Hanzevast Capitals – Den Helder Seals

Een gemakkelijke overwinning zoals afgelopen zaterdag tegen Omniworld Almere ligt in de lijn der verwachting. Zeker omdat het team van Den Helder Seals erg jong en onervaren is. Gemiddelde leeftijd is 20,7 jaar. Na de eerste vijf minuten is er zeker sprake van dat het soepel gaat en de thuisploeg uitloopt.

Daarna gaat het mis en ontstaat er een chaotische partij basketball. Waarin beide partijen veel fouten maken maar er veel spanning en emotie in de wedstrijd komt. Zeker als de Seals na 27-16 in het eerste kwart met een 1-15 run aan het begin van het tweede kwart volledig terug komen in de wedstrijd.

De voorsprong voor Capitals is weg en ze moeten nu zelfs in de achtervolging. Halverwege het kwart maakt Mason de gelijkmaker vanachter de vrije worplijn: 32-32. De gelijkmaker volgt kort na een zeer discutabel moment. De Seals hebben de bal ingenomen en dan fluit een van de scheidsrechters na zes seconden af. Op het moment van fluiten glijdt de bal wel van achter de driepuntslijn door het netje. Fluiten ze nu af voor Niels Meijer die bloedend op het veld ligt of een time-out? Achter de tafel wordt heftig gediscussieerd over de punten en uiteindelijk worden de drie punten wel toegewezen en volgt er een time-out.

Niels Meijer bloedt stevig na een botsing en in de twee helft wordt hij nogmaals geraakt. Daarna moet hij definitief staken en komt niet meer in actie. Geen ernstige verwondingen en dus mag er verwacht worden dat hij donderdag weer speelt.

Ondanks de gelijke stand na vijf minuten in het tweede kwart gaan de beide ploegen rusten met een 38-42 voorsprong voor de Seals. In de buzzer en van heel ver scoort Kouwijzer een driepunter. Coach Claros is boos over hoe slecht Hanzevast deze driepunters verdedigend. Hij heeft zijn team vertelt over Terry Sas. We weten dat als hij vrij staat gaat schieten. Kijk naar de statistieken en je ziet 3 uit 4. Het gebeurt dus niet eenmaal maar twee, drie, vier keer. Als je dit soort essentiƫle details niet begrijpt

Man van de wedstrijd aan de zijde van Groningen is Alton Mason en hij houdt zijn team in de race in het derde kwart. Een periode van tien minuten die als knotsgek omschreven mag worden. Een score van 31-25 is opvallend maar Guido Grunheid is tot het begin van dit kwart totaal onzichtbaar. Aan het eind van de periode heeft hij al bijna de meeste punten van het team gemaakt. Het duo Mason en Grunheid scoren 21 punten van de 31.

Strickland is erg productief voor de Seals en hij laat zien een dreiging te zijn onder de borden maar ook vanachter de driepuntslijn. Hij maakt in het laatste kwart bij 69-69 de gelijkmaker door een fantastische alley-oop te scoren. Hij eindigt de wedstrijd met 17 punten en 11 rebounds.

De Seals leiden nog tot halverwege het laatste kwart en dan is het Hanzevast wat de regie overneemt. Archbold, weer aangenomen in het team, scoort 88-79 op nog drie minuten en dan lijkt het gespeeld te zijn. Toch komen de Seals nog erg dichtbij door driepunters van Petersen en Strickland. De vrije worpen voor Hanzevast brengt uiteindelijk de winst.

Claros heeft geen verklaring voor het slechte spel vanavond. Je kan onmogelijk in 12 minuten moe zijn. Moe zijn zit in je hoofd. Als je hoofd denkt dat je moe bent dan voel je je ook moe. Elke speler die er in kwam in het eerste kwart was gewoon niet klaar om te spelen.

De coach van Den Helder is trots op zijn jongens. Ik heb ze na afloop vertelt het positieve mee te nemen naar de volgende wedstrijd. Die is al donderdag met dank aan de Wizard van Os die ons krankzinnige competitie schema heeft bedacht. Door de onervarenheid hebben we niet gewonnen en ik heb ook geen filmbeelden gezien van Groningen. We hebben gewoon ons spelletje gespeeld en ik verwacht dat we in januari een aardige vechtmachine zijn.