interview Hakim Salem iBasketball

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

(Chapeau)

Groningse coach is van mening dat de Nederlandse competitie sterker is geworden

(Kop)

Salem gaat met GasTerra Flames op jacht naar prijzen

(Intro)

Vorig seizoen stond Hakim Salem opeens aan het roer van ABC Amsterdam. Na een jaar klopte GasTerra Flames bij de 33-jarige coach aan. Met als doel de landstitel te heroveren. Een verrassende zet van het Groningse bestuur, dat eerder aangaf een Europees gelouterde coach te willen aantrekken. Salem bleek echter de meest geschikte kandidaat, ondanks zijn nog jonge leeftijd. Hoewel de coach al een paar leermomenten achter de rug heeft – kritiek op pers en gastenboeken, en het tijdens de persconferentie niet expliciet noemen van een speler (Avis Wyatt) die er met de pet naar gooide -, draait GasTerra Flames gewoon weer in de top mee. iBasketball stuurde Mannus Etten op pad om een profiel van Hakim Salem te maken.

Door: Mannus Etten

Na een vriendelijke begroeting vertelt Salem dat hij bezig is met zijn Ramadan. De eerstejaars coach van GasTerra Flames haalt de Ramadan wegens allerlei omstandigheden op een later moment in. Een periode van vasten hoort bij mensen die zijn opgegroeid in een land waar het Moslimgeloof de belangrijkste religie is. Dat geldt dus ook voor de 33-jarige coach van GasTerra Flames. Salem is opgegroeid in Egypte en op 14-jarige leeftijd verhuisd naar Nederland. Zijn ouders waren al eerder richting Amsterdam vertrokken. Na het vertrek van zijn ouders woont Salem nog enige tijd bij zijn oma om pas later alsnog zijn ouders achterna te reizen.

Basketball en Salem gaan in Egypte nog niet samen. Zijn interesses liggen dan nog vooral bij sporten zoals voetbal. Basketball speelt in Egypte nog geen rol van betekenis, ook niet in het leven van de latere coach. In Amsterdam begint Salem op een pleintje wat te spelen. Daar wordt hij gevraagd om bij de Landslake Lions te gaan ballen. Een seizoen later is hij jeugdspeler bij de Amsterdamse Canadians. Hij traint dan ook mee met het eerste team van Finish Profiles, op dat moment gecoacht door Jan Willem Jansen.

Arbeidsvreugde

Zijn droom is om professioneel basketballer te worden, maar twee ernstige blessures nopen Salem om een streep door zijn doel te trekken. In de tijd dat de speler revalideert, richt hij zich op coachen. Dat neemt een enorme vlucht nadat Hakim het besluit heeft genomen om te stoppen met het spelen van wedstrijden. In korte tijd groeit hij als coach net zo snel als hij daarvoor als speler was gegroeid. Uiteindelijk belandt hij als coach bij de jeugd van de professionele club van Amsterdam. Salem ontwikkelt een filosofie waarvan hard verdedigen en veel rotaties in de aanval een aantal ingrediƫnten zijn. Maar als coach wil hij ook zien dat zijn team plezier heeft in het spelen. Arbeidsvreugde is belangrijk in het spelen van basketbal.

Nadat er scheuren zijn ontstaan in de professionele basketbalclub van Amsterdam, wordt Salem de mogelijkheid geboden om de eredivisieploeg te gaan coachen. De laatste stap op weg naar professioneel basketbalcoach is daarmee gezet. Ik ben nog steeds trots op die mannen die zon jonge coach voor de groep durfden te zetten.

Het klinkt dus alsof het de coach allemaal voor de wind gaat. Niets is minder, want Salem geeft zelf aan dat het telkens een gevecht is geweest. Het vertrek van zijn ouders naar Nederland. Zelf emigreren naar Nederland en dan natuurlijk zaken waar iedereen die emigreert tegenaan loopt. De taal leren, integreren en een nieuw sociaal netwerk opbouwen.

Moeilijke momenten

Sinds Salem professioneel coach is, zijn er nog steeds van die moeilijke momenten. Het ene jaar coach zijn van een team zonder geld en dan nu de verhuizing naar Groningen. Voor mij is mijn familie heel belangrijk. Ik heb nooit overwogen om alleen in Groningen te gaan wonen en mijn vrouw en kinderen achter te laten in Amsterdam. Mijn vrouw vindt het hier inmiddels fantastisch. Natuurlijk is het wel wat kleiner dan Amsterdam. In Amsterdam kun je altijd wel iets halen bij een nachtwinkel. Ik heb zelf inmiddels ook wel iets gezien van Groningen, maar ben toch vooral veel bezig met het basketball. Ik vind het echter fijn om op zondag met de familie te gaan wandelen.

