Donar voor de tweede keer dit seizoen van het parket geveegd door Leiden

In de afgelopen weken zijn de resultaten bij Donar wisselvallig. Dat geldt minder voor de bezoekers vanuit Leiden. De koploper heeft wel spannende wedstrijden gehad met stapte uiteindelijk wel als winnaar van het veld. In de laatste wedstrijden zelfs met minimaal 90 punten wat erg hoog is. Voor Donar is het dus vooral zaak om de aanval te ontregelen van Zorg en Zekerheid Leiden.

De aanval ontregelen lukt vanaf het begin niet aan de kant van de thuisploeg maar in die eerste minuten scoren beide ploegen netjes om en om. Dat levert na ruim vijf minuten spelen een stand op 11-12 in het voordeel van de bezoekers.

Een turnover en onsportieve fout van Justin Watts levert ZZ Leiden vrije worpen voor Worthy de Jong. Die verzilvert de buitenkansjes en dan breekt er een storm los in Martiniplaza. Het is 13-18 na de vrije worpen en nog ruim drie minuten te gaan.

Als de buzzer gaat ten teken dat het kwart afgelopen is gaat de storm even liggen voor twee minuten. In die drie minuten heeft de thuisploeg eenmaal de bal door het netje laten rollen terwijl ZZ Leiden hun productie bijna verdubbelde. Een kwartstand van 15-33 staat er op het bord mede dankzij drie driepunters van Lachance in die laatste minuten.

Lachance heeft daarom na het eerste kwart al meer dan tien punten achter zijn naam staan. Voor Donar komt Watts tot 6 punten maar verder is de productie van de thuisploeg mager.

Kennelijk heeft ZZ Leiden nog niet genoeg geschoten want Finke opent het kwart met twee loepzuivere bommen. Daar zet Donar dankzij een layup Ogungbemi-Jackson twee punten tegenover en loopt de achterstand op.

In het tweede kwart kan Donar in verschillende rotaties qua spelers eigenlijk geen potten breken. De schoten vallen ook heel makkelijk aan de zijde van de tegenstander. Veel schoten zijn ook vanuit een vrije positie. De inside ballen van ZZ Leiden laten ook zien dat de verdediging van Donar erg broos is.

Jarred Ogungbemi-Jackson is ook in deze wedstrijd dan nog wel de meest constante factor voor de ploeg van Ivan Rudez. Maar met alleen Ogungbemi-Jackson gaat Donar niet winnen van directe concurrenten in de strijd om het landskampioenschap.

Na twee kwarten staat er een groot verschil van 25 punten op het bord bij een stand van 33-58. Opvallend wel is dat ZZ Leiden zijn driepunters met een precisie van 58% door het netje laat vallen. Dat is erg hoog maar helpt vaak wel om de overwinning te pakken maar de tweede helft zal het niet zo blijven.

De eerste verre ballen in het derde kwart gaan direct mis voor ZZ Leiden. Het is in dit derde kwart vooral Thomas Koenis die wat leuke dingen laat zien voor Donar. De scherpschutter van afstand Lachance krijgt drie vrije worpen vanwege een fout en dan mist die. Van drie vrije worpen worden er 0 verzilverd.

Maar goed even later maakt die middels een driepunter wel zijn 19de punt en is het 61-87. Donar is nog niet dichterbij gekomen.
Lachance mag in de buzzer de score na drie kwarten op 50-84 zetten.

In dat laatste kwart laat ZZ Leiden het een beetje lopen. De focus is moeilijk vast te houden met zo’n grote voorsprong. Donar loopt een klein beetje in.

Een mooie drive van Potts wordt gevolgd door een harde klap van Potts die zeer ongelukkig en hard op het parket valt. Het lijkt iets met zijn arm te zijn en hij keert ook niet meer terug deze wedstrijd.

In de laatste minuten komt Donar tien puntjes dichterbij maar dat is uiteraard niet genoeg voor een overwinning.
De bezoekers stappen opnieuw van het parket met minimaal 90 punten. De eerste plek is in de pocket in de Elite A. Voor Donar is het nog afwachten of het plaats drie of vier uiteindelijk wordt.

Ogungbemi-Jackson wordt met 19 punten de topscorer bij Donar en Riley Lachance heeft 25 punten achter zijn naam.