Donar – ZZ Leiden

Voor de tweede maal op rij in een week is het Martiniplaza volgestroomd voor een wedstrijd van Donar. Zorg & Zekerheid Leiden is er niets meer te winnen of te verliezen. De tweede plaats die ze bezetten zal niet veranderen ongeacht de uitslag. Maar in het ritme blijven en spelen van topwedstrijden is goed voor de voorbereiding op de play-offs.

Indien Donar wint vanavond en de eerste ronde van de play-offs overleeft dan is ZZ Leiden de tegenstander.

Het eerste kwart wordt in een hoog tempo gespeelt. Na twee minuten gevuld met het maken van turnovers in verschillende vormen is Jansen de eerste die scoort. Rogier Jansen is met 8 punten goed op dreef in het begin van de wedstrijd. Maar veel zal er niet gescoord worden.

Na een 10-12 eerste kwart gaat het spel in hoog tempo verder . Donar neemt de controle langzaam een beetje over. Dertien punten is het verschil halverwege kwart twee. Uiteraard geeft ZZ Leiden zich niet zomaar gewonnen. Worthy de Jong maakt nog een paar punten en de ploegen gaan rusten bij een 29-21 tussenstand.

Diezelfde Worthy de Jong heeft ook de taak om Lance Jeter te verdedigen. De Amerikaan komt in het eerste bedrijf tot geen enkele score. In het derde kwart moet Jeter al snel op de bank plaats nemen vanwege zijn derde persoonlijke fout. “Dit was de zwakste wedstrijd van Lance. In de rust heb ik nog met hem gesproken en het is vooral vermoeidheid. We moeten zorgen dat hij optimaal rust krijgt tot aan donderdag”, aldus coach Skelin.

Het gat wat er was bij de rust is na vier minuten gedicht. Onder leiding van Creek met 8 punten is het verschil nog maar 35-34. Donar krijgt het moeilijker in de aanval mede door het ontbreken van Jeter. Maar goed ZZ Leiden loopt echt niet zo maar weg. “Ons derde kwart was echt verschrikkelijk. Je ziet dat we moeite hebben met de bal rond passen. Daarnaast geven we open schoten weg”, beklaagt Skelin.

Onder aanvoering van Creek wordt de leiding overgenomen. Hij scoort 11 punten en met 47-48 gaan de ploegen het laatste kwart in. De spanning in het laatste kwart is hoog. Mede door natuurlijk de vele turnovers en simpele missers.

Donar neemt de leiding weer over na drie minuten in het laatste kwart. Daarna blijft het billen knijpen tot aan het einde. Voor coach Skelin is goed dat Sanchez en Clark opstaan nu Jeter eigenlijk geen rol van betekenis speelt. “Het was ok wat ze lieten zien maar ook dat vervangt nu de passing van Jeter”, verteld Ivica Skelin.

Jansen gaat met nog 1:30 richting de basket maar wordt geblockt. Daarna mag ZZ Leiden weer innemen en bij de tweede poging van Creek valt de driepunter. Het is 64-65 en dan mag Cunningham vrije worpen nemen. Daardoor Donar weer aan de leiding en vervolgens een turnover voor Jansen, een misser van Sanchez en nog een misser van Jansen. Dan wordt er een fout gemaakt op Clark en die mag op 0:18 tweemaal aanleggen.

In de laatste aanval en jacht op een driepunter is het Creek die buiten de lijnen stapt. De speler die zijn ploeg weer helemaal terug bracht in de game maakt zo wel letterlijk een vervelende misstap. Jansen maakt zijn vijfde fout en Jeter brengt vanaf de vrije-worplijn de eindstand op 70-65.

Komende donderdag gaan de play-offs nu beginnen tegen Aris Leeuwarden.