Donar – SPM Shoeters

Ruim 3700 toeschouwers komen af op mogelijk de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2014-2015. Of toch niet? Maar Donar staat in ieder geval voor een loodzware opgave om nog een keer te mogen spelen in Martiniplaza tegen SPM Shoeters.

Het lijkt wel alsof Donar in de serie steeds dichterbij een overwinning komt. Maar tot op heden is het nog niet gelukt. In wedstrijd vier moet er dan toch anders gespeeld gaan worden. Meer richting de baskets en minder driepunters schieten.

In de eerste helft ontspint zich direct een hele spannende confrontatie. De teams zijn in de eerste vijf minuten heel zuinig met schieten van afstand. Het duurt vijf minuten voor de eerste poging. Het is dan 10-10. Donar kan dankzij een driepunter van Cunningham vervolgens een gaatje slaan van vijf punten.

De thuisploeg is in staat om dit gaatje in stand te houden tot de eerste korte pauze. Donar verdedigt in het tweede kwart zo intensief dat SPM Shoeters tot drie keer toe niet tot een schot kan komen. Maar de ploeg van Skelin heeft hier uiteindelijk geen profijt van. SPM Shoeters neemt daarna de leiding over en pakt een gaatje van drie punten bij de rust, 26-29. Een opmerkelijk kwart van 6 puntjes tegenover 14.

Donar moet dus weer in de achtervolging. Mede doordat het andermaal heel slecht zijn vrije worpen neemt. Dat begint een verhaal apart te worden in deze finale-serie. Maar het helpt de bezoekers wel. Ze lopen daardoor nooit ver achter en kunnen telkens weer bij komen. Chris Denson gaat voorop in de strijd voor SPM Shoeters.

Denson is telkens de speler die de ploegen op gelijke hoogte brengt. Donar slaagt er ook in het derde kwart niet in door te drukken. Donar komt telkens op voorsprong maar vervolgens laat het SPM Shoeters weer makkelijk scoren. Zo staat het na drie kwarten 45-45 en mag men zich gaan opmaken voor een super spannend slot van game vier.

In de laatste tien minuten komt SPM Shoeters alleen bij 55-55 op gelijke hoogte maar staat het verder telkens op drie punten afstand. Kansen om te winnen zijn er zeker maar vooral Koenis mist ontzettend veel vrije worpen. Op 2:24 minuten voor het eind maakt De Pagter een loopovertreding en in de volgende aanval vergroot Donar het gat naar vijf punten.

Zal het 3-1 gaan worden in de serie? Bekkering moet de laatste twee minuten op de bank plaats nemen. Koenis kan bij 60-58 en nog 1:23 lucht geven maar mist andermaal twee vrije worpen.

In de volgende aanval behaalt SPM Shoeters een puntje en bij 60-59 gooit Cunningham een driepunter binnen. Akerboom mist vervolgens en Johnson pakt zijn laatste fout.

Jeter kan het duel vanaf de vrije worp lijn beslissen maar mist een enkele vrije worp. Supersnel daarna mikt Slagter een driepunter binnen en met 0:12 op de klok is het 64-62. Zoals verwacht wordt er daarna een fout gemaakt en Sanchez schiet een buitenkansje binnen. De tweede gaat mis maar Craig O. pakt zowaar deze super belangrijke aanvallende rebound.

“We hadden kansen om hier te winnen. We kwamen hier ook om te winnen en echt niet om te wachten tot donderdag om in eigen huis kampioen te worden. Maar we geven zes aanvallende rebounds weg in het laatste kwart!”

De fout gaat naar Wessels die met een volle strafkaart op de bank plaats mag nemen. Spanning blijft want Craig O. is ook geen vrije worpen specialist. Maar hij doet wel wat er van hem verlangd wordt en mikt er eentje in. 66-62 en het is duidelijk dat Den Bosch niet met de hoofdprijs naar huis zal gaan.

Deze billenknijper eindigt bij 67-62 en uiteindelijk wint Donar verdiend. Ivica Skelin is na afloop trots. “Ik hoop dat deze overwinning ze ook vertrouwen geeft. Het is ook de eerste wedstrijd voor ons dat we gelijkwaardig zijn op alle fronten. Hopelijk gaan mijn spelers voor 100% in game vijf zodat we niet een bijrol spelen in hun feestje.”

De discussie over de vrije worpen komt op gang na afloop en is het de spanning? “Tuurlijk is het de spanning. Als ze niet met spanning willen spelen dan moeten ze maar bij een laag geklasseerd team gaan spelen. Kun je altijd zonder die spanning spelen”, aldus Skelin.