Nijmegen blijft twee kwarten bij

De wedstrijden tussen Groningen en Nijmegen staan al jaren bol van de spanning. Ieder seizoen weten ze een aantrekkelijk team samen te stellen. Dit seizoen doen ze het met minder geld en wat zal er dit seizoen van komen is de grote vraag. Michael Schuurs moet het in ieder geval voorlopig doen zonder de geblesseerde Flowers en Bekkering. Marco van den Berg heeft inmiddels weer een fitte selectie.
Matrixx Magixx laat vanaf het starsignaal merken te kunnen ballen en is niet bang voor de thuisploeg. Ze nemen snel de leiding en er ontstaat een kleine voorsprong dankzij de scores van Thijs Vermeulen en Andrew Washington. Voor Gasterra Flames is het vooral het gat niet groter laten worden en dan hopen op een breekpunt bij de gasten.

Langzaam wordt wel steeds duidelijker dat Gasterra Flames minder inspanning hoeft te leveren voor de scores dan zijn tegenstander. Maar de Matrixx Magixx blijven bij en geven goed partij. Alleen leunen de tegenstanders vooral op Washington en Vermeulen.

De leiding wordt steeds afgewisseld tussen Gasterra Flames en Matrixx Magixx. Als het signaal gaat voor de pauze staan beide teams op gelijke hoogte. Na de rust toont de wedstrijd zijn andere gezicht zoals de coach van de bezoekers aangeeft.

“Deze wedstrijd had twee verschillende gezichten. De eerste helft lieten we ons beste basketball zien tot dusver.”, aldus Michael Schuurs. Na de 48-48 stand komt direct het breekpunt want de Gasterra Flames past zijn verdediging op Washington aan. De aanval van Matrixx Magixx roteert minder, tempo zakt in en daar profiteert Gasterra Flames optimaal van. Darian Townes en Jason Dourisseau gaan voorop in de strijd en maken in het derde kwart gehakt van de Matrixx Magixx.

Zoals gezegd is de verdediging op Washington strakker geworden en dat is terug te zien in zijn productie. Achttien punten in de eerste helft en nog maar vier puntjes in de laatste twee kwarten. Teamgenoot Thijs Vermeulen is best scorende Nederlander op het veld met 17 punten.

Kwartstand van 21-9 is genoeg om de overwinning binnen te slepen. In het begin van kwart vier beleeft Matrixx Magixx nog een kleine opleving maar dan is de pijp echt leeg. Gasterra Flames wint toch weer eenvoudig en ruim. Helaas is deze pot tussen de twee ploegen minder spannend dan in voorgaande jaren.

“We kwamen in de tweede helft tot stilstand in onze aanval en Washington werd strakker verdedigd. Dat we minder roteerden komt ook mede door een conditionele achterstand. We hebben Torey Thomas gecontracteerd en dat zal ons zeker gaan helpen. Of hij een vervanging of versterking is weten we nog niet”, is het verhaal achteraf van Michael Schuurs.

Conditie en de ruimere bank zijn de troeven die Marco van den Berg op dit moment heeft. “3-0 is een goed begin en laten we zo doorgaan. Maar ik ben ontdaan van wat er na afloop is gebeurd. Het is niet goed om te zien dat er kinderen huilen.”, volgens de winnende coach. Na afloop is het zo onrustig in Martiniplaza dat de politie is opgeroepen om de rust terug te brengen.