Interview Pep Claros, “Groningen”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Onlangs hadden wij een interview met de coach van Hanzevast Capitals. Wij presenteren in drie artikelen een weerspiegeling van het uur durende interview met Pep Claros.
Deel 3 gaat over hoe de coach denkt over zijn seizoen bij Hanzevast Capitals. Hiermee sluiten we ook de trilogie af.
Wij stellen het niet op prijs dat er zonder toestemming stukken worden overgenomen en elders gepubliceerd. Wij staan alleen het plaatsen van de url naar het artikel toe.

Via mijn scout vernam ik dat de club een coach zocht. Vanwege de geboorte van onze kleine had ik een jaar niets gedaan. Ik vond het wel een goede optie om te doen. Mijn eerste contacten verliepen via Robert Vos en Albert van der Ark. Eerst heb ik samen met Albert spelers gerekruteerd binnen het budget van rond de vijf ton. Ondanks dat we binnen onze mogelijkheden hebben gezocht blijven we een team met een kleiner budget en dus minder getalenteerde spelers. Geen excuus maar we zullen daarom hard moeten werken.Via mijn scout vernam ik dat de club een coach zocht. Vanwege de geboorte van onze kleine had ik een jaar niets gedaan. Ik vond het wel een goede optie om te doen. Mijn eerste contacten verliepen via Robert Vos en Albert van der Ark. Eerst heb ik samen met Albert spelers gerekruteerd binnen het budget van rond de vijf ton. Ondanks dat we binnen onze mogelijkheden hebben gezocht blijven we een team met een kleiner budget en dus minder getalenteerde spelers. Geen excuus maar we zullen daarom hard moeten werken.
De situatie lijkt heel sterk op die van Madeira en de andere clubs waar ik heb gewerkt. Maar ik heb ook nooit het beste team gehad behalve misschien in Puerto Rico. Aan het eind gaat het toch om 5-tegen-5, zelfde bal, 2 baskets, geen geklaag en het is helemaal aan de spelers. Ik heb de spelers gezien en ik geloof in ze. Ik denk ook dat we zeer competitief zullen zijn. Ik zal mijn spelers net zolang en tot het moment dat ze het zelf doen. Doe ik dat niet dan bereiken we onze doelen niet. We hebben geen keuze.Ik bied spelers geen keuze, dan kiezen ze altijd de makkelijkste. In basketball is dat dan meestal ook de slechtste keuze. Eenmaal aangekomen waar zijn beide personen welkevertrokken en moet ik me aanpassen aan een nieuwe situatie. Dat zal uiteindelijk zeker lukken. Ik probeer te voorkomen dat dit effect heeft op het team. Hier wil ik gewoon de play-offs winnen en dat kost tijd en geduld. Een belangrijke factor bij het winnen is het publiek. Mijn spelers zullen het publiek moeten en en andersom. Zeker bij belangrijke wedstrijden of in de play-offs kan dit een factor zijn die bepaald dat je wint of verliest. Ze moeten voelen dat ze ook hebben gewonnen. Men komt niet alleen om de wedstrijd te bekijken maar om samen met ons te winnen. De 2.000 mensen die nu gemiddeld op de tribunes zitten moeten er 4.000 worden.
Samen met Albert van der Ark heb ik spelers gezocht. De huidige selectie bestaat niet uit eerste keuzes. In die zeven maanden dat we bezig waren met het zoeken hebben we meer dan 400 spelers gezien. Er was zelfs een dag dat ik thuis kwam met 250 dvd”s. Op een gegeven moment hadden we een selectie van 12 mensen en die zijn we nader gaan volgen. Sommigen wel drie maanden.Op een gegeven moment geef je aan dat je genteresseerd bent. Vervolgens gaat die speler met het aanbod op zak naar een betere league. Ik ben blij met de groep die ik nu heb. ondanks dat het niet de eerste keuzes zijn, zijn het wel goede keuzes voor ons. Tot het moment van de eerste dag is alles open. Je kan op dvd”s niet het karakter van de speler zien en daar kom je pas op de eerste dag achter. Nu ik ben begonnen met de ploeg wil ik dat we niet te verslaan zijn. Ik ben gekomen om de finale te halen. Ik was teleurgesteld over de nederlaag tegen Joventut. We waren zo dichtbij maar hebben toch verloren. Ik weet dat er verschillen zijn in spelers en budget dus daar hoor je mij niet over. Dat is van te voren allemaal bekend en daar kun je op anticiperen. Voor mij was het geen bijzondere wedstrijd maar voor het publiek een prachtige kans om spelers te zien waar over dertig jaar nog over gepraat wordt. Vergelijkbaar met spelers zoals Petrovic en Sabonis nu.