Donar verliest nipt eerste halve finale NBB Beker

Op basis van de laatste weken is het duidelijk dat de bezoekers uit Leiden in een betere vorm verkeren dan de thuisploeg Donar. In de vorige ronde veegde Donar de ploeg uit Den Bosch nog van de mat. Afgelopen zondag keerde Donar met de ziel onder de arm huiswaarts na een ontluisterende nederlaag in Dordrecht.

Het is dus nu de vraag hoe de Groningse sportploeg van het jaar 2018 presteert in deze eerste ontmoeting in de halve finale van de NBB Beker. De start van de game is zoals het de laatste weken regelmatig gaat. Ronduit slecht want direct drie turnovers op rij voor Donar. Braal neemt al na ruim een minuut spelen een time-out. Dendy mag vervolgens de eerste puntjes maken maar mist zijn vrije worpen. Na zijn vier minuten in het eerste kwart komt hij pas aan het begin van kwart vier weer in het veld nadat Mast zijn vierde p krijgt.

Koenis maakt het eerste schot en even later pakt Cunningham een steal plus score en is het 7-6 voor Donar. Bij de stand van 7-10 voor ZZ Leiden heeft Gipson twee driepunters gemist. Overigens vanuit een goede positie en wat pech dus voor hem. Daarna is het momentum echt voor ZZ Leiden wat uitloopt naar 12-21 in het eerste kwart.

Dat tweede kwart begint niet zo goed voor Leiden. Slechte aanvallen en het geeft de thuisploeg de kans om dichterbij te komen. Mede door scores van de lange mannen bij Donar komt de ploeg terug tot 26-27. Darius Thompson, de sterspeler bij de bezoekers, scoort vervolgens tweemaal op rij waardoor Donar weer tegen een kleine achterstand aan kijkt. Het gaatje blijft klein en door scores van Rienk Mast gaat Donar met een voorsprong 35-34 rusten. Koenis en Thompson zijn dan voor beide ploegen de topscorers en zullen dat uiteindelijk ook worden. Koenis komt tot een score van 11 en Thompson blijft steken op 20 punten.

Na de rust is het direct ZZ Leiden wat het initiatief neemt en de voorsprong terug pakt. Het is vooral Mast die zich laat zien en Gipson die zijn enige driepunter maakt. Het is dan 44-46 en de spanning is terug in de game.

De wedstrijd wordt ondanks de mooie dunk van Clayton Vette wil iets minder. De laatste minuten van het derde kwart is voor beide ploegen een mindere periode. ZZ Leiden gaat alleen wel beter om met de situatie en kan een gat opbouwen van 11 punten. “Ons 1e kwart en ook een deel van kwart 3 waren minder” , aldus coach Erik Braal.

Bij de stand 50-63 en nog zeven minuten te spelen tot het eind heeft Erik Braal al zijn timeouts gebruikt. Opmerkelijk vroeg natuurlijk in de wedstrijd. Het gat wordt nog vijftien punten maar daarna loopt Donar in dus mogelijk hebben de timeouts een effect gehad.

In de laatste minuten spat de frustraties eraf bij spelers. Vooral ZZ Leiden verliest zijn hoofd een beetje en dat geeft Donar de gelegenheid om terug te komen. De winst zit er niet meer in maar het verschil is met vijf punten nog te overzien. De eerste halve finale tussen de ploegen eindigt in een 66-71 overwinning voor Zorg & Zekerheid Leiden.

Coach Rolf Franke na afloop:”de wedstrijd ging een beetje zoals verwacht. Jammer natuurlijk dat we het aan het eind een beetje laten lopen maar ben wel tevreden met het resultaat.”

Zijn collega Erik Braal geeft de credits aan de tegenstander. “Zij hebben verdiend gewonnen. We zijn wel goed blijven knokken. Maar je ziet de onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. We passen bij open schoten, we nemen de open schoten niet. Ik heb groot op een poster geschreven in de kleedkamer dat we goede schoten mogen nemen. De tweede wedstrijd is gelukkig over een maand en ik verwacht dat het dan anders gaat.”