Ondanks de nederlaag nog steeds uitzicht op een Europe finale

In een volle Palasport Giusepe Taliercio waaronder honderd meegereisde Donar-supporters beleeft Donar een moeilijke avond. De tegenstander is een van de moeilijkste Europese tegenstanders die Donar voor de kiezen krijgt dit seizoen.

Die tegenstander uit Venetiƫ schiet met scherp en heeft een sterke start en leidt halverwege het eerste kwart met 15-4. Het is niet Curry maar Bradford Burgess die met twee driepunters Donar terug brengt in de game. De ploeg grijpt zijn kans en komt op gelijke hoogte en zelfs in het tweede kwart op voorsprong. Donar heeft vier puntjes voorsprong in het tweede kwart.

De Italianen hebben zich goed voorbereid op Curry. De Amerikaan ligt duidelijk aan banden en hem neutraliseren is een belangrijk aspect uit het gameplan van Reyer Venezia. Voor de topscorer van Donar wordt het niet een avond met veel punten. Geen driepunter viel door het netje voor hem maar hij mag wel met zeven rebounds van het veld stappen. Na Burgess is hij de beste rebounder van de avond voor Donar. “Het mooie van ons team is dat als een een mindere avond heeft een ander opstapt”, vertelt Koenis na afloop aan een verslaggever.

De ploegen staken de strijd voor een pauze bij de stand van 42-43. Maar direct na de start van kwart drie nemen de Italianen de leiding over. Haynes en Tonut zijn de plaaggeesten vooral waarbij Tonut een paar keer fraai kan scoren. Reyer Venezia breidt het gat steeds verder uit en loopt langzaam op richting tien punten.

Curry heeft een moeilijke avond maar Donar kan zijn makkelijke kansen vanaf de vrije worplijn slecht benutten en heeft over de gehele linie een slechter schotpercentage dan de thuisploeg. Elf gemiste vrije worpen en duidelijk minder geraakte fieldgoals. Donar heeft wel beduidend meer aanvallende rebounds gepakt wat in ieder geval helpt te voorkomen dat men tegen een ruime nederlaag oploopt.

Pasalic en Gipson zijn de mannen die samen met Burgess de kar trekken in scores en proberen Donar in de game te houden. Ondanks de inzet wint Reyer Venezia het kwart met 24-14 en gaan de ploegen bij 66-57 het laatste kwart in.

De gastheren nemen in dit kwart de grootste voorsprong van dertien puntjes en donkere wolken lijken zich samen te pakken boven de Groningse ploeg. Pasalic schiet vanaf de drie punts lijn een bommetje naar binnen en is het zeven punten vlak voor het einde. Dat in een periode dat beide ploegen amper tot scoren komen. Een volgend schotpoging van Slagter voor een driepunter ketst af op de ring maar de bal van Haynes gaat ver voor de lijn en in de buzzer door het netje.

Donar mag volgende week donderdag een 82-72 achterstand goed maken in de “tweede helft” van deze halve finale. Niet onmogelijk als de ploeg iets beter zijn kansen benut. Een eenvoudige opgave zal het helaas niet zijn maar de zesde man zal weer aanwezig zijn in Martiniplaza.