Donar wint de eerste halve finale

Donar hoefde natuurlijk in de kwart-finales niet te spelen dus is men uitgeweken voor een wedstrijd achter gesloten deuren in BelgiĆ« om zo ritme te behouden. Maar dat was niet helemaal gelukt. “Wij speelden wel een beetje partijtjes op training maar na anderhalve week vraag je je nog wel of dit leuk is”, vertelt Braal. Voor de tegenstanders New Heroes geldt dat ze nog twee wedstrijden tegen Rotterdam in de benen hebben voor ze naar Martiniplaza afreisden.

De start van de game is goed voor Donar. Een 7-0 run mede door vier turnovers van Watts. Maar als de eerste bal valt voor New Heroes is dat het start voor het echte begin van de game. Donar en New Heroes ontlopen elkaar weinig en de afstand tussen beide ploegen blijft heel klein. Het strijdplan van de gasten is gericht op het lamleggen van Jeter. Dat lukt de bezoekers heel goed gedurende de wedstrijd. Maar dan moeten er dus andere spelers op staan bij Donar.

In het tweede kwart zijn dat dan vooral Dourisseau en Fieler maar ze kunnen niet voorkomen dat New Heroes de voorsprong pakt. Op het punt van 29-33 komt Donar in tijdnood. Schotklokovertredingen zijn zeer uitzonderlijk dit seizoen voor Donar maar in een wanhoopspoging neemt Cunningham van ver een schot en die bal valt miraculeus door het netje.

New Heroes blijft toch leiden maar na een turnover van Akerboom gaat het stokje over naar Donar. In een snelle fast-break komt de thuisploeg weer aan de leiding. Na nogmaals een schotklok-overtreding is het tweede kwart voorbij en is de stand 39-38.

Na de theepauze blijkt dat Wessels in het tweede kwart geblesseerd is geraakt en zal ook niet meer in actie komen voor de New Heroes in deze wedstrijd. Een aderlating want hij had met zeven punten in het eerste kwart een goede inbreng voor zijn team. Een knie tegen zijn dijbeen is de oorzaak en het is flink opgezwollen. “Afwachten hoe dit zich hersteld in aanloop naar dinsdag”, aldus coach Van der Holst.

Donar begint heel goed in het derde kwart. Maar een serie van vier fast-breaks leveren geen punten op voor de thuisploeg. “Dat is gewoon balen want je kan dan een gaatje slaan. Nu blijf je ze het gevoel geven dat ze kunnen winnen”, is de mening van coach Braal.
Bij 48-42 andermaal een fast-break en dan zie je de kwaliteit van dit team. De tijd die Donar nodig heeft voor de omschakeling van verdediging naar aanval is ongelofelijk kort.

Drew Smith kan ontzettend hoog springen en hard dunken. Dat brengt telkens het publiek op de bank en vanavond niet anders. Maar enkele minuten laten pikt hij een technische fout op. Dat had eigenlijk einde wedstrijd voor hem moeten zijn want Braal was hierover duidelijk niet te spreken. “Na deze fout zijn we het momentum volledig kwijt. Dat hadden we in de vorige game ook. Het heeft te maken met dat hij nog jong is. Over enkele jaren doet die dit niet meer. De discussie gaat over onrecht maar voor ons gaat het daar eigenlijk niet meer. Winnen is het enige wat van belang is.”, vertelt coach Braal.

“We hebben in kwart drie de kans laten liggen om een gat te slaan. Gevolg is dat het daarna een vechtwedstrijd wordt.”, vertelt Braal. Donar en New Heroes zijn in dat laatste kwart weer close. Ondanks goede pogingen van McWorther en Watts komt New Heroes niet meer op voorsprong. Mitchell maakt ook nog wel punten en hij zal zelfs als topscorer voor zijn team eindigen maar het is net niet genoeg. Donar wint de eerste game in deze halve finale serie.

“Ik ben tevreden over dat mijn ploeg zo bleef knokken en hoop hielden op een overwinning. Maar of je linksom of rechtsom verdedigd uiteindelijk gaat het om de intensiteit en die was zeker bij de start niet hoog genoeg. We weten dus nu wat we dinsdag moeten doen; de intensiteit moet verder omhoog.”, vertelt Sander van der Holst na afloop.

Dinsdag staan de ploegen in de Maaspoort andermaal tegenover elkaar en het is dus nog even afwachten of Wessels mee zal spelen.