De weg naar Berlijn is ingeslagen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De weg naar Berlijn is ingeslagen!

Het was weer een bijzonder interessant seizoen in de EuroLeague. Maccabi Tel Aviv in de afgelopen jaren altijd deelnemer aan de Final Four is al in een vroeg stadium uitgeschakeld. Montepaschi Siena was de verrassing vorig jaar in Madrid en redt het bijna weer. De Griekse grootmacht Panathinaikos is toch te sterk. De Grieken spelen in Final 16 weer een legendarisch pot tegen Partizan en revancheren zich van de uitschakeling vorig seizoen door dat team.

Grootmacht en al een aantal jaren op rij finalist CSKA Moskou gaat op weg naar misschien wel weer een finale. Het team is ondanks het vertrek van Theodorus Papaloukas (Olympiacos) en David Anderson (Barcelona) er zeker niet minder sterk op opgeworden. Zoran Planinic is een goede vervanger en met Lorbek heeft het team onder de borden nog steeds een sterk team. Ettore Messina zal er alles aan doen om de titel tweemaal op rij te winnen. Daarnaast is zijn contract bij de club uit Moskou aflopend.

Olympiacos is een goede ploeg maar kwam het seizoen moeizaam op gang. De weg terug naar de top is twee jaar geleden ingeslagen toen Pini Gershon de roer overnam bij de Reds. Hij kon het team niet goed genoeg op de rails krijgen en Grieks bondscoach Giannakis nam het stokje over. Seizoen 2008-2009 moet het seizoen zijn van prijzen winnen dus ex NBA-speler Childress stak de plas over. In zijn kielzog gevolgd door Papaloukas.

Een andere Griekse speler die weer op eigen bodem wilde spelen was Antonis Fotsis want hij verruilde Dynamo Moskou na jaren voor Panathinaikos. Een goede stap want nu kan die echt prijzen gaan winnen.

De laatste deelnemer aan de Final Four in Berlijn is FC Barcelona en daarmee zijn ze de enige Spaanse club die het heeft gered tot aan Berlijn. Het reguliere seizoen werd gedomineerd door de Spaanse teams en al deze teams deden het goed. De enige uitzondering is misschien het team uit Badalona. De Spaanse kuststad zijn ze zelf in ieder geval niet te spreken over het Europese seizoen.

Barcelona heeft de Final Four gered door onder andere Real Madrid uit te schakelen en Tau Vittoria. Het team van debuterend coach Xavier Pascual is zeer sterk verbeterd met de terug keer van de verloren zoon Juan Carlos Navarro ook bekend als La Bomba. Daarnaast heeft men David Andersen kunnen overtuigen het doorgaans koude Moskou te verruilen voor het altijd zonnige Barcelona. Een goede keuze want hij behoort tot de beste centers in Europa.

Uitschakelen van Tau is een mooie opsteker naar de Final Four. Zeker ook omdat deze wedstrijden erg emotioneel geladen zijn. Huidig coach van Tau kon geen succes boeken bij Barcelona in de afgelopen jaar. Dusko Ivanovic is terug in Vittoria en gaat soeverein met zijn team aan de leiding in de ACB. Het team wat vorig seizoen Barcelona versloeg in de finale van de ACB was ook het team uit Vittoria. Voor TAU is het wel sinds jaren dat ze er niet meer bij zijn in de Final Four. De laatste deelname van Barcelona dateert alweer van 2006.

Alle teams hebben het in huis om de felbegeerd hoofdprijs te winnen. Statistisch gezien is Olympiacos beter dan Panathinaikos en FC Barcelona heeft betere cijfers dan CSKA Moskou. Toch is het maar afwachten of de statistieken kloppen. Het belooft een waar spektakel te gaan worden!