Geen idee of het gebrek aan ervaring is maar de reactie op de media na de eerste wedstrijd tegen Zwolle doet veel stof opwaaien. Ik praat nog steeds met de media want wij hebben nu toch ook een gesprek? Maar goed na die wedstrijd, die echt niet goed was, kwamen er spelers wel vragen stellen. We hebben daarom de cirkel verder gesloten en uitgebreid met elkaar gesproken. Iedereen heeft zijn verhaal kunnen doen. Ik noem dat een stormfase waarin we als team weer dichter bij elkaar zijn gekomen.

De tijd die hij buiten trainingen en wedstrijden aan GasTerra Flames besteedt, bestaat uit het bekijken van een aantal wedstrijden van alle tegenstanders. Ik wil niet verrast worden door iets wat ik een wedstrijd niet heb gezien. Door meer wedstrijden te bekijken, krijg je een completer beeld. Alleen van de Europese tegenstanders heeft hij nog niets gezien. Ik heb geen idee wat we van onze tegenstanders kunnen verwachten. Ons doel is om te verbeteren richting het piekmoment. Mijn verwachting is dat de EuroCup ons dat kan bieden.

Salem heeft het idee dat de Nederlandse competitie sterker is geworden. Een logisch gevolg van het feit dat de eredivisie nu nog maar acht teams telt. Als je niet scherp aan een wedstrijd begint, kan iedereen van iedereen winnen. De competitie wordt daardoor leuker dan wanneer een paar teams zich duidelijk onderscheiden ten opzichte van de rest. De top is niet minder sterk, maar de andere teams zijn sterker geworden. Mede doordat een aantal teams is uitgevallen en de talenten zich daardoor hebben verspreid, maar ook door de ingestorte spelersmarkt.

Filosofie

Landstede Zwolle en Rotterdam Basketbal behoren tot de teams die zich hebben verbeterd. Je kunt daar de hand van de coach zien (Herman van den Belt en Randy Wiel, red). Je ziet bijvoorbeeld bij Rotterdam dat er echt basketbal wordt gespeeld. Op de vraag van hoe de hand van Salem er spreekwoordelijk uit ziet, volgt niet direct een antwoord. Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen, want dat klinkt al snel als jezelf ophemelen. Maar uiteindelijk noemt Salem toch een aantal zaken, waaronder het verdedigen. Het is ook een enorme uitdaging om in een team van allemaal nieuwe spelers jouw filosofie over verdedigen en aanvallen over te brengen.

De ploeg staat op het moment van het gesprek bovenaan de ranglijst. Een aantal resultaten is behaald na redelijk spel, afgewisseld met mindere wedstrijden. Voor Salem is de stijgende lijn zichtbaar. Je ziet dat we de tegenstander steeds beter kunnen afstoppen. We houden het alleen nog lang niet een hele wedstrijd vol. Ik zie ook dat de spelers een klein beetje van mijn filosofie beginnen over te nemen. Ze voelen zich ook steeds meer comfortabel in de pick- and rollaanval.

De huidige selectie is niet gelijk aan de groep spelers waarmee de voorbereiding is gestart. Vlak voor de start van de competitie werd Bryan Davis uit de selectie gezet. Davis is een afgesloten hoofdstuk. Weliswaar was Thomas Koenis vorig seizoen geblesseerd en moet hij nog zijn wedstrijdritme vinden, hij is wel talentvol. Koenis is ook echt een bikkel. Niets ten nadele van Davis, maar Koenis past beter bij onze over mijn lijk houding en er elke dag hard tegenaan gaan.

Over de samenstelling van de ploeg is Salem zeker niet ontevreden. De formatie is veel meer gelijkwaardig dan het team waarmee hij het vorig seizoen in Amsterdam moest doen. Zijn definitie van gelijkwaardig is dat de speler kan spelen in de eredivisie. In Amsterdam had ik dat niet. Wie was een gelijkwaardige vervanger voor Jessey Voorn? Nu hebben we bijvoorbeeld Avis Wyatt met Sergio de Randamie op de insideposities of David Bell, Brian Defares en Jessey Voorn voor de spelverdelersplek. Het gaat er niet om of ze dan top of middenmoot zijn, maar dat ze het eredivisieniveau aankunnen.

Center

Hoewel Salem na het wegsturen van Davis op papier zonder echte center zit, maakt hij daar geen probleem van. In Nederland zijn er sowieso nog maar weinig authentieke centers zoals een Peter van Paassen. Zelfs in Belgiƫ, nee heel Europa, met uitzondering dan van de EuroLeague, werkt men ook nauwelijks met echte centers. Ik voorzie daarin dan ook geen problemen voor ons.

Salem streeft ernaar om telkens de focus te houden op de eerst komende wedstrijd. Dat neemt niet weg dat er in zijn achterhoofd wel doelen zijn gesteld. De clubleiding steekt dat ook niet onder stoelen of banken. GasTerra Flames moet meestrijden om de titel en als het ook maar even kan landskampioen worden. Salem kan zich daarin wel vinden. Ik heb me als doel gesteld om met GasTerra Flames prijzen te pakken. Dat is met de SuperCup niet gelukt. Dat was een leuke prijs die we eigenlijk ook binnen hadden moeten halen.