MPC Capitals – Solskin Weert

Overleven! Dat moesten we vanavond doen

Dat is de reactie van Ton Boot na afloop van de wedstrijd. Vooral voor de drie spelers die op de wip zitten is het overleven. Voor Tjoe de Paula beginnen de wolken erg donker te worden. Slechts acht minuten speeltijd voor hem vanavond en dat is best weinig. De agressiviteit ontbreekt en Boot heeft twijfels of dat valt aan te leren. Buchanan kreeg complimenten na wat hij vanavond heeft laten zien. Heel positief voor hem en het is een hele goede schutter dus het zou zeker jammer zijn voor MPC Capitals. De laatste is Brant Bailey. Boot vertelt dat hij wil vertrouwen op zijn spelers. Niet dat hij achteraf bedenkt van:ik had hem niet moeten inzetten. Boot vervolgt zijn betoog over Bailey met als ik kijk naar het aantal rebounds dan weet ik genoeg. Bailey heeft geen enkele rebound gepakt en hij zei bij zijn sollicitatie dat hij gemiddeld 1 rebound per 3 minuten pakt.

De wedstrijd start positief voor de Limburgers, ze slaan een gaatje van acht punten. Alle schoten vallen goed en de jonge Jouke Pots schiet er twee driepunters in. De scores bij MPC Capitals lopen minder soepel. De driepunters van Buchanan voorkomen telkens dat Weert echt wegloopt. Samen met knullig balverlies bij MPC Capitals wordt de tegenstander genoeg mogelijkheden gegeven om weg te lopen. Het balverlies wordt o.a. veroorzaakt doordat de Capitals moeite hebben met de zone verdediging. Deze manier van verdedigen is de gehele wedstrijd gebruikt door Weert. Verdedigend hebben we moeite met rotatie en communicatie, aldus Wierd Goedee. Zone verdedigen is een goede manier om dit te oefenen en te stimuleren, is de mening van Goedee.

Het is niet alleen de verdediging, want aanvallend is er een andere zwakke plek bij het team. De meeste scores voor Weert zijn van buiten de bucket gemaakt. De veelscorende center Eric Dow is niet verder gekomen dan drie punten. Ondanks dit alles is het op papier een van de sterkste clubs in de eredivisie en de zes dragende spelers zijn van hele goede kwaliteit. Volgens Boot zijn ze nog steeds een van de vier beste clubs in de competitie.

De Groningers moeten in de volgende 10 minuten weer wat recht zetten om een volgende blamage te voorkomen. Met hulp van Weert dat ineens alles fout deed wat in de vorige tien minuten goed ging. Veel schoten die mis gaan en ook erg knullig balverlies. Daarnaast zet MPC Capitals met een tweepunter van Novak en driepunters van Jansen en Buchanan een 8-0 run neer de leiding wordt overgenomen in de wedstrijd. Bij enkele spelers van Weert ontstaat irritatie en de bommen vallen goed voor de Groningers. Het bolwerk van Wierd Goedee lijkt rijp te zijn voor een afslachting. Opvallend detail na 20 minuten basketball is dat MPC Capitals nog maar vijf persoonlijke fouten heeft gekregen. Over de scheidsrechters kunnen we duidelijk zijn. Zij zijn het beu om voor het huidige hongerloontje te fluiten. De andere mensen in de zaal zijn het beu om zo enorm veel arbitrale missers te moeten zien. In het laatste kwart worden spelers van MPC Capitals gemangeld, geslagen en opzettelijke fouten worden toegestaan door de arbiters.

In de voorgaande wedstrijden begon aan het eind van het derde kwart het verval te komen. Vanavond was het niet anders maar het was alleen wat eerder. Valmo Kriisa passt de bal zomaar in de handen van een tegenstander en maakt vervolgens de fout. Gevolg is dat hij direct aan de kant mag van Boot. Bij Weert begint het gevoel te komen dat er misschien toch wel een winstpartij inzit en halverwege is het zelfs alweer 45-44. De spanning neemt toe en de doemscenarios van Almere, Zwolle en Rotterdam komen weer boven. In de zaal wordt het steeds rumoeriger en er vallen veel kritische opmerkingen te horen. Wel jammer dat de club in zulke spannende momenten van de wedstrijd niet wordt gesteund. De limburgers hebben zich teruggespeeld in de wedstrijd maar dat was het dan ook. Eerst wat pech voor Pots die een driepunter de ring uit ziet tollen. Daarna zijn het domme fouten die keer op keer voor balverlies zorgen waaruit MPC Capitals steeds makkelijk kan scoren. Zo sluiten we weer 10 minuten af met de stand 55-50.

Vorige week was zelfs 10 punten verschil niet genoeg voor de overwinning dus het kan nog steeds voor Weert. Zeker als Jouke Pots weer tweemaal een driepunter binnenschiet lijkt het weer mis te gaan. Halverwege is het dan toch nog 65-58 alleen Harris maakt dan een slechte keuze. Hij schiet veel te snel en van een grote afstand, gewoon een airball. Dit moment is de sleutel in de wedstrijd maar de poging tot een alley-oop tussen Buchanan en Reed is nog erger. Dit was de grootste fout waarop Buchanan vanavond te betrappen was, en het kostte hem ook zijn plek in het veld. In de laatste minuut mag Reed nog heel hard de 73-63 de bal binnen dunken. Van Poelgeest en Mallory moeten het veld verlaten met vijf fouten.

Eindstand 77-66 en een terechte uitslag. De Groningers waren op alle punten toch iets beter ondanks dat het team moeite had met de zone verdediging. Boot vond het heel goed om te zien dat zijn team rustig bleef spelen. Voor beide coaches is het wel duidelijk dat ze nog veel moeten doen. Alleen voor Wierd Goedee lijkt de opdracht wat moeilijker te zijn. Op naar de volgende wedstrijd waarin Boot zijn team gaat spelen tegen Amsterdam. Het team waar McGuthrie, Spinks en Bennis spelen en waar Boot erg trots op is…