interessant detail zien. Keravnos schoot zijn tweepunters tegen een percentage van 72% tegenover 39% van Donar. De Cyprioten nemen maar de helft van de schoten van binnen de cirkel t.o.v. Donar en qua field shots overall is het ook veel lager maar ze winnen wel. Dat is het enige wat uiteindelijk telt.

Voor Donar wordt het nu vanaf januari de FIBA Europe Cup en een van de tegenstanders zal dan Heroes Den Bosch worden. De andere twee tegenstanders zijn dan Mornar Bar en BC Borisfen.