Donar heeft uitzicht op de halve finale van de NBB Beker

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Twee weken geleden speelden Donar en ZZ Leiden tegen elkaar in de Dutch Basketball League. In die game bleven de teams op gelijke hoogte tot aan de rust. Daarna liep Donar over de tegenstander heen. Voor de kwart finale van de NBB Beker staan de teams deze week tweemaal tegenover elkaar. In Martiniplaza is het vanavond de eerste ontmoeting.

Waar Donar in het vorige duel in kwart drie pas een gat slaat is het nu al in kwart twee. De ploegen geven elkaar in de eerste tien minuten maximaal vijf punten ruimte en dat is vooral door Draper. Vervolgens wordt er in de eerste vijf minuten van kwart twee de basis gelegd voor de overwinning. ZZ Leiden mag twee punten aantekenen tegenover elf voor Donar in tien minuten.

Het blijft onduidelijk wat er in de pauze besproken is maar voor ZZ Leiden maakte het weinig verschil. De ploeg van coach Vervaeck zakt in kwart drie diep weg. Na afloop van de vorige game vertelde Vervaeck dat men de punten uit transitie voor Donar moest proberen te beperken. “De vorige wedstrijd had Donar +16 punten uit hun fast-breaks, vanavond maar +6. Maar eigenlijk is dat ook het enige wat werkte uit het gameplan”, aldus Vervaeck.

Donar kan zonder groots te spelen eenvoudig zich ontdoen van de tegenstander. Traditie getrouw ontvangt Jansen een technische fout. Drew Smith krijgt de toeschouwers aan het klappen vanwege mooie acties maar de spanning is al uit de game. Donar vergroot de voorsprong met negen punten en bij kwart vier is het gat al 23 punten en gaan de ploegen op herhaling van twee weken geleden.

In de vorige game speelden Jansen en Lee een grote rol, nu zijn ze minder productief. “We hebben gisteren uitvoerig gekeken wat Lee doet. Onze insteek was om Lee en Jansen niet de schoten te laten nemen zoals in de vorige ontmoeting. Daarmee de angel weg te nemen. “, aldus Braal.

Pasalic, Jeter en Fieler rollen ZZ Leiden helemaal op. De tegenstander kan met Draper en Voorn te weinig brengen. Opvallend is dat Jansen zelfs de bal die uit is niet wil afgeven. Een potje duwen en trekken met Cunningham levert hem zijn vierde fout op. Even later mag Koenis met een onsportieve fout ook gaan zitten want dat was zijn vijfde persoonlijke fout.

Sean Cunningham gooit in de buzzer de laatste bal van ver door het netje en bepaald de eindstand op 80-49.

“We kwam hier om te winnen en anders binnen tien punten te blijven van Donar. Maar met een schotpercentage van 35% is dat natuurlijk een utopie. Wat moeten wij doen om onze kansen op de finale te behouden. Tsja, misschien proberen een beetje te toveren?”, aldus Vervaeck.

“Deze wedstrijd is maar een halffabricaat en we moeten er nog een wedstrijd aan vast knopen. In de 5-meihal kan het spoken zoals ook vorig jaar in de play-offs. Toen hebben we daar ook dik verloren. Ik weet het verschil niet meer en wil het ook niet horen van de mensen hier in de perszaal. Ik ben dat bewust vergeten. We hebben een ruime marge maar dat maakt niets uit. Het is een valkuil om achterover te leunen en we willen simpelweg donderdag gewoon opnieuw winnen.”, aldus Braal.

Aanvallend beleefde Donar zeker niet zijn beste avond. De opmerkingen hierover van Braal zijn interessant. “We maakten teveel driepunters. Kijk naar ons percentage en dan weet je dat het geen goede keuzes waren en dus niet de beste schoten. Ze geven ons ook de ruimte doordat ze compact spelen. Heeft allemaal te maken met de eisen aan een driepuntspoging, onze schotselectie”, vertelt Braal.

Welke eisen er precies aan worden gesteld wil die niet onthullen want dat zou andere coaches informatie verschaffen. Ondanks dit opvallende punt heeft Donar zich in een goede positie gemanoeuvreerd om de halve finale te gaan halen. Donderdagavond is de return in Leiden.