HanzeVast Capitals – Upstairs Weert

De afgelopen weken zijn er geen wedstrijden geweest in de Martiniplaza maar er kan niet gezegd worden dat er niets is gebeurd in Groningen. De nieuwe coach is gepresenteerd en daarmee was een serieuze rel geboren. Afgelopen week kwam de affaire tot een hoogtepunt door de publicatie van Ton Boot zijn column. Op televisie ventileerde hij zijn boosheid andermaal maar het is voorbij. Bestuur en coach hebben een goed gesprek gehad en willen de situatie achter zich laten. Daarnaast is Gary Buchanan alweer geblesseerd geraakt en zal nog minstens drie weken vanaf de bank moeten toekijken.

Gary Buchanan ziet samen met ruim drieduizend mensen dat HanzeVast Capitals erg goed begint en er als een raket vandoor schiet. Via een 9-0 run ingezet door Raoul Heinen ontstaat het eerstje gaat in het voordeel van HanzeVast. Chris Woods schiet zijn team naar een voorsprong van tien puntjes. Hier worden nog wel twee puntjes vanaf gesnoept voor de break.

HanzeVast Capitals schiet goed, vangt de rebounds en de spelers van Upstairs Weert spelen individueel en zonder bezieling. Na vijf minuten in het tweede kwart zijn ze gedubbeld en begint de wedstrijd pijnlijk te worden voor de ploeg uit Weert. Oliver van Kempen baalt als een stekker van de houding van zijn spelers. “Wat we hier komen doen weet ik niet”, vertelt de coach na afloop. Mathis is een van de spelers die niet in de wedstrijd zit. Hij haalt binnen korte tijd twee persoonlijke fouten op en mag gaan zitten. De kleine guard Legans legt vervolgens tweemaal succesvol aan voor een driepunter en zet zo na vijftien minuten spelen 35-17 op het scorebord.

Lichtpuntje bij Upstairs Weert is Andre Burton die in de eerste helft tot veertien punten komt. Heinen is tot dan toe het meest productief met negen punten. Opmerkelijk is de verdeling van scores bij Weert. Er zijn maar drie spelers die hebben gescoord tegenover iedereen behalve Sjors Poels bij HanzeVast Capitals.

In de rust heeft de ploeg van Boot ook in rebounds een zeer duidelijk overwicht. Waar Weert geen enkele offensieve terugkaatser heeft gepakt prijken er al acht op het formulier voor Groningen. “We pakten de rebound en schieten goed. Dan weet je al dat je bijna niet kan verliezen”, aldus Chris Woods. Het verschil in rebounds is na veertig minuten spelen groot, 39 om 23 waarvan 14 aanvallende voor HanzeVast.

Na rust schieten de gastheren van 44-24 weg naar 56-30 en wordt het een afgang voor Upstairs Weert. De peptalk van Van Kempen in de rust voor Chaz McCrommon heeft wel een beetje gewerkt maar is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Diezelfde McCrommon scoort na 27 minuten de eerste driepunter voor zijn ploeg. De stand is dan al 64-32 en maakt het dus allemaal niet veel meer uit. HanzeVast blijft in derde kwart goed schieten en behoudt zo de riante voorsprong. In combinatie met het reboundoverwicht is het dan ook moeilijk de ploeg te stoppen. Een van de goede schutters is Chris Woods. Hij schiet vier uit vier driepunters en scoort in totaal 20 punten tegen een percentage van 88 procent.Hij mist van zijn tien schoten enkel een jumpertje.

Coach Ton Boot typeert de prestaties van Woods als “apart”. “Hij heeft nogal wat te doorstaan gehad, ook van mij, maar is niet kapot te krijgen. Ik vind dat apart, positief en vanavond heeft die zeker goed gespeeld”.

Na die driepunter van McCrommon haalt Van Kempen zijn bijna gebruikelijke technische fout op na klagen tegen de scheidsrechters.en komt dit kwart tot een eind met de stand 85-63. Ondanks dat Upstairs Weert in het laatste kwart veel punten scoort, van 44 na dertig minuten naar 73 aan het eind, blijft HanzeVast Capitals het duel controleren. Er is wel sprake van concentratieverlies maar een inzinking zoals afgelopen donderdag tegen EiffelTowers blijft uit. Het is een van de weinige wedstrijden tot nu toe dat de ploeg veertig minuten bij de les blijft. “We hebben geleerd van donderdag. We gaven toen in drie minuten de wedstrijd weg .Vanavond hebebn we laten zien dat we hebben geleerd van die wedstrijd”,aldus Woods.

Leren is het gespreksonderwerp bij de persconferentie. De zichtbaar balende coach Van Kempen geeft aan dat zijn spelers niet willen leren. De reis naar het ‘verre’ Groningen was volgens hem zonde van de tijd. Ton Boot vertelt dat volgens hem het niet leren een kwaal is van iedere teamsport. Hij heeft het probleem ook gehad met zijn ploeg maar ziet wel een stijgende lijn. De inzinking die donderdag nog het verlies betekende bleef uit want er ontstond geen chaos. “EiffelTowers creerde chaos waar wij niet mee overweg kunnen. Zij waren echt niet beter.”

Voor HanzeVast is het een prettige overwinning want de strijd om de tweede plaats is nog niet beslist. Opmerkelijk is dat bij HanzeVast alle spelers hebben gespeeld en gescoord. Zelfs Sjors Poels die als een soort van joker wordt onthaald scoort middels twee vrije worpen.