Donar – Shoeters Den Bosch

De bezoekers van de eerste finalewedstrijd in Groningen krijgen een tshirt uitgereikt. Dit allemaal om ook de sfeer te verhogen. De befaamde en bewierookte zesde man is vanavond hard nodig. Daarnaast hebben de mannen op het veld en spelend voor Donar ook iets goed te maken na een van de grootste nederlagen dit seizoen.

De kansen op een soortgelijk begin als in Den Bosch is heel klein. Dat blijkt ook zo te zijn want na een kleine voorsprong van Den Bosch komt Donar terug. Craig O. en vervolgens Clark schieten Donar terug naar 8-9 en vervolgens brengt Jeter de ploeg aan de leiding.

Skelin zijn team pakt zelfs nog even een voorsprong van zeven punten. Het antwoord van SPM Shoeters komt snel en de ploegen gaan de eerste pauze in bij 20-18.

Curry en Jeter zijn de mannen voor de scores maar dat zal in het tweede kwart snel veranderen. Slagter brengt de ploegen op gelijke hoogte bij 20-20. Vervolgens van diezelfde Slagter een onsportieve fout en daarna een technische fout voor Skelin. Halverwege het kwart is er nog niet echt een verschil tussen de ploegen maar is de sfeer in Martiniplaza heel negatief.

Het arbitrale trio krijgt veel over zich heen. Spelbeeld wordt daardoor rommelig en echt mooi basketball krijgt het publiek niet voorgeschoteld. Ze zien een thuisploeg die in de laatste minuten voor de theepauze achter de feiten aan loopt. Ralf de Pagter wordt zelfs de topscorer van het tweede kwart die wordt afgesloten bij 28-36.

Statistisch gezien ontlopen de twee ploegen elkaar niets behalve het schotpercentage en dat is de verklaring voor het verschil. Donar schiet over de hele linie rond de 30% en dat is een percentage waarmee je geen enkele wedstrijd gaat winnen.

Pauze van vijftien punten kan een team goed doen. In twee minuten tijd heeft Donar de achterstand middels een 8-0 run helemaal weggepoetst. Het lukt de ploeg alleen niet om de voorsprong te pakken en vooral te controleren. SPM Shoeters laat Donar even de leiding nemen bij 42-40 maar speelt daarna iets slimmer. Ze zijn simpelweg effectiever en na het derde kwart is het gat weer zeven punten.

Donar kan in de eerste minuten van het laatste kwart niet dichterbij komen. Er is een breekpunt als Aarts zijn vierde fout op pikt. Daarna ontstaat er een fase met technische fouten voor Denson en coach Jones. Sean Cunningham benut de kansen optimaal en brengt met zes punten binnen een minuut het verschil terug naar twee punten 54-56.

Publiek leeft op in Martiniplaza en ook bij Donar is te zien dat er kansen zijn. SPM Shoeters kraakt en piept aan alle kanten. Wat opmerkelijk is want de bezoekers rebounden in de tweede helft veel beter. Jones verteld na afloop ook aan dat rebounding het verschil maakt.

Maar dichterbij dan twee punten komt de ploeg niet. Een fase van goed verdedigen helpt SPM Shoeters om de voorsprong weer te vergroten. Op 1:25 voor het einde is het 58-66 en duidelijk dat Groningen 0-2 achter staat in de serie.

SPM Shoeters schiet beter en zeker de luchtmacht van de bezoekers is veel productiever. Het duo Johnson en De Pagter scoren samen 23 punten tegenover Koenis / Bekkering 10. Reggie Johnson heeft naast tien punten ook elf rebounds.

Coach Sam Jones vertelt over zijn team:”het verschil zat hem in de rebounds maar ook de mindset. We kwamen hier echt om te winnen. Veel energie in ons spel gelegd om hier de overwinning te pakken”.

Ondanks de nederlaag blijft Skelin trots op zijn team. “Ik hoop dat het team blijft vechten tot het eind. Vanavond is er een groot verschil in rebounding. Maar wij schieten onze vrije worpen in zo’n close game ook slecht. Telkens als we dichterbij komen geven we hun een driepunter. Het aantal driepunts pogingen van ons is te hoog. Zeker in het derde kwart kwamen we dichterbij door penetraties. Mogelijk zijn zij het betere team. Ze hebben in ieder geval een diepere rotatie.”