Donar wint in een thriller en overwintert voor het derde jaar op rij in de FIBA Europe Cup!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De start is niet voor Donar met een 5-0 opening van Spirou Charleroi. De Belgen hebben met Linhart, Hervelle en nog wat namen een goed team. Deze laten zich niet zomaar het kaas van het brood en in eigen huis veegden ze Donar de hal uit. Maar na die opening krabbelt Donar wat op. Het is Teddy Gipson die opstaat en met 8 punten op rij Donar op een 15-10 voorsprong zet. De kleine Amerikaan gooit de ballen er zelfs in als die uitglijdt over de vloer.

Spirou Charleroi komt weer voorbij Donar maar dan is er een 10-0 run voor de thuisploeg. Opvallende situatie is dat Slagter tijdens het vrije worpen schieten wordt vervangen door Callahan. Hij heeft een klein wondje op zijn arm en moet naar de kant voor behandeling. Gipson dunkt een fraaie bal en het lijkt alsof de Belgen al gebroken zijn. In de laatste minuten van dat eerste kwart produceert Spirou Charleroi amper een fatsoenlijke teamaanval. Zo mag Donar de eerste korte onderbreking in met een 28-16 voorsprong.

Donar behoudt een gaatje maar kan niet doordrukken. Aanvallend doen ze het beter en Sitton mag fraai afronden nadat Donar tweemaal een aanvallende rebound pakt. Kennelijk lopen de gemoederen een beetje op en belanden Hervelle en Koenis in een opstootje. De ervaren Belg wil verhaal halen. Uiteindelijk worden beide spelers beschermd door eigen teamgenoten maar krijgen terecht allebei een technische fout van het arbitrale trio toegewezen.

Spirou Charleroi komt beter in het spel in dat tweede kwart. Vooral de minuten voor rust komen ze langzaam aan steeds dichterbij. Zo gaat de rust beginnen bij 43-41 in het voordeel van Donar. Het is duidelijk dat de game nog niets is beslist en die tweede ronde is nog niet binnen.

Na de onderbreking neemt de spanning nog meer toe in de game. Het wordt langzaam duidelijk dat de teams erg aan elkaar gewaagd zijn. Erik Braal moeten net als vorige week tegen Pinar volle bak gaan voor een goed resultaat. Een voordeel voor de thuisploeg is de foutenlast bij de lange mannen van Spirou Charleroi. Bij 56-55 en nog drie minuten spelen krijgt Hervelle zijn vierde fout en dat is toch wel een beperking voor het Belgische team. Mobley heeft na een mooie aanval nog gescoord maar dan valt het stil aan Belgische zijde. Een 9-0 run voor Donar met mooie verre ballen uit de hoek van Gipson en Sitton. Koenis gooit in de buzzer een bijzondere turn around jumper door de ring. Het is 64-55 en nog tien minuten spelen, zal het lukken?

Heeft Spirou Charleroi de verdediging veranderd? Is Donar minder goed gaan spelen? Maar de bezoekers sluipen puntje voor puntje dichterbij. “Wij hadden een periode waarin het vooral schieten was en niet raak. “, verteld Braal na afloop. Axel Hervelle is dan de speler die op 4:49 de ploegen op 66-66 zet en dan is de spanning om te snijden.

Nate Linhart maakt een driepunter en dan is het 67-72 voor Spirou Charleroi. Braal vraagt een time-out aan om zijn mannen weer in het juiste spoor te zetten. “Wat zeg je dan in zo’n time out? Ik heb ze verteld dat we nog kunnen winnen. Kom op.”, aldus Braal. “De lichaamstaal was niet geheel goed dat zag ik ook na de time out maar we doen het wel.”

“Ik stond op het punt om hem te wisselen maar ben blij dat ik hem liet staan. Hij schoot een fantastische bal en ook nog eens met een hand in zijn gezicht.” Hiermee refereert Braal aan de vrij onzichtbare Jobi Wall die 74-72 op het bord zet met nog 1:08 te spelen. Daarmee is de 3-17 run van Spirou Charleroi wel gebroken.

Het publiek raakt uitzinning als Hervelle in een drive hard naar de basket gaat en wordt geblockt door Hammink. De Belg had de ploegen weer op gelijke hoogte kunnen brengen maar blijft nu in verbazing zonder score achter.

Twee puntjes en nog een paar seconden te gaan en bal inname voor Donar. Het onbegrijpelijke gebeurt en Slagter maakt een turnover vanuit de situatie. Cunningham moet aan de rem trekken als Mobley richting basket gaat. Geen score voor de Amerikaan maar twee vrije worpen. Het wordt verlenging of verliezen en dat lot ligt in zijn handen.

De ontlading in Martiniplaza is enorm als Mobley de eerste bal mist. Het kan niet meer mis gaan eigenlijk. Cunningham mag het slotakkoord verzorgen aan de andere kant.

Donar wint in weer een hele fraaie wedstrijd met 76-73 van Spirou Charleroi. Ze worden winnaar van de groep en gaan voor het derde jaar op rij door naar de tweede ronde in de FIBA Europe Cup. Topscorer is Teddy Gipson gevolgd door Sitton en Dourisseau.

“Het was niet zo goed als vorige week. We moeten nog wel leren minder aanvallende rebounds weg te geven. En als je tien dribbels nodig hebt om 1 centimeter op te schuiven dan moet je passen!” , vertelt Braal open over de wedstrijd. “Tuurlijk het resultaat is daar maar er zijn nog veel dingen die wel beter moeten. ”

“Favoriete tegenstanders heb ik niet maar een paar Italiaanse teams zou ik eigenlijk wel leuk vinden” , zegt Braal na afloop.

Daarmee is Donar naast Zorg en Zekerheid Leiden het tweede Nederlandse team wat gaat overwinteren in de FIBA Europe Cup. Mogelijke tegenstanders zijn de winnaar van groep F (Szekesfehevar, Hongarije), nummer 2 uit groep H (Sassari Italie of Szolnok Hongarije) en de nummer twee uit groep B (Minsk of AEK Cyprus).