joventut

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het aantal topclubs die de laatste jaren Nederland aan hebben gedaan is vrij beperkt. De topclubs spelen vooral in de EuroLeague en daar neemt geen Nederlandse club aan deel. Sterker nog allerlei bepalingen over bijvoorbeeld accommodatie verhinderen dat we er ooit aan mee kunnen doen.

Dankzij de komst van de Uleb Cup en het promotie/degradatie systeem tussen de Uleb Cup / EuroLeague zal het vaker voor gaan komen dat Europese toppers naar Nederland komen want wij nemen wel deel aan de Uleb Cup. Vorig seizoen is een goed voorbeeld met EiffelTowers die Unics Kazan en Real Madrid mochten ontvangen. Geen kleine namen en Real Madrid won uiteindelijk zelfs het toernooi. Een grote naam die aantal jaar daarvoor Nederland aandeed is Unicaja Malaga. In de halve finales van de Korac Cup speelde het team tegen de Ricoh Astronauts onder leiding van Ton Boot. In Amsterdam een nipte overwinning voor de Spanjaarden maar op Spaanse bodem werd er gehakt gemaakt van de Amsterdammers.

De komst van Joventut naar Groningen mag dus als zeer bijzonder worden beschouwd. Maar het zal dus vaker gaan gebeuren dat grote teams in Nederland zullen spelen voor de Uleb Cup. Voor Groningen zitten er dit seizoen een paar subtoppers in hun poule van de Uleb Cup. Bij het behalen van de volgende ronde in de Uleb Cup is het zelfs theoretisch mogelijk dat de clubs tegen over elkaar komen te staan in een officiƫle wedstrijd.

Joventut heeft als thuisplaats Badalona. Een plaatsje aan de Middellandse Zee wat zon 40 km ten noordoosten van het centrum van Barcelona ligt. Inmiddels kan het beschouwd worden als een voorstad van Barcelona met zon 219.163 inwoners en heeft in Barcelona en Girona rivalen uit de ACB om de hoek.

Dit seizoen speelt Joventut weer mee in de Uleb Cup na een jaar meegedaan te hebben in de EuroLeague. Ze zijn eruit omdat Real Madrid de laatste editie van de Uleb Cup heeft gewonnen en er nog drie Spaanse teams deelnemen. Het werd Joventut omdat hun prestaties in de EuroLeague minder zijn dan Tau Ceramica Vittoria, Unicaja Malaga en Barcelona. Ze overleefden wel de eerste ronde vorig jaar maar Malaga haalde bijvoorbeeld de Final Four.

Het grootste Europese succes voor de club was in 2006. Ze wonnen toen de Fiba EuroCup en afgelopen seizoen won Girona dat toernooi.

In de Spaanse competitie komt de club ook altijd ver maar heeft het nog nooit het ACB-kampioenschap gewonnen. Afgelopen seizoen was de halve finale het eindstation. Real Madrid won die halve finale en ook later de finale met 3-1 tegen Barcelona.

In de Spaanse competitie is Joventut een van de subtoppers samen met clubs zoals Girona en Malaga. De echte top in Spanje bestaat uit de powerhouses Madrid, Barcelona en Tau.

Een andere reden dat het bijzonder is dat Joventut naar Groningen komt is het kostenplaatje. De Groningse club vergoedt de kosten voor onderdak en het proviand. Voor een ploeg van 25 mensen kom je dan al snel op bedragen uit die rond de twaalf duizend euro liggen. Dat is voor een club als Joventut natuurlijk een schijntje maar voor Nederlandse basketbal begrippen heel veel. Voor zon bedrag kun je een Nederlandse topper minimaal twee maand op het veld hebben staan. Het bestuur van Groningen heeft er dus wel iets voor over om de Spanjaarden over te halen maar worden financieel gesteund door twee sponsoren.

In Spanje staat Joventut samen met Estudiantes Madrid bekend als een club waar talent wordt gekweekt. Het zijn de kweekvijvers voor het Spaanse talent waar Madrid en Barcelona geregeld uit vissen. Momenteel is er een Nederlander onder contract bij de club en dat is Henk Norel. Voor komend seizoen is hij uitgeleend aan Alicante.

