Donar wint maar speelt niet in de Champions League dit seizoen

De returnwedstrijd tussen Benfica en Donar is de eerste officiele thuiswedstrijd van dit seizoen. Een handvol fans is meegereisd vanuit Portugal inclusief een enorme vlag met de logo van de club. De Donar-fans hebben weer massaal de weg weten te vinden naar Martiniplaza. “Ik wil de ruim 3500 fans enorm bedanken dat ze zijn gekomen. Ik kan me best voorstellen dat de motivatie wat moeilijker was te vinden.” , vertelt Braal na afloop van de game.

Als zesde man zullen de supporters het team moeten helpen om een schier onmogelijke taak te verwezenlijken. Dertig punten goedmaken is een helse opgave voor Donar. In de eerste wedstrijd waren de handjes van de spelers van Benfica hot en vielen de ballen als rijpe appels door het netje. Dat heeft Braal natuurlijk ook gezien en de thuisploeg probeert dat wapen weg te nemen.

In die eerste vijf minuten van de game hebben beide ploegen moeite om de bal door het mandje te mikken en zo staat er 2-5 op bord. Daarna begint de wedstrijd eigenlijk pas en gaat Donar los. Hammink start de 8-0 run met een paar mooie drives. Freeman doet ook een paar zeer fraaie duitjes in de zak. Een mooie dunk van McCarthy en de drie punten achterstand van het begin is weg. Donar wint het kwart met 15-7.

De voorsprong neemt toe tot 12 punten en dan zakt het even in. Onder leiding van Murray komen de Portugezen weer terug. Het wordt 21-17 en zo hebben de bezoekers alweer acht puntjes terug gepakt. De guard van Donar Carrington Love had tot aan het begin van kwart twee nog geen punten achter zijn naam. In de laatste zes minuten komt daar snel verandering in want de kleine Amerikaan schiet 12 punten binnen en brengt het verschil weer boven de tien punten in het voordeel van Donar. Zeker de buzzerbeater voor de pauze is zeer fraai. De ploegen gaan bij 41-30 rusten met Love en Murray als topscorers van beide ploegen.

In het derde kwart komt Benfica helemaal terug in de game mede door Downs. Hij brengt de stand op 48-47. Voor Donar is de kwalificatie voor de volgende ronde erg ver weg nu. De analyse van Braal na afloop is helder. “we hadden in dat derde kwart nog een goede run nodig maar we speelden heel slecht vervolgens. Daarmee waren onze kansen verkeken ondanks dat we nog wel bleven vechten. ”

Koenis en Williams Jr. maken hun eerste punten in dit kwart. Williams Jr. mag het punt verzilveren na een technische fout voor de bank van Benfica. Het laatste schot is voor Benfica nadat Love zijn drive inside niet kan afronden passt hij de bal naar buiten. Die wordt onderschept en Murray maakt de buzzerbeater.

Het is 53-50 bij het begin van kwart vier. Leon Williams schiet er een driepuntertje in en Williams Jr. mag op herhaling. Ditmaal is de technische fout voor Downs. Het is dan 57-50 en geen van de ploegen kan de game echt naar zich toe trekken. Een close game met zeker zo vroeg in het seizoen redelijk basketbal. Na veertig minuten spelen is de overwinning niet groot genoeg voor Donar. De ploeg heeft gedaan voor het kon maar zal nog een jaartje moeten wachten op de FIBA Champions League.

Donar wint met 76-66 waarbij Love topscorer wordt met 16 punten voor Donar. Murray wordt met 21 punten de topscorer in de game.
De thuisploeg zal nu instromen in de poulefase van de Europe Cup.

Topscorer voor Donar Carrington Love geeft complimenten aan zijn coach. “De coach heeft een paar grote veranderingen gedaan om ons te helpen in deze game. We kwamen daarnaast ook met meer energie het veld op dan afgelopen maandag.” De Amerikaanse guard bedoelde natuurlijk afgelopen dinsdag.

In deze fase van het seizoen is Benfica een maatje te groot voor Donar. “We hadden goede momenten dat de aanval goed loopt, of de verdediging staat maar ook mindere periodes. Dat hoort er bij met dit jonge team en vroeg in het seizoen. De slechte dingen moeten er nog uitgerost worden.” , aldus de coach na afloop.