GasTerra Flames – ZZ Leiden

Veel fans van Zorg & Zekerheid Leiden zijn al vroeg in de dag aangekomen in de grootste stad en basketbalstad van het Noorden.

Tijdens de wedstrijd worden ze vergezeld van vele fans van GasTerra Flames. Martiniplaza is net niet uitverkocht maar wel al in play-offs sfeer. Minutenlang klappen alle fans voor hun teams en is het genieten.

De laatste wedstrijd van het reguliere seizoen gaat natuurlijk nergens meer om maar is wel een goede generale repetitie voor de aanstaande playoffs. Winnen is toch goed voor het zelfvertrouwen.
Of zoals Toon van Helfteren het na afloop mooi verwoordt: ”winnen is toch lekker dan verliezen”.

GasTerra Flames speelt zonder Michael Kingma vanwege een rugblessure. Het is nog twijfelachtig of hij komende donderdag mee kan spelen. Jessey Voorn heeft wel speelminuten gemaakt maar heeft het gehele seizoen al problemen met zijn knie en dat wordt alleen maar ernstiger.

Zorg & Zekerheid Leiden opent met een 6-0 run maar na de gelijkmaker ontspint zich een pot die gelijk op gaat. De ploegen kunnen geen afstand van elkaar nemen. De intensiteit is groot en zowel op het veld als naast het veld een sfeer die te vergelijken is met de playoffs.

In het tweede kwart heeft GasTerra Flames een boel kansen om de voorsprong te pakken maar de schoten vallen niet. Onder leiding van Young en Kherazzi blijft ZZ Leiden aan de leiding. Rookie Averink krijgt zelfs nog bijna vier minuten speeltijd in de eerste helft.

Direct na de rust vallen de driepunters als rijpe appels voor GasTerra Flames. Zeven keer valt een bom binnen en dat brengt ZZ Leiden een beetje van slag. GasTerra Flames loopt eenvoudig uit tot negen punten verschil.

Jason Dourisseau, al jaren een van de keyplayers van de ploeg, beleeft een van zijn minste wedstrijden in dienst van Groningen. Na ruim twee minuten in het laatste kwart krijgt de Amerikaan zijn vijfde fout. Zijn aandeel in de score is welgeteld twee punten.

“De schoten vielen wel in het derde kwart. Ik vond het ook goed om te zien dat we defensief redelijk stabiel waren. We hebben de tegenstander nooit ver weg laten lopen. Goede wedstrijd maar playoffs zijn anders”, is de mening van Ivica Skelin.

Uiteraard is het nog geen gelopen race. In het laatste kwart probeert ZZ Leiden om terug te komen. De ploeg van bondscoach Van Helfteren komt terug tot vijf punten. Daarna is het woord weer aan GasTerra Flames. Het loopt even uit naar vijftien punten en het is duidelijk dat de rush in het derde kwart beslissend is.

“We hebben een goed spelend Groningen gezien, daar kan ik verder niets aan toevoegen. In het derde kwart gooien ze die bal goed rond. Door de transities komen we telkens een stapje te laat. Dat is het verhaal”, aldus Toon van Helfteren.

Voor GasTerra Flames starten de playoffs tegen Den Helder. ZZ Leiden mag het gaan opnemen tegen Wijchen.