GasTerra Flames – ZZ Leiden

De wedstrijd is niet uitverkocht maar toch ruim zijn er ruim 3.000 mensen afgekomen op de topper GasTerra Flames tegen ZZ Leiden. Het eerste rechtstreekse gevecht om de eerste plaats waarbij de ploeg uit Groningen de koppositie verdedigd.

Toon van Helfteren kan helaas nog steeds niet beschikken over Seamus Boxley. De Amerikaan is weer bijna fit maar mist wedstrijdritme. Aan de kant van GasTerra Flames is het team weer fit en heeft het een periode van zware trainingen ondergaan. Temporiseren, investeren en dan kunnen pieken op het belangrijke moment is de filosofie van de coach.

Beide ploegen maken er altijd een spannende pot van en dat is nu weer het geval. In de eerste minuten lijkt GasTerra Flames makkelijk weg te kunnen lopen. Na een time-out in het eerste kwart stappen de gasten over op full court press en een zone-verdediging. Deze verandering brengt de ploeg terug in de game. In het tweede kwart komen de gasten zelfs weer op gelijke hoogte bij 22-22.

GasTerra Flames kan ook geen bal raken aan het begin van dit kwart. Nadat het dus gelijk is geworden vallen de ballen weer netjes door het netje. De ban lijkt gebroken te zijn als er een onsportieve fout voor De Jong en een technische fout voor de coach wordt gefloten. Na de vier vrije worpen is 35-26 en nog twee minuten te gaan tot de rust. Die rust wordt gehaald met een gelijke stand 44-44 dankzij een score van Worthy de Jong. Een jonge Nederlandse speler met veel lef en gretigheid.

Na de rust gaat ZZ Leiden zelfs aan de leiding na een driepunter van Bekkering. Ross Bekkering wel te verstaan, een spectaculaire speler en een aanwinst voor de competitie. Zijn broer Henry en diens teamgenoten komen langszij aan de hand van Robby Bostain. Twee belangrijke driepunters in het derde kwart. Aangevuld met een handvol gemiste kansen bij ZZ Leiden doet de wedstrijd bijna voortijdig beslissen. Zelfs veertien punten voorsprong is niet genoeg bijna.

In het vierde kwart loopt ZZ Leiden in tot zeven punten en de misser van Smith was de laatste strohalm die het team kon grijpen. We hebben een poging gedaan en hard gewerkt maar na het derde kwart konden we het niet meer positief afsluiten. We zijn terug op onze plaats gezet en zeker qua rebounding, aldus Toon van Helfteren.

Het was een echte wedstrijd tussen de nummer 1 en 2 maar voor ons geldt wel dat het niveau nog omhoog moet. Te veel aarzeling in de aanval en we waren niet in staat hun penetratie te stoppen, aldus de winnende coach Van den Berg.