Hanzevast Capitals – Aris Friesland

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De derby van het noorden zal deze avond anders zijn dan in voorgaande seizoenen. Vorige ontmoetingen waren meestal eenvoudige overwinningen voor Groningen. Dit seizoen is Aris Leeuwarden onder leiding van Pete Miller bezig met een grote stap vooruit.

De Amerikaan die na jaren terug is in Martiniplaza bouwt aan een hecht collectief van jonge spelers. Het team heeft nu al een paar fraaie overwinningen behaald waaronder tegen EiffelTowers. Het team heeft met Matt Bauscher een makkelijk scorende speler in de gelederen.

Zijn teamgenoot Tristan Blackwood helpt goed mee in de productie en zet zijn ploeg zelfs op voorsprong in het derde kwart. Na een onsportieve fout van Brempong mag hij tweemaal succesvol aanleggen vanaf de vrijeworplijn. 63-64

Het is al de vierde fout voor Brempong en hij kan gaan zitten. Vanaf de bank heb je weinig invloed op het presteren van het team. Maar zijn collega-centers Krstanovic en Conn hebben binnen de lijnen ook weinig in te brengen. Marco van den Berg is ook zeer slecht tevreden over zijn inside mannen. De lange mannen van Aris Friesland maakten gehakt van onze lange mannen.

Het contract verlengen van Rogier Jansen is een goede zet van het bestuur. Na de voorsprong van Aris Friesland bewijst hij waarom. Hij neemt het team op sleeptouw en gooit er direct een driepunter in. Hij komt ook nog eens tot een puntentotaal van 23. Torey Thomas is de andere speler die nadrukkelijk solliciteert naar een verlenging van het contract.

Ondanks dat Rogier Jansen door het publiek wordt verkozen tot Man of the Match is Thomas de feitelijke matchwinner. Zijn handvol steals deze wedstrijd zijn ontzettend waardevol. De laatste op 15 seconden voor het eind is de beslissing zelfs.

De laatste periode begint met een heerlijke dunk van Steenberge. Het is 79-78 en Brempong krijgt zijn vijfde fout en is definitief out. Brempong is de springveer van de thuisploeg maar Aris Friesland heeft met Steenberge een minstens even grote springveer. Hij vermaakt de toeschouwers met een aantal denderende dunks en speelt Brempong de wedstrijd uit.

Als Bauscher gelijk maakt bij 81-81 op zeven minuten voor het eind ontspint zich een heerlijk spannende puntje-puntje wedstrijd. De teams wisselen scores af. Twee scores tekenen de wankele defensie van Hanzevast Capitals.

Blackwood mist onder druk een driepunter van ver maar mag zijn eigen rebound pakken en Rein van der Kamp kan scoren middels een simpele backdoor. Coach Marco van den Berg staat te springen van woede aan de zijlijn. Aris Friesland pakt nu weer de voorsprong en Thomas, Wittington en Novak gaan dan voor het afstandsschot.

Op 45 seconden voor het eind brengt Novak de stand op 99-100 en kan het nog alle kanten op. Het eerste belangrijke moment hierna is de turnover van Blackwood. Jayme Miller begaat de fout op Thomas en die schiet op 0:22 zijn ploeg weer op voorsprong 101-100. Vijftien seconden nog te gaan en Thomas pakt de steal van de wedstrijd. Jansen rondt af en het is 103-100.

Bauscher gaat niet voor de driepunter maar voor de inside actie en wordt hard gestopt door Jansen. Zo hard dat hij even niet verder kan spelen. Zijn vrije worpen worden genomen door Merlijn van der Meulen en die schiet er maar een binnen. 103-101 en de wedstrijd is voorbij. Coach Pete Miller windt zich wel ontzettend op over de actie van Jansen. Een onsportieve fout zou zeker ook gefloten kunnen worden en dat zou een heel ander einde van de wedstrijd hebben betekend.

Ik heb mijn mannen verteld dat als je ook slechte wedstrijden wint je meestal een goed seizoen hebt. Aris Friesland had het meeste recht om te winnen. De mentaliteit van mijn team vanavond was slecht. Het leken wel softies. Een aantal spelers waren niet klaar om te spelen en dat snel moeten veranderen. Zonder de miraculeuze Thomas hadden we nooit gewonnen, aldus Marco van den Berg.

Pete Miller baalt enorm en moet zich inhouden. Moet ik eerlijk zijn? Nou laat ik het bij het basketball houden en dan vind ik dat wij hadden moeten winnen. Zij hebben erg gelukkig gewonnen maar niet verdiend. We zijn bestolen van de overwinning!.

Ik wil iedereen bedanken voor het warme welkom vanavond. Erg fijn om zo weer terugkeren in Groningen. Helaas zal het mijn zondag niet goed maken., aldus Pete Miller die in de jaren zeventig drie seizoenen voor Nationale Nederlanden Donar speelde.