Groningen veegt met Almere de vloer aan

1e kwart: 26-10
2e kwart: 21-19
3e kwart: 20-16
4e kwart: 36-17 Wedstrijd vijf voor HanzeVast Capitals thuis tegen Omniworld Almere die het zonder Brandon Griffin zal moeten stellen. Onlangs uitte de coach van Almere zijn kritiek op de FEB over het aan toegestane buitenlanders per team. Moedig en consequent bestaat de startende vijf van Almere uit vier Nederlanders en de Amerikaan Golson. Aan de zijde van HanzeVast Capitals is Meijer de enige Nederlander in zijn ploeg.

Het krachtsverschil tussen die Nederlanders en buitenlandse spelers wordt heel snel duidelijk want na amper vier minuten is het al 12-0 en twee minuten later scoort De Paula de eerste punten voor Almere. Claros vertelt dat ze de afgelopen tijd hebben geoefend op zogenaamde traps en vanavond werd dat goed uitgevoerd. Mede door de traps en de grote druk op de man met de bal leed Omniworld Almere 39 keer balverlies. Het tweede kwart loopt HanzeVast Capitals niet heel veel uit maakt wordt het publiek opgewarmd met dunks van Grunheid en een mislukte alley-oop van Mason in de richting van Englicky. De Duitser Grunheid laat elke wedstrijd meer zien van de kwaliteiten die hij bezit. Naast dunken heeft hij een zeer goed spelinzicht en strooit met fraaie assists. Na de rust komt er wat de klad in en doet Almere gewoon mee en is er weinig spektakel. Wat zeker wel spectaculair te noemen is de afwezigheid van Dwayne Archbold. Hij zit niet meer op de bank en zal dus in de tweede helft niet meer spelen. “Dwayne reageerde emotioneel op een correctie en die emoties mag hij tonen in de kleedkamer.”, aldus coach Claros. De coach vindt ook dat Hanavan zich niet op de juiste wijze inzet voor het team en laat hem de gehele wedstrijd op de bank zitten. Waar het nu in beide situaties om gaat wil de coach niet vertellen. Hij praat liever niet over personen maar wil het team benadrukken. Alleen over Emiliano Morales Munoz wil hij toch nog wat kwijt. “Het is moeilijk, twee dagen terug zo plots weg van huis, weet de namen van zijn teamgenoten niet en kent zijn eigen rol nog niet. Dat is moeilijk en het zal gewoon nog een paar weken duren voor hij weet wat zijn plek is in het team”. Dat team wat vooral in het vierde kwart weer laat zien dat het progressie boekt. Mason neemt de ploeg op sleeptouw en mede dankzij zijn steals loopt het team nu echt heel erg uit. Mooie aanvallen, dunks en assists laten het publiek weer opveren en maakt het slot van de wedstrijd tot een fraaie afsluiting. Wedstrijd is misschien niet een goede benaming want het is nooit een echte wedstrijd geweest. Coach Van den Berg wint dat zijn team geen enkele kans heeft gehad en het een verdiende overwinning is voor de HanzeVast Capitals. “Mijn jongens zijn nog niet in staat om goed het spel te lezen en hebben moeite met die traps. Hopelijk is ons niveau bij de volgende wedstrijd dichterbij die van Groningen”. Ondanks het frivole spel in de laatste tien minuten is Claros daar niet tevreden over want de spelers waren te relaxt. Daarnaast moeten zijn spelers nog meer de ambitie tonen dat ze niet aardig op weg zijn maar dat ze gewoon meer willen.