Donar – ZZ Leiden

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De doelstelling is voor de titelverdediger van de NBB Beker eigenlijk gewoon simpel: winnen met minimaal twee punten. De opgave is niet zo eenvoudig want ZZ Leiden is met een reden natuurlijk de koploper in de DBL. De ploeg van Casteels is breed en heeft veel kwaliteit. Recent nog versterkt met Creek en Van der List.

Donar begint met Clark in de starting five sterk en speelt soepeler zijn aanvallen. ZZ Leiden heeft duidelijk moeite met de intensiteit van verdedigen. Maar onder aanvoering van Jansen blijft zijn team in de game. “Jansen is altijd op en top gemotiveerd om tegen ons te spelen en als die op dreef is ook ontzettend moeilijk om af te stoppen”, aldus Skelin. Vier driepunters in dit kwart voor hem en zeven over de gehele wedstrijd.

De thuisploeg begint met acht punten voorsprong aan het tweede kwart. Deze periode komt Creek in de game en volgt er een serie van inside punten voor ZZ Leiden. Creek wordt amper goed afgestopt en mede door slechte aanvallen van Donar komen de ploegen op gelijke hoogte. Voor de amusementswaarde is een close game natuurlijk zeer goed.

Dejuan Wright laat het publiek genieten door een fantastische alley-oop als start van het derde kwart. Wright komt daarna ook helemaal op dreef en samen met Jeter nemen ze de controle in de wedstrijd. ZZ Leiden komt langzaam op steeds grotere afstand. Een slecht derde kwart lijkt het handelskenmerk te worden van de ploeg van Casteels.

De malaise is compleet als Cunningham in de buzzer een onmogelijke driepunter door het netje ziet glijden. De bal gaat via een enorme boog door de ring en zo is het gat veertien punten na kwart drie.

Dat zou normaal gesproken genoeg moeten zijn voor een finaleplaats. Maar door eigen toedoen komt ZZ Leiden helemaal terug. Eerst een dunk van Bekkering die mist en vervolgens een alley-oop die niet door het netje valt. In de transitie van ZZ Leiden wordt er vervolgens een fout gemaakt op de driepunts-schutter. Een fout maken op een schutter voor een driepunter is een soort van doodzonde in het basketbal.

Het laatste kwart is sowieso erg tumultueus door opstootjes, harde overtredingen en technische fouten. Er is veel te beleven en een close game. ZZ Leiden ruikt dan ook zijn kansen en wil terug vechten in de game.

“Basketbal is een soort van schaken. In plaats van met houten stukken speel je met mensen. Als je in een schaakwedstrijd schaakmat kan spelen dan doe je dat. Die kans laat je niet lopen. Dat ‘closen’ van een game moeten wij ook doen. Dat gebeurde dus niet en dan komen ze terug. Ik baal hier stevig van en ik vind het storend dat mijn team nog niet met een soortgelijke manier als ik naar een wedstrijd kijkt”, aldus Skelin.

Als de klok nog 1:17 aangeeft is het 76-72 en kan het dus nog. Sanchez en Jansen gooien nog een bom door de de ring maar door een turnover aan de kant van ZZ Leiden wordt dan de wedstrijd alsnog in Gronings voordeel beslist. Het tandem Jeter en vooral de uitblinker Wright zorgen er voor dat de ploeg voor het tweede jaar op rij de finale gaat spelen.

“We hebben een slecht tweede kwart gespeeld. Daar was ik niet tevreden over. Maar goed we staan weer in de finale. We doen mee en kunnen een prijs pakken”, volgens de winnende coach.

De reactie van coach Casteels is misschien wel een beetje opzienbarend. Hij plaatst zijn team in de underdog positie terwijl het koploper is in de competitie. “We kwam hier uiteraard met het idee om ons te kwalificeren voor de finale. Donar verdiende het alleen meer en mede dankzij een hoog niveau verdediging. Wij willen graag mee doen maar in de play-offs gaat het vooral tussen Donar en Den Bosch. Donar is het team om te verslaan. Wat wij graag willen dat hebben zij.”

Op 29 maart zal in Zwolle de finale gespeeld worden en het is nu nog niet bekend wie de tegenstander zal worden van Donar.