Jubilerend Donar op pole position volgende ronde FIBA Europe Cup

Donar speelt vanavond zijn 100ste Europese wedstrijd uit zijn historie. Een bijzondere mijlpaal voor de club die de laatste jaren Europees goed presteert. Twee weken geleden speelde de ploeg zelfs een fenomenale Europese wedstrijd tegen Keravnos. Sinds die overwinning gaat Donar aan de leiding in de groep maar wel op basis van “doelsaldo”.

De Roemeense ploeg uit Cluj-Napoca zit Donar op de hielen op de tweede plaats. Onder leiding van de Kroaat Sakic en Amerikaan Kromah doen ze het goed. Sakic speelde recentelijk nog mee met Kroatiƫ tegen de Orange Lions. Hij was toen de topscorer.

Donar begint niet zo sterk aan de game en snel staat men op 2-6 achterstand. Geen vuiltje op zich aan de lucht maar Cluj speelt simpelweg beter. Ze hebben een aantal maal een schutter kinderlijk eenvoudig vrij staan voor het schot. Op een manier die doet denken aan het spel van Donar.

Maar de schoten vallen niet zo goed bij Cluj-Napoca en kan Donar bij blijven. Na de eerste tien minuten is het 13-17 en een verschil van vier puntjes is goed te overbruggen.

De ploegen blijven in een aantrekkelijke game in het tweede kwart dicht bij elkaar. De spanning zit er goed in mede ook omdat Donar nog niet echt in het ritme zit. Enkele minuten voor de rust neemt Cluj-Napoca zelfs de grootste voorsprong van de game met 11 punten (32-43). In de laatste minuten maakt de thuisploeg nog vier puntjes goed en gaan de teams bij de stand 36-43 aan de thee.

Donar had het in de eerste helft moeilijk onder andere door veel fouten. Maar dat verandert na de rust en halverwege het derde kwart komt Cluj-Napoca in serieuze foutenlast. Al vroeg in het kwart staan ze op vijf teamfouten en dat is goed voor de ploeg van Braal. Doordat Sakic en Kromah aan banden zijn gelegd komt Donar heel langzaam weer dichterbij. Mede dankzij Curry overbrugt de ploeg de 11 punten achterstand en buigt het om in een kleine voorsprong. Het is 58-57 na drie kwarten en de wedstrijd is weer helemaal open.

Cluj-Napoca opent het laatste kwart met een driepunter maar dat is de laatste keer dat ze nog aan de leiding gaan. Donar neemt controle over de game over. De bezoekers beginnen wat vermoeid te raken. Daarnaast staan er al drie spelers op scherp. In de rebound gaat het crescendo voor Donar en mede door het werk van Pasalic en Bruinsma ontstaat er een gaatje. Gipson deelt de genadeklap uit en laat even weer zien hoe goed hij kan zijn. Hij scoort een fantastische driepunter op 2:32 en brengt de stand op 75-67. Game beslist maar nog niet over.

Sterker nog Donar scoort nog eventjes 17 punten in die laatste minuten. Cluj-Napoca had al opgegeven natuurlijk. Bruinsma wil maar blijven scoren en dus ook in die laatste seconden. Dat wordt niet gewaardeerd door de tegenstander en de vlam slaat in de pan.

Bruinsma en Kuty krijgen het met elkaar aan de stok. Na al het tumult blijft het uiteindelijk bij een technische fout voor de Roemeense coach. Braal biedt achteraf zijn excuses aan ook namens Bruinsma. “Ik heb er met hem over gesproken en Ewan geeft aan dit de volgende keer niet meer te doen. We hadden gewoon onze trots moeten bewaren en het hierbij moeten laten.”

Na de vrije worpen voor Donar staat de eindstand van 92-72 op het scorebord.

De coach Silvasan berust in het verlies. “Ik feliciteer mijn team, ze hebben gegeven wat ze konden. We hebben een zware week achter de rug. Drie fysiek zware games waarbij we dit weekend in de competitie zwaar verloren. We hebben naar onze mogelijkheden gespeeld want wij missen ook nog eens onze lange mannen. In de rebounds is een groot verschil ontstaan en we kwamen in foul trouble en dat is het verschil van de game.”

“Zij waren in de eerste helft veel beter dan wij. Het resultaat is goed maar er zijn wel zaken waar ik ontevreden over ben en waar we aan moeten werken. Nu hebben we nog twee lastige games tegen Keravnos (uit) en thuis tegen Mons.”, aldus Braal.