Leeuwarden & Groningen – Net niet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

“Net niet”

Zo noemen sommige mensen in Groningen het seizoen van GasTerra Flames. De doelstelling van de ploeg was meedoen om de prijzen. Vol enthousiasme werd voorafgaand aan het seizoen de nieuwe coach gepresenteerd die een nieuwe ploeg succesvol zou gaan maken.

Hakim Salem en zijn mannen zouden er voor gaan zorgen dat de landstitel terug naar Groningen zou komen. Snel na het samenstellen van die nieuwe ploeg gaat er een speler uit. Center Davis mag naar huis en kort daarna komt Jessey Voorn naar Groningen. David Bell wordt in de eerste maanden ook hevig bekritiseerd en krijgt bescherming van zijn coach. Tot een vertrek van de Amerikaan komt het uiteindelijk niet.

Maar na enkele maanden is de machine nog niet volledig op stoom gekomen. Wisselvalligheid begint een kenmerk te worden van de ploeg. De ploeg die zich ook nog eens staande moet zien te houden ten tijde van bestuurlijke problemen. De vertrokken coach Marco van den Berg wordt in een interview met de voorzitter aangehaald en de manier waarop lokt een storm aan reacties uit. De reacties zijn zelfs zo ernstig dat de voorzitter wordt bedreigd.

Daarop besluiten voorzitter en zijn mede-bestuurders om af te treden. Ondertussen wint de ploeg veel wedstrijden en doet mee in het gevecht om de eeste plaats in de competitie. Zorgen zijn er wel want de wisselvalligheid blijft in de ploeg en de uitschakeling tegen Weert voor de nationale beker is een gigantische dreun voor het team.

Het veel lager ingeschatte Weert is over twee wedstrijden de bovenliggende partij en gaat verrassend naar de Final Four. Een incidenteel slechte wedstrijd of niet, het is wel een behoorlijke smet op het seizoen en nu rest de competitie alleen nog.

Ondertussen wordt het proces om tot een nieuwe samenstelling van het bestuur te komen al “Donargate” genoemd. Een commissie van wijze mannen denkt een bestuur te hebben maar dat lukt toch niet. Vervolgens blijft het huidige bestuur zitten en zal overdracht pas in de zomerperiode gan gebeuren. Het lijkt de ploeg van Salem niet erg te beïnvloeden.

In de laatste wedstrijden voor de play-offs wordt de eerste plaats in de competitie verloren en andermaal net niet die eerste plaats. De voorronde van de play-offs wordt goed doorlopen en GasTerra Flames kan zich op gaan maken voor een halve finale tegen EiffelTowers. Een hele bijzondere serie met wedstrijden die heel goed of heel slecht zijn voor de Groningers. In de ultieme wedstrijd vijf gaat het laatste schot mis bij een minimale achterstand.

Net niet erin en einde seizoen. Het klinkt heel hard maar geen enkele van de vooraf aangegeven doelstellingen is behaald.

“Goed begin was niet het halve werk”

Na een sabbatical keert Erik Braal als hoofdcoach terug op het hoogste niveau. Vriend en vijand is verbaasd door zijn aanstelling bij de ploeg in Leeuwarden. De coach overtuigd Tjoe de Paula om weer te gaan spelen op het hoogste niveau. Zijn ploeg bestaat verder uit een mix van jonge Nederlandse spelers, een paar spelers van vorig seizoen en aanvullingen zoals Lance Jeter.

Deze Amerikaan blijkt een ware puntjesverzamelaar te zijn en trekt de kar in scorend opzicht. Het gaat de ploeg voor de wind bij de start van het seizoen. Een klassering bij de beste vijf ploegen zit er in. De ploeg blijkt moeilijk te verslaan in vooral thuiswedstrijden.

Maar na de uitschakeling voor de beker door Wijchen en het kerstreces gaat het snel minder. De ploeg speelt minder goed en in een serie nederlagen wordt de aansluiting met de beste vier ploegen verloren. De goede start in de competitie kan geen vervolg krijgen en de ploeg zakt snel weg.

Om het tij te keren maar ook vanwege blessures wordt Rozzell vlak voor de play-offs aangetrokken. In zijn eerste wedstrijd direct goed voor 20 punten. Het blijkt niet een speler te zijn die elke wedstrijd zoveel punten maakt maar regelmatig is hij de topscorer. Zijn seizoens hoogtepunt behaalt die in de play-offs wanneer zijn ploeg wint van EiffelTowers en Rozzell 29 punten scoort. Dit blijkt achteraf de enige winstpartij te zijn in de play-offs van Lasaulec Aris Leeuwarden. Zoals verwacht haalt de ploeg de halve finales van de play-offs niet.

Zonde dat een goed begin geen vervolg kan krijgen en de ploeg uiteindelijk genoegen moet nemen met plaats zes. De terugkeer van Braal en De Paula is geen onverdeeld succes geworden maar een hogere klassering had er in gezeten.