MPC Donar – Rotterdam Basketball (elite B)

De eerste overwinning onder Scheepstra

Anderhalve week geleden was het de laatste wedstrijd van MPC-Donar met Dick de Boer op de bank. Uitgerekend Rotterdam basketball was toen ook de tegenstander. De rotterdammers wonnen toen nog verdiend maar vanavond zou het een ander verhaal worden. De groningers natuurlijk erg getergd door de nederlaag anderhalve week geleden.

De wedstrijd gaat hard voor MPC-Donar. De eerste twee minuten zijn nog niet verstreken of het staat al 11-0. De coach van Rotterdam duikt in de time-out. Logisch want zo gaat het niet goed. Na de time-out tovert Rotterdam er een full-court press en zone verdediging uit de hoed. Veel effect heeft het helaas niet want MPC-Donar passt goed rond. Het levert halverwege de stand van 21-8 op. De rotterdammers proberen van alles maar gaatjes vinden in de verdediging van MPC-Donar is erg moeilijk. Na zeven minuten heeft Shanks al 15 punten achter zijn naam staan. De laatste minuten zijn pijnlijk voor Rotterdam. Ze kunnen MPC-Donar nergens af stoppen in de verdediging alleen het manco is dat het voor de groningers geen punten oplevert.

In het tweede kwart zullen we gaan merken dat er ook scheidsrechters aanwezig zijn. Maar MPC-Donar begint het kwart met wat moeilijke aanvallen en Rotterdam krijgt de kans om wat in te lopen. Na een minuut krijgt Triemstra al zijn derde fout en die zien we nog amper terug deze wedstrijd. Gevolgd door de derde driepunter van Dan Shanks. Rotterdam Basketball doet wel zijn stinkende best maar het is toch allemaal net niet ook in dit kwart. Calvert White wordt zelfs geblockt door Sinnema die zelfs nog een driepunter binnen schiet. White probeert ook weer maar mist en die zit nog niet echt in de wedstrijd. We zien zelfs Mikalajunas een airball gooien tijdens het vrije worp schieten. Daarna gaan de scheidsrechters meedoen. MPC-Donar mag bij vier teamfouten van Rotterdam al vrije worpen schieten. Uiteindelijk wordt het recht gezet. Het inbrengen van Erik Schuur levert een steal op maar vervolgens mist hij twee vrije worpen. Het laatste opmerkelijke in het tweede kwart was de technische fout voor White en een normale fout voor Ingram. Maar balinname voor Rotterdam. Geen vrije worpen en balinname voor MPC-Donar en iedereen zit erbij en verbaast zich.

Halverwege staat het 51-28 en staat Ingram al op 18 rebounds en Shanks op 20 punten. Bij Rotterdam beginnen ze direct met drie driepunters van Cusell en White. White maakt nog een snoeiharde dunk en brengt Rotterdam op 5645 halverwege het kwart. Zou het toch weer kunnen voor de rotterdammers is de vraag. Mikalajunas brengt wat lucht door een driepunter binnen te schieten. Daarmee is het momentum weer terug bij de groningers. Mark Sinnema wordt nog even overduidelijk weggeduwd maar de scheidsrechter die er met zijn neus bovenop staat ziet niets. Het kwart wordt afgesloten met nog een harde dunk van White. Derde kwart is gewonnen door Rotterdam met 18-25.

Het laatste kwart staat in het teken van de jonkies van MPC-Donar. Huizinga mag het proberen en doet het zeer verdienstelijk en scoort zes punten. Opmerkelijk is dat Shanks zijn eerste punt scoort in de tweede helft. Rotterdam probeert het nog steeds wel maar eigenlijk is het kansloos. We zien een overduidelijke doordringen-actie van White maar de scheidsrechters zien niet altijd alles… Op 1:19 staat het 88-68 en begint Cusell te slaan op Mikalajunas. Ze krijgen een dubbelfout maar een onsportieve fout of erger was beter op zijn plaats geweest. De laatste minuut scoort MPC-Donar nog negen punten waaronder twee van Robert Minderaa. Calvert White krijgt op een halve seconde van het eind nog een diskwalificerende fout…

De coach van Rotterdam was niet blij met zijn spelers. Ze waren minder gemotiveerd als de vorige wedstrijd tegen MPC-Donar. Marten Scheepstra van MPC-Donar was heel blij want dit was wat het team nodig had. De afgelopen week kreeg hij veel complimenten over het leuke spel maar waren ze uiteindelijk wel weer zonder de punten. Nu was het dan wel zo en het was degelijk en zeker de eerste helft was goed.

De heren Zegwaard en Van Dam verdienen ook wel een kleine vermelding in dit verslag. Ze hebben er een goed puinhoop van gemaakt die bij veel mensen verwarring veroorzaakte. Het aantal aanvallende fouten was opmerkelijk hoog. Dit duo is niet geschikt voor het hoogste niveau in Nederland.