Interview Hakim Salem

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Hakim Salem verteld nadat we handen hebben geschud dat hij bezig is met zijn ramadan. De coach van GasTerra Flames haalt de ramadan wegens allerlei omstandigheden op een later moment in. Vasten is een onderdeel van mensen die zijn opgegroeid in een land waar het Moslim-geloof de belangrijkste religie is.

Dat geldt dus ook voor de 33-jarige coach van GasTerra Flames. Hakim Salem opgegroeid in Egypte en op 14-jarige leeftijd verhuisd naar Nederland. Zijn ouders waren al eerder richting Amsterdam vertrokken. Na het vertrek van zijn ouders woont Hakim enige tijd bij zijn oma maar later zal hij dus alsnog verhuizen.

Basketball en Hakim gaan in Egypte nog niet samen. Zijn interesses liggen dan nog vooral bij sporten zoals voetbal. Basketball speelt in Egypte nog geen rol van betekenis in het leven van de latere coach. In Amsterdam begint Hakim Salem op een pleintje wat te spelen en wordt gevraagd om bij de Landslake Lions te gaan ballen. Een seizoen later is hij jeugdspeler bij de Canadians en traint ook mee met het eerste team van Finish Profiles op dat moment gecoacht door Jan Willem Jansen.

Als speler heeft hij het doel om professioneel basketballer te worden. Tweemaal een ernstige blessure nopen Hakim om een streep door zijn doel te trekken. In de tijd dat de speler revalideert richt hij zich op coaching. Coachen neemt een enorme vlucht nadat Hakim besluit te stoppen met het spelen van wedstrijden.

In korte tijd groeit die als coach zoals die daarvoor was gegroeid als speler. Uiteindelijk beland die als coach bij de jeugd van de professionele club van Amsterdam. De coacht ontwikkelt een filosofie waarvan hard verdedigen en veel rotaties in de aanval een aantal ingrediƫnten zijn. Maar als coach wil die ook zien dat zijn team plezier heeft in het spelen. Arbeidsvreugde is belangrijk in het spelen van basketbal.

Nadat er scheuren ontstaan in de professionele basketbalclub van Amsterdam wordt Hakim de mogelijkheid geboden om de ere-divisie ploeg te gaan coachen. De laatste stap op weg naar professioneel basketbalcoach is daarmee gezet. Ik ben trots op die mannen die zon jonge coach voor de groep durfden te zetten.

Het klinkt dus alsof het de coach allemaal voor de wind gaat. Niets is minder want Hakim geeft zelf aan dat het telkens een gevecht is geweest. Het vertrek van zijn ouders naar Nederland. Zelf emigreren naar Nederland en dan natuurlijk zaken waar iedereen die emigreert tegen aan loopt. De taal leren, integreren en een nieuw sociaal netwerk opbouwen.

Sinds Hakim Salem professioneel coach is zijn er nog steeds van die moeilijke momenten. Coach zijn van een team zonder geld en nu de verhuizing naar Groningen. Voor hem is zijn familie heel belangrijk en hij heeft niet overwogen om alleen te gaan wonen in Groningen en zijn vrouw en kinderen achter te laten in Amsterdam.

Mijn vrouw vindt het hier inmiddels fantastisch. Natuurlijk is het wel wat kleiner dan Amsterdam. In Amsterdam kun je altijd wel iets halen bij een nachtwinkel. Ik heb zelf inmiddels ook wel iets gezien van Groningen maar ben toch vooral veel bezig met het basketbal maar vind het fijn om op zondag met de familie te gaan wandelen.

Ik probeer van iedere tegenstander een aantal wedstrijden te bekijken. Ik wil niet verrast worden door iets wat ik een wedstrijd niet heb gezien. Door meer wedstrijden te bekijken krijg je een completer beeld. Alleen van de Europese tegenstanders heeft hij nog niets gezien en heeft geen idee wat er te verwachten is van deze tegenstanders. Ons doel is om te verbeteren richting het piekmoment. Mijn verwachting is dat de EuroCup ons dat kan bieden.

