Donar opnieuw van het parket geveegd in de Spiroudome

De tweede uitwedstrijd voor Donar in deze Europe Cup-campagne is in het Belgische Charleroi. Braal en zijn team speelden vorig seizoen ook in de Spiroudome en werden toen van de mat geveegd. Een beter resultaat dan toen in de vorm van een overwinning is zeer gewenst voor de ploeg.

Thomas Koenis is op weg naar de openingsscore maar wordt direct geblockt. Charleroi scoort vervolgens wel en neemt het initiatief. Het neemt via Libert de voorsprong. Nooit een groot gat maar enkele puntjes verschil. Beide teams spelen niet groots en het tempo in de game ligt relatief laag. Opvallend detail in dat eerste kwart is wel dat beide ploegen vooral van dichtbij proberen te scoren. Donar neemt bijvoorbeeld in de eerste helft maar vijf schoten van afstand. Diezelfde Libert samen met Beane maken bijna alle punten voor Spirou Charleroi in het eerste kwart. Dat kwart eindigt bij 20-19 in het voordeel van de thuisploeg mede omdat Williams jr. net niet meer op tijd de bal door het netje kan krijgen voor Donar.

In kwart twee drogen de scores voor Alexandre Libert een beetje op maar kan Donar zijn teamgenoot Beane niet stoppen. De Amerikaan scoort er stevig op los. Mede door zijn grote inbreng is de thuisploeg uitgelopen tot tien puntjes. Ondanks de tien punten achterstand scoren meer mensen bij Donar dat kan gunstig zijn als men Beane en Libert tot stoppen kan brengen. Thomas komt namens Donar een paar keer goed maar voor de rust is het net niet genoeg. De ploegen gaan rusten bij 42-32 en Beane had 14 punten in dit kwart.

Na de rust gaat het helemaal mis voor Donar. Good oldie Hervelle scoort gevolgd door een driepunter van Beane en tot slot een steal van Libert. De rook is net goed en wel opgetrokken en het is 49-32. De ploegen hebben net amper drie minuten gespeeld sinds de rust. Donar mag in zijn handjes knijpen als Hervelle tweemaal volledig wide open een afstandsschot mist. Ondanks deze missers tilt de Belgische ploeg het verschil over de 20 punten. De bezoekers kunnen geen vuist maken. De kwartstand is 23-9 en bij 65-41 kunnen de boeken dicht.

Dat laatste kwart is eigenlijk niet meer relevant. Maar in voorgaande seizoen is wel gebleken dat het doelsaldo een belangrijke factor kan zijn. Voor de Belgen zal dat positief zijn. Beane heeft de avond van zijn leven en kan het publiek nog vermaken met een denderdunk. De man stapt met 33 punten van het veld en heeft een grote bijdrage in de 87-56 overwinning.

Net als vorige week komt Donar qua schotpercentage en ook qua turnovers te kort. De Groningse formatie schiet 28% van afstand en heeft 22 turnovers. Dat zijn geen cijfers om een wedstrijd te winnen. Zeker niet als de tegenstander ook nog eens 19 schotpogingen meer kan maken.

Na drie wedstrijden in Poule E van de FIBA Europe Cup neemt Donar de derde plaats in. Opvallend is dat Donar het minst scorende team is in deze Europese competitie tot zover. Het behoort ook tot de drie ploegen met het slechtste doelsaldo. Dat is natuurlijk wel direct gekoppeld aan de eigen scores. De kansen op de volgende ronde zijn nog in eigen hand maar Donar zal feitelijk alle komende wedstrijden moeten winnen om uitzicht te houden op die volgende ronde.