Donar prolongeert titel NBB Beker

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De bekerfinale 2018 wordt gespeeld in een goed gevuld Martiniplaza. Daarnaast is er ook veel pers aanwezig. Voorafgaand aan het spel wordt een minuut stilte in acht genomen voor het overlijden van twee personen uit de basketbalwereld. Een jarenlange vrijwilliger van Donar en een voormalige directeur van de NBB zijn afgelopen week overleden.

Als het fluitsignaal klinkt voor de start gaan de teams los voor een wat later blijkt een productief kwart. De teams gaan helemaal los in het scoren. Alleen is de verdeding van ZZ Leiden wel minder stevig. Het afstoppen van Brandon Curry lukt totaal niet en de guard heeft een super kwart met 18 punten. Zijn punten dragen bij aan een groot verschil en hoge score in dat eerste kwart. De teller stopt bij 38-21 uiteindelijk.

“Het is ongelofelijk als je zo kan beginnen. Het team gaf me de looks en je bent er niet mee bezig maar ik kwam wel in een soort flow. Super!”, aldus Brandon Curry.

Zoveel punten als in dat eerste kwart is onwaarschijnlijk voor een gehele game. In dat tweede kwart scoort Curry in zijn geheel niet. Beide ploegen zijn qua scores redelijk in evenwicht. ZZ Leiden is alleen niet in staat om het gat te verkleinen en de spanning terug te brengen in de game. ZZ Leiden zijn cijfers zijn simpelweg ook te laag om in de buurt te komen. Schotpercentages van 37% voor tweepunters en 25% voor de verre ballen is te laag. Donar kan hierdoor ook een groot reboundoverwicht behalen en na twintig minuten spelen is het 54-34 voor Donar.

Na de rust gaat vooral Curry weer verder met wat die ook in het eerste kwart deed. Maar na twee driepunters voor hem stokt het een beetje bij Donar. De voorsprong komt niet in gevaar en ZZ Leiden komt niet dichterbij. Het niveau van de game blijft op redelijk niveau en mooie scores aan beide zijden. Bij 74-51 zal het laatste kwart gaan beginnen.

“Wij hebben een top dag nodig en zij een minder dag om een goede kans te maken. Dat zat er dus niet in helaas”, verteld Worthy de Jong.

ZZ Leiden komt na een aantal turnovers van Donar terug tot 15 punten. Veel eenvoudige ballen gaan mis voor ZZ Leiden waardoor de kans op aansluiting en terug in de game komen verdwijnt. De ploeg van Paul Vervaeck doet nog wel wat terug maar als Donar in de breaks scoort is de game gespeeld.

Helaas moet de wedstrijd nog ontsierd worden door een incident waar Cunningham en Kherazzi bij betrokken zijn. Na beraad van de scheidsrechters worden beide heren met een diskwalificerende fout de zaal uitgestuurd.

In de rommelige fase na het incident zijn er nog wat turnovers en kan ZZ Leiden het gat verkleinen maar de winst zit er niet meer in.

Zo pakt Donar de zesde NBB Beker uit de historie en is het de vijfde officiƫle prijs voor coach Braal sinds hij aan de slag is voor Donar.