Donar pakt verrassend geen matchpoint in finale

Veel supporters zijn andermaal naar Martiniplaza gekomen. Het is niet uitverkocht voor game drie in de finale van de play-offs maar wel een goede opkomst. Na twee zeer ruime zeges voor Donar is het de vraag of dit andermaal gaat gebeuren. “Zij schoten in de eerste twee wedstrijden wel heel slecht hun driepunters. Je weet dat statistisch gezien dit altijd wel meer richting het midden gaat.”, vertelt Braal.

De wedstrijd begint in ieder geval een stuk trager dan we gewend zijn van Donar. Landstede Zwolle leidt ook zelfs de eerste zes minuten van de game. Vette maakt de eerste vijf punten van de game. Na 6-8 neemt Donar de leiding over mede ook omdat Landstede Basketbal na vijf minuten al in foutenlast zit. Na het eerste kwart is het 16-12 voor Donar.

Ondanks dat Donar blijft leiden komt Landstede terug tot een puntje. Kennelijk is dat het moment voor de thuisploeg om een stapje harder te werken en een 14-0 run is het gevolg. De bezoekers hebben even het nakijken en krijgen ook nog onsportieve fouten voor Vette en Schilder.

Een gaatje van 11 punten (39-28) bij de rust. Het spelbeeld tot dusver is dat het allemaal op een lager tempo gaat. Dat komt het spel niet ten goede voor beide ploegen. Donar maakte regelmatig in het derde kwart het verschil door scherp te starten.

Zo’n start na de rust ontbreekt vanavond. Donar neemt nooit een grote voorsprong en de ploeg van Herman van den Belt blijft een beetje op het vinkentouw. Een gaatje van tien punten is te overbruggen met geduld en een beetje geluk aan je zijde.

Voor Donar is na het derde kwart Fieler de topscorer met 18 punten en opmerkelijk is dat Tiller nu de meeste punten heeft voor Zwolle. Bij de rust had hij er nog maar vier en nu dertien. Diezelfde Tiller neemt het voortouw en eist de hoofdrol voor zich op in het laatste kwart. Op 2:58 voor het eind mag Schilder gaan zitten met vijf fouten. Het is 72-62 voor Donar en eigenlijk geen vuiltje aan de lucht.

Maar drie minuten later heeft zich het scenario voltrokken dat Landstede Basketbal de winst pakt. Hoe kan dat?! De boxscore laat een aantal interessante cijfers zien. Allereerst scoort Tiller 12 punten in dit kwart. Een driepunter van hem brengt de ploegen op 72-69 en nog een fout mee. In plaats van zelf te schieten wordt de bal naar buiten gepasst en Vette scoort nog een driepunter en het is gelijk. Zwolle heeft dan het momentum en vecht voor de overwinning.

De boxscore laat zien dat de rebounds bij de rust redelijk in evenwicht zijn, 14-15. Na afloop is het 22-40 voor Landstede Basketbal. Maar als de tegenstander veel schiet en niet raakt dan kan je meer defensieve rebounds pakken. Dat is dan nog niet het meest opvallende. Het aantal aanvallende rebounds bij rust voor Donar is drie en aan het eind van de game ook. Landstede daarentegen pakt een offensieve rebound voor de rust en acht na de rust. Dat is wel een opvallend detail. Offensieve rebounds pakken is in ieder geval altijd afhankelijk van hoe hard je er voor knokt. Donar verdedigde ook minder goed dan in de voorgaande games.

Een minder goede defensie kan het gevolg zijn van minder energie in de verdediging steken. Samen met het lage tempo van de game maakt Donar het zichzelf moeilijk. “Wij worden onze eigen tegenstander als we in een langzamer tempo gaan spelen. “, vertelt Braal.

Landstede Basketbal maakt uiteindelijk door de acties van Tiller gebruik van de kans en pakt de zege. De eerste nederlaag voor Donar in de Nederlandse competitie thuis. De derde van het seizoen en game vier komende zondag gaat interessant worden. “Zondag wordt een echte play-off game. Je denkt toch niet dat zij hier weer willen komen met een 3-1 achterstand?”, aldus Braal.

Tien punten voorsprong verdween in drie minuten. Braal heeft in het verleden zijn lesje wel geleerd over wanneer je een wedstrijd hebt gewonnen. Hij vertelt een mooie anekdote uit de tijd dat hij coach was in Bergen op Zoom. “We speelden in de halve finale van de beker tegen Amsterdam. De voorsprong was 22 punten en mijn belangrijkste spelers mochten gaan zitten en hun schoenen uitdoen op een gegeven moment. Uiteindelijk verloren we met een puntje verschil. Ik heb daar een harde les als coach geleerd.”

“Wij hebben gedaan wat wij kunnen. We hebben gevochten en ik ben trots op mijn team. Ze deden wat mogelijk was in een situatie waarin we achterstonden. Blij met het resultaat uiteraard”, vertelt Van den Belt.

“Je hebt twee mindsets, die van dat je speelt om niet te verliezen en de andere gaat over dat je wil winnen. Het is duidelijk dat we vanavond speelden om niet te verliezen. Dat is een mindset die niet bij ons past. Aan het begin van het seizoen spraken we over doelstellingen. Een doelstelling was het verdedigen van de titel. Ik heb toen gezegd dat dit niet aan de orde is. Die titel heb je al gewonnen, het gaat om dat wij een nieuwe titel willen winnen. Gevolg van deze mindset is dus dat we trager speelden, minder agressief verdedigen en niet vechten. Het komt wel goed en als het nodig is gooien we er even een driepuntertje in. Ze hebben ons op een van onze sterke eigenschappen, namelijk punten in de paint, verslagen.”, vertelt Braal.

De coach gaat ook nog even in op de sfeer rondom het team. “Het ontgaat het team natuurlijk ook niet dat veel mensen al denken dat we even met een clean sweep winnen. Er wordt gezegd dat het slecht is voor het Nederlandse basketbal. Dus eigenlijk hebben we vanavond iets goeds gedaan voor het basketbal. Nu is het weer een goede finale.”