Donar – Rotterdam

Ondanks dat coach Braal de kwetsuur van Fieler na afloop van de vorige game afdeed als niets speelt de Amerikaan vanavond niet mee. Uit voorzorg en Bas Veenstra is er ook nog niet bij.

Beide ploegen wisselen baskets in de eerste minuten waardoor het tot 4:00 in eerste kwart nog gelijk staat. Daarna is het vooral Donar wat scoort en dan met name Bubnic. Na het eerste kwart heeft hij 12 van de 22 Groningense punten gescoord. Rotterdam komt niet verder dan 12 puntjes.

Donar speelt meer richting de basket dan zijn tegenstander. Gevolg is ook dat Donar meer vrije worpen kan nemen. Rotterdam neemt geen enkele vrije worp in de eerste helft tegenover dertien voor Groningen. Het geeft de thuisploeg de mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden.

Coach Salomon refereert in zijn analyse aan de voetbalwedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht van afgelopen weekend. “Zo’n gevoel krijg ik als ik puur en alleen al kijk naar het aantal vrije worpen voor ons en die van Donar.”

Een voorsprong van zestien punten is niet genoeg voor Donar om de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen. In het derde kwart hapert de machine en Rotterdam ruikt bloed. Het fysieke spel van Rotterdam levert wel iets op. Langzaam lopen ze in en de Randamie brengt het gat terug naar vijf punten bij 53-48.

Diezelfde Randamie opent de score in het laatste kwart en dan is het nog maar drie puntjes. Daarna schieten Cunningham en Bubnic een bommetje binnen en is het gat weer negen puntjes. Lucas Steijn is dan ook al gaan zitten met vijf fouten.

Het is 62-54 met nog 6:00 te gaan en Rotterdam heeft al vijf teamfouten. Het levert Donar nog niet veel voordeel op. Sterker nog Anderson mist zijn layup en kans om de game terug te brengen tot drie punten. Na een paar knullige turnovers van Donar doet Anderson andermaal een poging maar scoort weer niet.

Donar blijft daardoor overeind en middels een vrije worp van Dourisseau en score van Bubnic staat het 66-60 bij 1:18. Anderson mist nogmaals een open layup maar uiteindelijk is het Stolk die Rotterdam terug brengt tot vier punten. Donar kan opgelucht adem halen.

Lance Jeter is degene die het laatste woord heeft en zijn vrije worpen bepalen de eindstand op 71-65.

“We spelen prima in de eerste helft maar hebben een hele slechte tweede helft. Als we de volgende keer gewoon iets betere dingen doen met de bal zou prettig zijn. Nu hebben we 24 turnovers.”, aldus Braal.

Salomon verteld waarom Anderson drie layups mist. “Onze belangrijke man Anderson was niet helemaal meer fris. Door een vastzittende rug kon hij die laatste lay-ups niet meer goed afronden. Verder hebben we in de eerste helft met te weinig energie gespeeld en na rust met 99%. Daar doen we in Rotterdam nog een schepje bovenop en dan is het wel vanaf het begin echt een wedstrijd.”

De thuisploeg staat op 1-0 in de serie na een moeizame avond. Er zijn verder geen consequenties aan verbonden. Zaterdag gaat de serie verder in Rotterdam en dan kan mogelijk Fieler weer meespelen.