Goed spelend Donar verliest maar kan nog steeds Europees overwinteren

Dankzij de spectaculaire comeback in de wedstrijd tegen Phoenix Brussels heeft Donar de kans voor overwintering in de FIBA Europe Cup levend gehouden. Maar de overwintering is nog niet een feit. Het resultaat van vanavond is eigenlijk niet van belang hiervoor. Pinar Karsiyaka staat samen met grote clubs Anadolu Efes en Fenerbahce aan kop in de Turkse competitie. Ze gaan ook aan de leiding in de poule van de FIBA Europe Cup. Dus thuis in Martiniplaza winnen is een hele opgave voor de mannen van Erik Braal.

Donar opent het bal dankzij een score van Donte Thomas. De power forward beleeft een zeer goede eerste helft overigens voor Donar. Het antwoord van Pinar Karsiyaka wordt gegeven door een driepunter van M’baye. De wedstrijd is dan al twee minuten onderweg en de toon is gezet. Weinig scores en veel defensieve stops aan beide zijden. Maar in dat eerste kwart is Donar veel zuiniger met de bal en dat zorgt ervoor dat de thuisploeg een gaatje kan maken. Maar meer dan acht puntjes kan de ploeg niet los komen van zijn tegenstander.

De stand is dan 16-8 door een vrije worp van Dourisseau. Deze werd toegekend na een technische fout voor coach Sarica. De uitwerking van zijn verbale actie op zijn ploeg is misschien wel zichtbaar. Donar komt twee minuten niet meer tot scoren mede door twee blocks op Koenis en Freeman. Daarnaast komt Donar twee keer vanwege de schotklok in tijdnood. De Amerikaan Tony Taylor mag dan het kwart afsluiten en de stand is 16-12.

Direct na de hervatting is het gat twee punten maar als Hammink een driepunter binnen schiet lijkt Donar weer een gaatje te gaan slaan. Maar niets is minder waar want Pinar Karsiyaka kruipt heel langzaam dichterbij. Donar blijft lang aan de goede zijde tot Morgan tweemaal mag scoren. De center maakt vier punten op rij en dan is het 28-31. Alleen Carrington Love kan nog scoren en dan eindigen de ploegen gelijk bij de rust. Een score van 31-31 is laag. Beide ploegen spelen heel sterk in de defensie waarbij Pinar Karsiyaka in dat tweede kwart veel vanuit een zone verdedigd.

Na de rust maakt Donar een fout en de langste man op het veld, Semih Erden maakt een van zijn vrije worpen en dan is het 31-32. Amath M’Baye schiet vervolgens een driepunter binnen. Diezelfde M’Baye mag best veel punten verzamelen dit kwart en brengt zijn ploeg op voorsprong. Het is 34-40 als de speler een technische fout krijgt. Daarna is het tijd voor Shane Hammink. De speler maakt een paar mooie scores en brengt Donar terug tot op twee puntjes. De ruim 3.000 bezoekers gaan staan en laten Martiniplaza ontploffen.

Minutenlang blijft het gaatje heel klein tot Morgan tweemaal door komt. De Turken leiden dan met 44-49 en kunnen na een turnover verder uitlopen. De buitenkansjes worden gemist. Kort daarna wordt het wel 44-51 maar in plaats van door te drukken maakt Hammink een fraaie laatste score in dit kwart. Foutief gestopt en dus nog een bonus vrije worp en het is 47-51. Hammink scoort tien punten in dit kwart maar Amath M’Baye is met 12 punten nog productiever.

Een gaatje van vier punten is te overzien voor Donar maar na 2:30 spelen wordt het moeilijk voor Donar. Morgan scoort en Koenis krijgt zijn vierde fout. De center Morgen maakt vanaf de vrije worplijn vervolgens 50-58. Daarna gaat het hard door twee driepunters van de Turken. Koenis mag wel scoren maar netto wordt het verschil steeds groter. Bij 4:12 is het 56-68 en hebben de Turken al meer dan 10 punten verschil. De lange mannen van Donar zitten in foutenlast en maken gezamenlijk te weinig punten ten opzichte van de lange kerels van Pinar Karsiyaka.

In die laatste minuten gebeurt er niet veel meer behalve een mooie dunk van Morgan. De thuisploeg kan niet stunten en loopt uiteindelijk toch andermaal tegen een nederlaag aan. De ploeg van Braal heeft 32 minuten echt uitstekend weerstand geboden maar kon het niet bolwerken uiteindelijk. Opvallendste man aan de kant van Donar is Hammink met 15 punten. Carrington Love maakt in de buzzer 62-79.

Braal vind het jammer dat de wedstrijd vier kwarten heeft. “Drie kwarten doen we gewoon goed maar in dat laatste kwart maken we een paar foutjes op rij. Daarna maken zij het professioneel goed af. Een probleem in ons team is dat we series van foutjes maken en dan runs tegen krijgen. Een fout wordt snel gevolgd door een nieuwe fout. Ik denk dat als we dat kunnen doorbreken we weer verder kunnen groeien. Ik zie wel dat we vooruitgang boeken. Door de winst van Brussel op Charleroi gisteren is vanavond niet zo belangrijk. Charleroi is een ander team en als we zo spelen als we vanavond deden maar dan 40 minuten lang dan winnen we. Wat betreft Dourisseau, die heeft echt een knie in zijn bovenbeen gekregen. Dat is zaterdag niet voorbij.”, aldus de coach Erik Braal.

Door de nederlaag van Charleroi heeft Donar ondanks deze nederlaag nog steeds kwalificatie in eigen hand. Volgende week woensdag winnen en de ploeg gaat door.