Donar – Landstede Zwolle

Nu Lance Jeter terug is in Groningen loopt het team van Braal een stuk soepeler. De game tegen Leeuwarden was direct een positieve uitschieter. Maar Landstede Zwolle is toch andere koek. De ploeg staat door goed spelen en echt teamspel verdiend bovenaan de ranglijst. De vorige game in de Martiniplaza werd ook door Zwolle gewonnen. Maar nu met Jeter en Bubnic is het toch weer een andere game.

De game ontwikkeld zich snel tot een heerlijke close game. Na een kleine voorsprong van Donar is er wat tumult in Martiniplaza. Door een paar dubieuze calls ontstaat het allemaal en als Braal verhaal wil halen krijgt die een technische fout.

“Een bewuste technische op een moment dat het geen pijn zou doen. “, aldus Braal.

Het kwart wordt afgesloten bij de stand van 26-25. Een fast-break wordt met een dunk afgerond door Bubnic.

Zwolle loopt in het tweede kwart maximaal vijf punten uit van Donar. Mede dankzij de scherpschutter Voorn die heerlijk op dreef is en zelfs zal eindigen met 23 punten. Bubnic krijgt in het tweede kwart een aanvallende en technische fout. Hij staat daardoor al op vier fouten. “Dat helpt ons niet in de rotatie zonder Bas en ook nog dat Drazen elk moment naar het ziekenhuis kan gaan vanwege zijn zwangere vrouw”, verteld Erik Braal.

Een gat van twee punten is het verschil bij de rust. 38-40 in het voordeel van Zwolle met Voorn al op 14 punten.

Na de rust gaan de teams verder waar ze zijn gebleven. Zwaar verdedigen en goed teamspel en geen duimbreed toegeven. Daarnaast wordt het publiek ook verwend met heerlijke dunks zoals die van Fieler. Hij verovert eerst zelf de bal en gaat dan in een rechte streep richting basket. Of een Lance Jeter die tweemaal op rij vanuit dezelfde hoek een bommetje door het netje laat vallen.

Voor Landstede Zwolle is het halverwege kwart drie even slikken. Grant Gibbs gaat bij een inside-actie tegen de vloer en blijft liggen. “Hij kon niet meer verder. Zijn nek raakte op slot.”, aldus Herman van den Belt.

Tot aan 60-64 kan Donar blijven scoren en in de vier minuten daarna plaatst Zwolle een 10-0 run. Ze vergroten het gat tot maximaal 15 punten. Braal neemt een time-out uiteraard.

“Ik heb ze in de time-out gevraagd om te knokken. We verloren de focus in die periode. ” Vijftien punten goed maken in ruim zes minuten is een stevige opdracht. Als Bubnic naar de kant moet is het gat al een stuk kleiner.

Zwolle begint de controle langzaam aan te verliezen. Ze pakken nog wel een aantal offensieve rebounds tot afgrijnzen van Donar-coach. Maar er wordt niet gescoord in de aanval en Jeter laat Martiniplaza ontploffen dankzij een drietje. Het is zowaar 79-80 en nog ruim twee minuten te spelen.

Landstede Zwolle laat zich het kaas van het brood eten in een tijdsbestek van vier minuten. De Martiniplaza kolkt en iedereen gelooft er weer in. De bezoekers scoren weer en het gat is drie punten.

Twee scores van Donar en het is 83-82 en de game is nog niet beslist. Mede doordat Dourisseau en Bekkering allebei hun vrije worpen missen in de laatste minuut. In hun laatste aanval scoort Zwolle niet en zo is het Donar wat uiteindelijk de overwinning pakt.
“We hebben goed gespeeld. Het was duidelijk dat Gibbs niet meer zou spelen maar zonder hem heeft het team het toch goed opgepakt. Wat er in dat laatste kwart gebeurde is iets om eens te analyseren.”, aldus Van de Belt.

Braal dankt na afloop vooral het publiek wat volgens hem niet stil te krijgen is. Behalve dan in de minuten dat het team meer dan tien punten achter staat.

“Het is goed voor ons om dit soort wedstrijden te spelen en te winnen. Het ging in de voorgaande wedstrijden misschien iets te makkelijk. Om nog die eerste plek aan te vallen moesten we winnen. Maar uiteindelijk is het vooral Zwolle dat de eerste plek kan verliezen dan dat wij die kunnen winnen”.

“Ik ken Erik al heel lang. Ik denk dat die het goed heeft gezien”, aldus de Zwolle-coach die reageert op de stelling van Erik Braal.