Donar prolongeert landstitel!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Donar wordt in een uitverkocht Martiniplaza voor de zesde keer in zijn geschiedenis kampioen van Nederland. De ploeg rekent in wedstrijd vijf voor de vierde maal af met Landstede Zwolle. De bezoekers deden wat ze konden en stonden bij de rust met twaalf punten achter (39-27). Een gat wat te overbruggen is maar Donar schiet na de rust direct met scherp. Twee driepunters en Zwolle vlucht al na dertig seconden in een time-out. Eigenlijk is de game dan beslist en is het wachten op het eindsignaal. De eindscore is 85-55 en Chase Fieler wordt uitgeroepen tot MVP van de play-offs.

Na afloop spreken we met Jeter, Fieler, coach Braal en bestuurslid technische zaken Martin de Vries. Coach Braal zal het komend seizoen zonder Anjo Mekel moeten stellen. De assistent-coach gaat zich volledig op de jeugd richten. Braal vertelt:”een bijzonder seizoen. Ik keek een filmpje met de samenvatting van dit seizoen en kreeg kippenvel. Ben na twee minuten gestopt bij de wedstrijd in Körmend.” Het verhaal van Braal wordt even onderbroken voor een foto met Arvin Slagter. Vijftien jaar terug werden ze ook samen kampioen. Braal vervolgt:”vorig seizoen kwamen we vanuit positie drie. Dit seizoen waren we ambitieus en wilden we alle prijzen winnen. We wilden jagen en dat hebben we het gehele seizoen gedaan. Een focus die maar een paar keer verloren ging zoals in Bulgarije en de wedstrijd in Zwolle. We herpakten ons daarna weer, kennelijk hadden we dat nodig.”

“Braal heeft mij volwassen zien worden en is een van de beste coaches in Europa. Hij werkt altijd heel hard. Maar ik vind speciaal om deel uit te maken van misschien wel het beste Donar ooit. We hadden het beste team en ook de beste fans. Bijzonder ook dat mijn vrouw en kind hier aanwezig zijn. Ze zijn belangrijk voor mij, ik ben een familie mens. De situatie nu is ook gewoon lastig en ik wil misschien wel blijven in Groningen maar dan voor langere tijd. “, aldus Jeter.

Jeter vervolgt:”vorig jaar hadden we goede kans om de titel te winnen maar dit jaar wilden we dominant zijn. Dat zijn we het gehele seizoen geweest. We hadden aan het begin onze doelen gezet en die hebben we allemaal behaald. Mijn beste seizoen ooit ook nog eens. Maar de kracht van ons team zat in het niet zelfzuchtig zijn.”

Fieler haakt er ook op in:”dat ik de hoogste performance index in de Europa Cup heb gehaald is niet zo belangrijk. Vertrouwen in elkaar is belangrijker zoals weten dat je altijd hulp krijgt vanaf de weak side. Samen iets bereiken en voor mij is het het derde kampioenschap op rij want in Spanje won ik ook een titel. Ongelooflijk gewoon en een speciaal team!”

De technische baas van Donar Martin de Vries geeft aan dat Donar zich graag weer wil inschrijven voor de Champions League. “Je hebt dan minimaal veertien wedstrijden en hebt tot aan januari een Europese campagne. Het hangt van onze rating af maar ook welke andere topclubs zich inschrijven. Door dit seizoen zijn we in ieder geval gestegen in ranking. Zonder Europees basketbal wordt het seizoen wel een beetje saai en ook minder interessant voor spelers. Zonder Europa spelen we maar 35 wedstrijden terwijl we vandaag onze 60ste game van het seizoen hebben gespeeld. In de Nederlandse competitie hebben we een voorsprong genomen maar ik verwacht dat dit bijvoorbeeld Leiden en Den Bosch gaan triggeren waardoor volgend seizoen toch weer anders zal zijn.”

De huldiging van Donar zal vrijdagavond om 20.00 uur plaats vinden op de Grote Markt in Groningen.