Een greep van namen die bij Joventut opgeleid zijn:

Raul Lopez, Real Madrid,

Rudy Fernandez, Joventut

Alex Mumbru, Real Madrid

Roger Grimau, Barcelona

Wat betreft coaches heeft Joventut ook een aardige naam want in het verleden was de broer van Larry Brown coach. Herb Brown maar huidig Panathinaikos-coach Obradovic heeft de club ook mogen coachen. De huidige coach Reneses wordt door Spaanse basketballkenners beschouwd als de beste Spaanse coach allertijden. Maar huidig coach van Real Madrid Joan Plaza was in het verleden assistent coach bij Joventut.

Toch weet Joventut een deel voor het eigen team te behouden zoals Fernandez en Rubio. De twee bekendste spelers die het team nu heeft. Ricky Rubio, 17 jaar en jongste speler in de Euroleague afgelopen seizoen. Hij miste zelfs wedstrijden van zijn team omdat hij verplichtingen had op de middelbare school. Ondanks zijn leeftijd is hij een volwaardig lid van het team en maakt redelijk veel minuten. Het team vond het ook erg jammer dat Rubio niet aanwezig was bij een aantal Euroleague wedstrijden. Zo belangrijk is hij inmiddels al voor zijn team. Rubio staat sinds een jaar of twee te boek als het grootste talent van Europa.

Rudy Ferrnandez, Spaans international 22 jaar oud en heeft afgelopen zomer een aanbieding uit de NBA afgeslagen. Hij heeft een nieuw drie-jarig contract getekend bij Joventut met een NBA-clausule erin. De kans dat hij zijn contract zal uitdienen bij Joventut is niet waarschijnlijk. Fernandez speelt evenals Rubio op de guard positie. Hij zal voordat die de plas oversteekt 1,5 miljoen euro moeten betalen aan Joventut.

Het is alleen de vraag hoelang de spelers zullen blijven. Fernandez staat al een tijdje in de belangstelling van NBA-teams en als Rubio oud genoeg is om getransfereerd te worden zou het best kunnen zijn dat hij ook de grote plas oversteekt.

Dit seizoen is Joventut weer een sterke ploeg geworden met ex-Nba speler Andriuskevicius, voormalig Panathinaikos speler Baxter, Frans international Moiso en het andere grote talent bij Joventut, Ribas.

Een bekende naam die weg is bij de club is Andrew Sullivan. De voormalig EiffelTowers-speler zal dit seizoen voor Mons in Belgie uitkomen.

Ik raad iedere oprechte basketballiefhebber zelfs als je niet voor HanzeVast Capitals bent om te komen. Dit soort teams komen zelden in Groningen maar ook in Nederland.

Mijn verwachting voor zaterdag is dat het geen walk-over wedstrijd zal zijn. Ik verwacht niet dat de clubs echt vol uit zullen gaan want niemand wil geblesseerden zo dicht voor de start van het seizoen. Het zal wel een wedstrijd worden met mooie technische en tactische hoogstandjes.Al hoewel het laatste maar afwachten is want in het pre-season ligt daar meestal niet de focus op. Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken. Hoevaak zullen wij nu het grootste talent van Europa in Nederland kunnen aanschouwen. Zeker als je niet in staat bent om in het buitenland grote wedstrijden te bekijken is dit het moment om naar Groningen te gaan!

Teamindeling Joventut

Demond Mallet, guard

Jan-Hendrik Jagla, forward

Lubos Barton, forward / guard

Rudy Fernandez, guard

Dimitri Flis, center

Jerome Moiso, center / forward

Marcelo Huertas, guard

Pau Ribas, guard

Eduardo Hernandez-Sonseca, center

Ricardo Rubio, guard

Ferran Lavina, guard

Martynas Andriuskevicius, center

Lonny Baxter, power forward

Garcia Aito Reneses,coach

Alfonso Alonso, assistent-coach

Prestaties Joventut:

Winnaar Fiba EuroCup 2006

Catalaanse Competitie 2005, 2007