Donar schrijft historie en gaat door in de Europe Cup!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Donar staat weer volop in de picture want opnieuw een zeer interessante Europese wedstrijd. Had Donar bijna het hoofdtoernooi gehaald van de Champions Cup nu staan ze op de vooravond van mogelijk iets unieks. Het halen van de play-off fase in een Europees toernooi is de club nog nooit gelukt.

De kansen op het bereiken van die ronde zijn groot en daarnaast heeft Donar dit seizoen thuis nog niet verloren in Europese wedstrijden. Het publiek is dus ook massaal naar Martiniplaza gekomen om hun team aan te moedigen.

Ruim 4.000 mensen zien Donar uit de startblokken schieten met een 8-0 run. Mons is geen slecht team heeft Braal al eerder gezegd. Na deze run komt de Belgische formatie ook door met een aantal scores. Heel dichtbij komen ze niet maar Donar heeft zeker niet de ruimte om te verslappen. Het is 25-18 na de eerste periode en Mons komt terug tot 38-34 in het tweede kwart.

In dat tweede kwart maakt de nieuweling Bradford Burgess zijn eerste punten. De nieuweling moet natuurlijk nog groeien binnen het team maar in twee fantastische aanvallen doet hij goed mee. Daarnaast pakt die ook een paar belangrijke steals en zo heeft die een goed debuut.

Bij rust is het 47-42 en is er nog niets beslist. Topscorers zijn Curry voor Donar en Jones bij de Belgische formatie. Tot halverwege het derde kwart blijft het gat steken rond de zeven puntjes. Dan krijgt Donar de wind in de zeilen en rolt het heel langzaam aan zijn tegenstander op. Uitblinkers Slagter, Curry maar ook Gipson zorgen voor een gat van veertien punten na drie kwarten.

De volgende fase is dus binnen handbereik en dat voelt het publiek ook. In dat vierde kwart loopt het gat dankzij een driepunter van Slagter zelfs op tot 21 punten. In een slordige fase met enkele onsportieve fouten lijkt Mons dichterbij te komen. Donar herstelt zich goed en geeft de controle over de game niet weg.

Sterker nog Dourisseau schiet tweemaal een bommetje en het is 84-59. Donar op weg naar de derde thuisoverwinning in deze groep en andermaal met een heel groot verschil. Bruinsma gaat bij 93-66 naar de kant en Mast mag er zelfs nog even in. De game wordt afgesloten bij een eindstand van 96-72.

Donar rond het huzarenstukje na veertig minuten spelen af en gaat door naar de volgende ronde. Het team presteert zeker thuis zo sterk. Waar gaat dit eindigen?

“Voor ons was het een geweldige ervaring en vooral voor de jonge Belgische spelers. Voor mij als coach ook natuurlijk. Jammer dat we niet door zijn maar Donar verdiende te winnen. In de Europe Cup hebben we mooie overwinningen gehad en moeilijke nederlagen.”, aldus de coach van Bergen.

Brandon Curry is enthousiast over het publiek: “de sfeer was fantastisch. Deze speciale wedstrijden en de sfeer is iets waar je voor speelt als atleet. Ik waardeer en geniet enorm van dit soort momenten.”

“Ik ben heel trots op het team en dank het publiek. Het was een fantastische avond waarbij prachtige shots hadden. Ik ben als coach vooral geïnteresseerd om tegen een Champions League team te spelen. Wij willen met Donar op dat niveau acteren dus het zou mooi zijn om ons te kunnen meten. Het debuut van Burgess was zeer goed en een basketbal-slimme speler. Een pareltje die je er graag bij wil hebben”, aldus de winnende coach.

Donar treft in de volgende ronde mogelijk het Belgische Oostende met ex-Donar speler Chase Fieler. De kans is ook dat het voor het derde jaar op rij Egis Körmend uit Hongarije treft. Donderdag 8 februari is om 11.00 uur de loting voor de volgende ronde.