Donar – ZZ Leiden

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Wedstrijd vier staat voor de deur en ditmaal weer in Martiniplaza. Donar heeft aan de eerste voorwaarde om de finale te bereiken voldaan en dat is winnen in Leiden. Niet meer verliezen in eigen huis is de opdracht.

Een nieuwe nederlaag voor ZZ Leiden betekent dat het einde van dit seizoen wel erg dichtbij gaat komen. Zal ZZ Leiden toch een oplossing vinden en het tij keren?

In de eerste twee kwarten is het wel duidelijk dat de gasten hun speelstijl een beetje hebben aangepast. Het levert veel spanning op want de teams blijven dicht bij elkaar maar het massaal opgekomen publiek ziet de thuisploeg moeizame aanvallen spelen.
Donar valt de basket wel aan maar is niet heel gelukkig in de afronding. Een goede bijkomstigheid van het aanvallen is wel dat er veel vrije worpen genomen mogen worden. Samen met een beter schot van ver houdt dat Donar in de game.

“We ‘struggelen’ heel erg in die eerste helft maar wat ik goed vind van ons team is dat we dan wel gewoon goed blijven verdedigen. We hebben nog steeds de stops”, aldus coach Braal.

De statistieken in de rust zijn echt beschamend voor Donar. Een 22% voor field goals is echt onder de maat samen met een 4-14 verhouding van ‘points in the paints’ is niet goed. Toch is het gat maar twee punten in het voordeel van Donar. De vrije worpen en de driepunters maakt het goed.

ZZ Leiden moet dat ook gezien hebben en probeert het heft in handen te nemen. Worthy de Jong gaat voorop in de strijd. Ze komen zelfs op 34-35 maar dan is het Bubnic met een frommelbal die de ban breekt. Even later gooit hij nog een belangrijke driepunter binnen en dan is Donar weer aan de goede kant van de score.

Maar soepel gaat het niet maar ZZ Leiden scoort ook niet super gemakkelijk. Zeker niet van buiten want na veertig minuten spelen staan er maar zes punten in de kolom ‘driepunters’.

Halverwege het derde kwart stapt Fieler in het veld en hij sleept zijn team er doorheen met acht punten op rij. Van 39-38 gaat het ineens naar 47-41 en is er weer een klein gaatje. De ploegen gaan het laatste kwart in bij 49-45 en het kan nog alle kanten op.

De guard van Donar staat op en Jeter tilt binnen luttele minuten zijn totaalscore over de tien punten. Als ZZ Leiden in een zone-verdediging staat schiet Donar twee driepunters binnen. “Stonden ze in een zone? Het leek er wel op maar vervolgens gingen ze daarna toch maar weer snel man-to-man spelen. “, aldus Braal.

Een aantal driepunters op rij van Jeter doet ZZ Leiden definitief de das om. Het antwoord komt niet en na afloop scoort ZZ Leiden dus zes punten van ver tegenover dertig voor Donar.

“Fieler sleept ons er doorheen in dat derde kwart en vervolgens maakt Jeter het af”, aldus Braal na afloop.

Net als vorige week in Martiniplaza verteld Casteels heel weinig over zijn eigen team maar praat vooral over zijn ‘tegenstrever’. “Zij hebben atletisch vermogen, verdedigen met hoge intensiteit en hebben een andere schotselectie. Daarnaast is het niveau in de competitie goed zeker de eerste vier teams doen echt niet onder voor de competitie in België. Het is nog niet over in ieder geval en de eerste die vier keer wint is door“, aldus Casteels.

Komende dinsdag zal in Leiden moeten blijken of het ijdele hoop is of de realiteit. In ieder geval is Donar voorgesorteerd richting finale.