Ondanks hoge score loopt Donar thuis tegen nederlaag aan

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen ZZ Leiden wordt de familie Bekkering uitgenodigd op het veld. De twee broers zijn oud-spelers van Donar waarbij vooral Ross Bekkering van grote waarde is geweest. Daarnaast zijn vader en dochter van Henry aanwezig bij de wedstrijd.

De bezoekers spelen zonder de geblesseerde Jessey Voorn die voorlopig ook niet zal spelen. Aan de zijde van Donar is iedereen fit om te spelen.

ZZ Leiden is het eerste team wat scoort dankzij een vrije worp van De Jong. Het antwoord komt vervolgens van Donar wat drie minuten de leiding heeft. Clayton Vette is de gangmaker van de bezoekers en hij zorgt na 3:15 gespeeld te hebben voor de stand 9-13. Daarnaast heeft hij dan al tien punten gemaakt en slaat zijn team een klein gaatje.

Tien punten in zo’n korte tijd is al opvallend maar de productie van beide teams is al opvallend hoog. Donar heeft niet echt een antwoord maar kan wel in de buurt blijven. Twee minuten voor de eerste korte pauze komt ZZ Leiden op acht punten voorsprong. Het moment waarop Bradford Burgess Donar weer in de game kan houden en driemaal op rij een driepunter binnenschiet. Broodnodige puntjes en de thuisploeg sluit het eerste kwart bij 30-28 af.

In het tweede kwart is het stuivertje wissel tussen de ploegen wie er de leiding heeft. Burgess lijkt van ver niet te kunnen missen en schiet bij 41-45 nogmaals een driepunter binnen. Al zijn schoten zijn totaal open en men lijkt daar bij Leiden niets aan te willen doen. Carrington Love is halverwege de topscorer voor ZZ Leiden wat met een 55-48 achterstand mag gaan rusten.

Het is Donar vaker overkomen dat een ploeg het goed doet met schieten tijdens de eerste helft maar door vermoeidheid en een smallere rotatie zakt dat vervolgens in. De rotatie van de bezoekers is door het wegvallen van Voorn zeker smaller maar het schot wordt niet minder.

De man van eerste minuten, Clayton Vette, opent ook met twee bommetjes het derde kwart en de achterstand is zo goed als weggepoetst. De thuisploeg plaatst een kleine run van vijf puntjes maar dat gaatje is snel weer verdwenen. Worthy de Jong zet zijn ploeg weer op voorsprong na een rebound. Overigens was het hoogst opmerkelijk dat De Jong de rebound kan pakken op zijn eigen driepuntspoging. De hoge score geeft natuurlijk ook al aan dat beide ploegen niet heel erg verdedigen. De actie van De Jong onderschrijft dat ook. “Aanvallend was het natuurlijk prima bij ons want we maken 103 punten maar de verdediging minder”, aldus coach Braal.

Het kan te maken hebben met dat de ploeg vermoeid is. Braal vertelt: “Onze startende spelers hebben zeker teveel minuten gemaakt. Ik had gehoopt de jeugdspelers tijd te kunnen geven. Maar wij willen ook winnen”

ZZ Leiden geeft vlak voor het eind van het kwart een drie punten voorsprong weg door een domme overtreding te maken op Gipson. De break had bij de middellijn gestopt kunnen worden. Gelijk maar Ververs maakt een buzzerbeater en zo gaan de teams bij 76-79 het laatste kwart in.

De score zou voor een wedstrijd met strakke verdediging de einduitslag kunnen zijn. Maar vanavond is het in Martiniplaza prijs schieten. Een van de hoofdrolspelers is Burgess die als Donar dreigt de aansluiting te missen weer aanlegt voor een ver schot. Tweemaal op rij zelfs en hij wordt topscorer met 24 punten. Acht uit tien driepunters voor de speler.

Twee minuten voor het eind is het 99-100 en coach Braal vraagt het thuispubliek om te gaan staan. Helaas kan Donar de stop niet maken. Burgess heeft wel een steal maar de ploeg kan niet scoren uit de break. Carrington Love bezegelt vervolgens het lot voor Donar. Een driepunter van de topscorer van de game brengt de stand op 99-106. Na reguliere speeltijd staat er een ongelofelijke score van 103-112 op het bord.

Love stapt van het veld met 36 punten en heeft weer laten zien waarom hij tot de topscorers behoort in de DBL.

Coach Vervaeck is natuurlijk tevreden na afloop. “We weten dat Donar ongeveer 12 aanvallende rebounds heeft per game. Wij hebben dat vanavond terug gebracht tot zes en dat is goed. Daarnaast natuurlijk goed geschoten. We geven Donar vooral in de eerste helft nog een aantal eenvoudige punten door domme acties van ons.”

“Zij hebben volledig verdiend gewonnen. Als de tegenstander bij ons 112 punten maakt dan hebben wij geen enkel recht op de overwinning. De bal raken is het verschil. Zij schieten ontzettend hoog percentage op alle vlakken en dat terwijl de verre schoten verdedigd werden. Alle complimenten voor hun.”, aldus Braal.