Donar wint NBB Beker 2017

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De doelstelling voor dit seizoen voor Donar is om alle Nederlandse prijzen te winnen. De SuperCup is inmiddels binnen en nu de NBB Bekerfinale waar de tweede prijs te winnen is. Voor Landstede Zwolle is het inmiddels de derde bekerfinale maar nog nooit werd de beker mee terug genomen naar Zwolle.

Afgelopen woensdag was de ultieme test voor de twee teams in de reguliere competitie. In dat onderlinge treffen was Donar uiteindelijk de bovenliggende partij. Maar in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst is een bekend credo. Dat geldt zeker voor het bekertoernooi waar een slechte wedstrijd spelen kan betekenen dat je niets wint.

Donar begint ook matig aan de game en Zwolle neemt onder leiding van J.T. Tiller de leiding en start met 0-10 voorsprong. Nadat de guard gaat zitten komt Donar langzaam aan terug maar Zwolle blijft de bovenliggende partij.

Vlak voor het eind van het eerste kwart maakt Yoho een harde fout op Smith die probeerde te dunken. Onsportief en toont ook aan dat Landstede Zwolle gemotiveerd is om te winnen. Smith neemt snel revanche met een rebound en dunk. Maar Zwolle gaat de eerste break in bij een stand van 15-20.

Martiniplaza is tot de laatste stoel bezet met allerlei grote namen uit het basketbalwereldje waaronder oud-speler Billy Clark. Zij zien dat Chase Fieler met een coast-to-coast score de ploegen op gelijke hoogte brengen. Na de 20-20 komt Landstede Zwolle bij 27-28 nog op voorsprong maar dat was het laatste verzet. Donar zet drie minuten voor de rust een 13-0 run in en gooit de game op slot.

De rust is bij 38-28 en het ziet er goed uit voor Donar. “Ik wist in het derde kwart dat als we geen gekke dingen zouden doen dat het goed moest gaan komen”, aldus Braal.

In het derde kwart loopt het verschil hard op en is het vooral Schaftenaar nog die pogingen onderneemt. Landstede Basketbal probeert de bal niet meer inside te brengen. Vooral van afstand wordt getracht dichterbij te komen wat helaas niet lukt. Dat zou de spanning ten goede komen. Maar de hechte verdediging van Donar dwingt ook moeilijkere schoten af.

Het slotkwart brengt geen grote verschillen meer in de stand. Een aantal fraaie aanvallen nog en dan is Donar winnaar van de NBB Beker 2017. Eindstand wordt 78-58. De tweede prijs van het seizoen is binnen.

“Mooi om deze prijs te winnen maar het is niet de belangrijkste prijs in Nederland. Het was een mooie sfeer om in te spelen. Het is fijn om dit team te coachen. De spelers hebben veel invloed ook. Ze verdedigden goed waardoor Zwolle moeilijke schoten moest nemen. We hadden een periode waarin het bagger en chaos was. Na de time-out was het weer goed.”, aldus de winnende coach Braal.

foto artikel: Arnold Meijer
foto’s: http://arnoldmeijer.jalbum.net/NBB-Beker-Donar-Zwolle26-03-2017/