Naast dat Hakim veel wedstrijden bekijkt van Nederlandse tegenstanders valt op dat hij ook veel kennis heeft van Europese toernooien zoals de EuroLeague. De Nederlandse competitie is sterker geworden volgens de coach.

Dat is ook logisch want we hebben nog maar acht teams en je ziet ook dat als je niet scherp begint kan iedereen van iedereen winnen. De competitie wordt daardoor leuker in plaats van een paar teams die zich duidelijk onderscheiden. De top is niet minder sterk maar de andere teams zijn sterker geworden. Mede doordat een aantal teams zijn uitgevallen en de talenten daardoor zich hebben verspreid maar ook door de ingestorte spelersmarkt.

Teams die zich verbeterd hebben zijn onder andere Zwolle en Rotterdam. Je kan daar de hand van de coach zien en je ziet bijvoorbeeld bij Rotterdam dat er echt basketbal wordt gespeeld. Op de vraag van hoe de hand van Hakim er spreekwoordelijk uit ziet is volgt niet direct een antwoord. Ik vind dat moeilijk om daar iets over te zeggen want dat klinkt al snel als jezelf ophemelen.

Uiteindelijk volgen er dus wel een aantal zaken die onderdeel zijn van de filosofie van Hakim zoals het verdedigen. Het is ook een enorme uitdaging om in een team van allemaal nieuwe spelers je verdedigings- en aanvalsfilosofie over te brengen.

De ploeg staat op het moment van het gesprek bovenaan de ranglijst. Een aantal resultaten zijn behaald na redelijk spel afgewisseld met mindere wedstrijden. De stijgende lijn is volgens Hakim zichtbaar. Je ziet dat we de tegenstander steeds beter kunnen afstoppen. We houden het alleen nog lang niet een hele wedstrijd vol. Maar voor mij is de stijgende lijn wel zichtbaar en ik zie ook dat de spelers een klein beetje van mijn filosofie beginnen over te nemen. Ze voelen zich ook steeds meer comfortabel in de pick- and rollaanval.

De huidige selectie is niet gelijk aan de groep spelers die de voorbereiding is gestart. Aan het eind van de voorbereiding wordt Bryan Davis uit de selectie gezet. Bryan is een afgesloten hoofdstuk en weliswaar was Thomas vorig seizoen geblesseerd en moet nog in het wedstrijdritme komen maar hij is wel talentvol. Thomas is ook echt een bikkel niets ten nadele van Davis. Thomas past beter bij onze over-mijn-lijk-houding en er elke dag hard tegenaan gaan.

Over de samenstelling van de ploeg is de coach niet ontevreden. Het is een gelijkwaardiger ploeg dan vorig seizoen in Amsterdam. De definitie van gelijkwaardig is dat de speler kan spelen in de ere-divisie. In Amsterdam had ik dat niet, wie was een gelijkwaardige vervanger voor Jessey Voorn? Nu hebben we bijvoorbeeld Avis Wyatt met Sergio de Randamie of David Bell en Brain Defares. Het gaat er niet om of ze dan top of middenmoot zijn maar dat ze kunnen spelen op ere-divisie niveau.

Na het vertrek van Bryan Davis heeft de ploeg op papier geen echte center meer. In Nederland zijn er sowieso nog maar weinig autenthieke centers zoals een Peter van Paassen. Zelfs in Europa met uitzondering dan van de EuroLeague maar bijvoorbeeld in Belgie. Ik voorzie daarin geen problemen voor ons.

De coach streeft er naar om telkens de focus te houden op de eerst komende wedstrijd maar in het achterhoofd zijn er wel doelen gesteld. Dat doel is vooral prijzen pakken. Het is jammer dat we de SuperCup niet hebben gewonnen. Een leuke prijs en het is gewoon een prijs die we hadden kunnen winnen.

Meedoen om de titel is het streven en uiteraard wil ook Hakim prijzen winnen en landskampioen worden met de GasTerra Flames.