Donar pakt zwaar bevochten overwinning en gaat naar de finale!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailWedstrijd vijf was een vernedering van de bovenste plank die zonder grote gevolgen blijft. Het is maar een wedstrijd. Desalniettemin leeft de tegenstander hierdoor nog wel. Dat maakt zo’n game zes een moeilijke pot.

Voor Donar is het dus zaak om het in eigen huis toch gewoon af te maken. “Nog een keer winnen in Leiden zou waarschijnlijk te veel van het goede zijn geweest”, verteld Braal na afloop.

In deze zenuwslopende wedstrijd is het Donar die de wedstrijd controleert en pakt. Maar makkelijk ging het totaal niet. Beide ploegen staan op het veld om heel hard te verdedigen. Dat doen ze dus ook en zo ontspint zich een wedstrijd met hele lage scores.

De thuisploeg zit aanvallend niet echt in de game want veel eenvoudige ballen worden gemist. In de eerste twee minuten al vier schoten gemist. ZZ Leiden is daarentegen wel effectief met scoren. De thuisploeg blijft op de been door stops te maken en door heel veel aanvallende rebounds te pakken.

Casteels en zijn mannen zijn vooral afhankelijk van de scores van Worthy de Jong. Na tien minuten spelen is er nog geen licht tussen ploegen en staat het 13-11.

Wright schiet Leiden direct na het begin van tweede kwart op voorsprong zelfs. De voorsprong blijft niet lang staan want Donar plaatst een 5-0 run. Een drietje van De Jong brengt het gat terug tot een punt. Vervolgens een technische fout van Jansen en Donar heeft een gat van zeven punten.

Andermaal De Jong en ditmaal ook nog eens in de buzzer nog een drietje raak en bij 27-23 is het rust. Opvallend is het reboundoverzicht voor Donar maar ook de lage schotpercentages.

In het derde kwart blijft Donar leiden maar kan zoals Braal later ook zegt niet doordrukken. Het geeft hoop aan de bezoekers. Die onder leiding van wie anders dan De Jong de laatste strohalm proberen te grijpen.

Twee punten achterstand in het laatste kwart is zeker te overbruggen. De ploeg blijft gewoon aanhaken zelfs na een run waardoor het gat acht punten worden. In deze fase neemt Donar ontzettend veel vrije worpen maar verzilverd ze amper. Het totaal is zestien rake vrije worpen op een totaal aantal genomen van dertig. Dat is ver benedenmaats en daarmee verzuimt de ploeg om de wedstrijd in het slot te gooien.

Na de gelijkmaker van Wright is er andermaal een run van Donar en ditmaal moet ZZ Leiden het antwoord schuldig blijven. Daarmee komt er bij 59-52 het einde aan het seizoen voor de bezoekers.

“Ik heb geen reactie op de vraag over mijn toekomst. Ik heb de jongens op het parket die de final hebben gehaald succes gewenst. Maar natuurlijk hadden wij enorme ambities en die van mij zijn ook niet waargemaakt. Ik zal dus eerlijk moeten zijn en in de spiegel gaan kijken om te zien waar het mis is gegaan. Ik wilde in ieder geval meer. Maar vanavond komen we op mentale aspect te kort. Zelfreflectie, zelfrespect en zelfkennis zijn de begrippen. Ik kom hier in nog eens wat games bekijken want het is zeker gezellig hier”, aldus Eddy Casteels.

Braal heeft natuurlijk een heel ander verhaal te vertellen als de coach die voor de derde keer in zijn carrière de finale haalt om het Nederlandse kampioenschap. “Een zwaar bevochten overwinning in een play-off game die alles in zich had. Zeker aan het eind vond ik wel dat we met een keutel in de broek speelden. Maar desondanks ben ik wel trots op het team. We hebben iets anders gedaan mede doordat onze aanval niet liep. Na wedstrijd vijf hebben we andermaal aanpassingen gedaan en dan missen we nog steeds. “, aldus Braal.

“Over de finale heb ik nog geen idee. Heb de wedstrijden van Zwolle nog niet bekeken. Maar lekker dichtbij dus iedereen kan mee naar Zwolle. Herman van den Belt is een goede coach dus zelfs eventueel zonder Hinz en Zondervan komt die vast met een goede oplossing”, verteld Braal.