Donar beleeft makkelijk avondje en kan wat vertrouwen tanken

Donar beleefde een moeizame week met natuurlijk de ontluisterende nederlaag in Dordrecht. De bekerwedstrijd tegen ZZ Leiden werd verloren maar de ploeg knokte wel en hield de schade nog beperkt. Daags voor de game van vanavond tegen Feyenoord wordt het duidelijk dat LaRon Dendy geen deel meer uit maakt van de selectie van Donar. De speler heeft in zijn korte periode feitelijk een redelijke game gespeeld en kreeg verder weinig minuten. Er zal geen vervanger komen en dat zal betekenen dat Rienk Mast meer minuten zal gaan maken.

Diezelfde Mast zorgt met twee driepunters voor een goede opening van Donar. Dourisseau voegt er ook nog wat scores aan toe en dan is het binnen 2 minuten al 8-0. Namens de Rotterdammers opent Michael Kok de score. Maar de bezoekers hebben het moeilijk en kunnen niet echt een vuist maken. De laatste score in het kwart komt van Jeroen van de List en dan is het 20-13.

Zeven punten is te overbruggen maar je dan moet je je tegenstander in toom houden. Dat lukt Feyenoord amper nog in dat tweede kwart. Feyenoord heeft zelf moeite met scoren en een 29-13 kwartstand betekent dat halverwege de game al voorbij is. De ploegen gaan rusten bij 49-26 en Donar speelt weer een beetje op redelijk niveau.

Het gebeurt Erik Braal niet vaak maar vanavond moet hij zijn coachtaken afgeven aan Meindert van Veen. De coach krijgt in korte tijd tweemaal een technische fout en dient de zaal te verlaten. Lance Jeter heeft in de tussentijd ook al zijn trainingspak kunnen aantrekken want hij heeft ook al vijf kruisjes achter zijn naam. Een vreemd kwart waarin beide ploegen er wel lekker op los scoren. Na een kwartstand van 31-30 is het 80-56. Nu is het de vraag of Donar kan doordrukken en over de honderd kan gaan.

Ruim vier minuten te spelen nog als Tim Hoeve het 100ste punt maken namens Donar. Zijn team scoort in dat laatste kwart er ook lustig op los. Het zorgt uiteindelijk voor een ruime 111-72 zege voor de thuisploeg. Het is te hopen dat ondanks al het tumult dat Donar wat zelfvertrouwen heeft kunnen tanken.

Topscorer voor de thuisploeg is Gipson met 21 punten en de bezoekers hadden in Setty en Gordon beiden met 18 punten de meest productieve spelers.

Coach Richard den Os van Feyenoord was teleurgesteld over de beginfase: “We legden te weinig energie aan de dag, en die heb je wel nodig tegen Donar. In het derde kwart konden we door hard werken en teambasketbal aanvallend wel tot resultaat komen, maar
verdedigend weer niet. En het vierde kwart was weer net als het eerste.”

Braal is na afloop tevreden over zijn team. “We zijn wat losser gaan spelen, zoals we dat gewend zijn, en ik zie vooruitgang ten opzichte van vorige wedstrijden. De spelers straalden vertrouwen uit, en als de schoten dan ook nog vallen, zijn we een goede ploeg.”

Opmerkelijk detail is dat in de woonplaats van assistent-coach Meindert van Veen, hij de hoofdcoach zal zijn want de verwachting is dat Braal voor deze wedstrijd geschorst zal zijn.