Alba Berlin redt het niet en de play-offs gaan beginnen!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De laatste speelronde in de Top16 van de EuroLeague was een ware spannende ontknoping. Vijf ploegen waaronder gerenommeerde ploegen als Maccabi Tel Aviv en Panathinaikos waren nog niet zeker voor de play-offs.

Een van de andere kanshebbers voor de volgende ronde is Alba Berlin. Ik heb ze zelf onlangs live gezien in Berlijn tegen Bonn. Deze wedstrijd was een schoolvoorbeeld van hoe je een wedstrijd naar je hand zet en bepaalt. Ze domineerden volledig na de rust en de nummer vijf van de Bundesliga had het nakijken.

De statistieken van Berlijn zijn zoals je die van goed team mag verwachten. Veel spelers die minuten krijgen en dus een breed team. Het heeft met Radenovic en Banic goede spelers in het team. Coach Obradovic doet het al jaren heel goed in Duitsland. Donar-coach Skelin kent McLean van tijd uit België. “McLean is een speler die op een hoger niveau kan spelen”.

In de EuroLeague kan Alba Berlin sinds hele lange tijd als Duitse club aanwezig zijn in de play-offs. Opdracht is dan wel winnen in Athene en thuis nogmaals winnen tegen Maccabi Tel Aviv. Een bijna schier onmogelijke opdracht maar in Athene wint Alba Berlin zomaar over het machtige Panathinaikos.

Althans machtig, de Griekse club is wel in verval aan het raken. Ondanks dat ze wel bij de laatste acht eindigen is het onwaarschijnlijk dat ze de Final Four gaan halen.

Thuis winnen van Tel Aviv was een te grote opdracht voor Berlin. Devin Smith deed in de wedstrijd een poging om het record aantal driepunters te verbeteren. Hij maakte het verschil en toonde ook aan wat de missing link is bij Alba Berlin. Het ontbreekt de ploeg aan een go-to guy zoals de echte topploegen dat wel hebben. Teodosic, Navarro, Spanoulis, Rodriguez en Goudelock zijn dit soort spelers bijvoorbeeld maar dus ook Smith.

Nu de Top16 voorbij is gaan we een aantal bepalende spelers van deze ronde missen. Een opvallende naam is bijvoorbeeld Marjanovic. Een speler die echt ongelovelijke dimensies heeft pakt een onwaarschijnlijk hoog aantal rebounds elke wedstrijd en is qua index, punten en rebounds een van de beste spelers.

Nizhny Novgorod doet totaal niet mee om een plek in de play-offs maar heeft wel twee smaakmakers in de ploeg. Mogelijk maakt bij de Russiche ploeg de Amerikaan Rochestie eindelijk zijn faam waar want hij is al jaren een goede speler. Daarnaast is er de Wit Russische center Parakhouski die wel eens komend seizoen een grote stap kan gaan maken. Zijn statistieken zijn in de Top16 nog veel beter dan tijdens het reguliere seizoen.

In Vitoria was er ook een kans om de play-offs te bereiken maar het Spaanse team verloor van de koploper in de Spaanse competitie Malaga. Opmerkelijk is dat Malaga dus de ACB leidt maar in de EuroLeague niet verder komt. Concurrenten Barcelona en Madrid zijn wel weer door.

Nu gaan de play-offs beginnen en tussen de laatste acht zitten niet veel opvallende namen. De kans is wel groot dat er dit seizoen eindelijk na jaren een Turkse ploeg de Final Four gaat halen.

Mijn persoonlijke verwachting is dat alle thuis spelende ploegen de Final Four zullen gaan halen en ik acht CSKA Moskou de grootste titelfavoriet. Indien de finale CSKA Moskou tegen Fenerbahce gaat worden dan is er sprake van een bijzondere situatie. Beide coaches waren samen namelijk verantwoordelijk voor de gouden jaren van Panathinaikos.

Komende dinsdag beginnen de play-offs.