Gehavend Donar niet opgewassen tegen Fransen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Donar Groningen mocht na de uitschakeling in voorrondes voor de Champions League instromen in de poulefase van de Europe Cup. Eerste tegenstanderis BCM Gravelines uit Duinkerken. De Fransen spelen met een voormalig Europees Kampioen namelijk Florent Pietrus. Verder zijn de Fransen vrij onbekend en doordat ze in hun eigen competitie slecht gestart zijn ook moeilijk in te schatten.

Donar begint gehavend aan de game want Veenstra, Slagter maar ook Dourisseau kunnen niet spelen. Het gemis van Dourisseau zal vooral ten koste gaan van de creativiteit van het team.

Een aantal momenten in de game speelt Donar ook vrij statisch en dan wordt het eenvoudig om te verdedigen voor Gravelines. Maar de game start vrij gelijkopgaand. De Fransen hebben wel een kleine voorsprong maar lopen niet heel snel weg. Maar het valt wel op dat de Fransen heel snel zijn in de omschakeling.

Na een kwart is het verschil een puntje voor de Fransen maar deze ploeg scoort iets eenvoudiger. Het duurt vijf minuten voordat Donar weer scoort. In die periode neemt Gravelines de leiding met zeven punten. Opmerkelijk is dat Donar vervolgens in ruim een minuut deze achterstand volledig wegwerkt en de bezoekers in een time-out dwingt.

Donar dan vervolgens zelfs even de leiding maar aan het eind van dit kwart is dat weer voorbij en de ploegen gaan rusten bij een stand van 35-38. Doordat het team uitgedund is speelt Sjoerd Koopmans veel minuten. Lance Jeter speelt op twee seconden na de gehele wedstrijd.

Na de rust bouwen de Fransen middels ouderwets run-and-gun-basketball gestaag de voorsprong uit naar tien puntjes. In de transitie doen ze het goed en schieten ze ook nog eens goed. Veel spelers kunnen goed schieten waar de scores van Donar vooral van Pasalic en Jeter komen.

Sjoerd Koopmans brengt zijn ploeg toch nog terug naar drie punten. Maar in die laatste tien seconden van het derde kwart schiet Gravelines nog een driepunter binnen en maakt Fieler een onnodige fout. Waardoor BCM Gravelines weer vier punten bij kan schrijven en zo het kwart eindigt in 53-60.

Donar lijkt definitief kansloos te zijn als BCM Gravelines veertien punten voorsprong heeft en er nog maar ruim vier minuten te spelen zijn. Een opleving echter van het team brengt toch hoop terug in Martiniplaza. Zes punten wordt het nog eventjes maar het is niet genoeg.

Conclusie is dat Donar te licht is met een uitgedunde selectie. De Fransen schieten makkelijk en rennen veel. Een volwaardig Donar heeft zeker een kans in Frankrijk.

Braal is na afloop ook helder en positief. “Ik ben trots op hoe we hebben geknokt met een gehavend team. We hebben de afgelopen week trainingen moeten laten schieten. Allemaal niet optimaal maar het team bleef vechten. Als we weer compleet zijn, zijn we ook competitiever.”

De coach van Gravelines doet iets wat amper voorkomt. Hij wil niet in de persruimte zijn als ook daar de coach van Donar is. Nadat Braal en Jeter de perszaal verlaten komt de goede man binnen. De speler van zijn team was er wel al gewoon. Opmerkelijk in ieder geval.

Zowel de speler als coach zijn het er over eens dat een compleet Donar waarschijnlijk competitiever zal zijn. “Voor ons is dat nu niet het belangrijkste. We hebben in drie weken drie spelerwissels gehad dus dat allemaal samen te laten komen is voor ons nu een zorg en prioriteit”.

Nu op naar de uitwedstrijd in Hasselt tegen Limburg LTD. De Belgen verloren hun eerste game tegen Egis Körmend ruim.