Op naar de Grote Markt! Donar is landskampioen Dutch Basketball League 2015-2016!

Drie kansen heeft Donar om de vijfde landstitel te winnen. De eerste kans is in het Theater van de Sport in Zwolle. Ondanks dat game vier een makkelijke overwinning was is het niet gezegd dat game vijf niet zo zal worden.

Erik Braal noemde Landstede Zwolle na afloop van wedstrijd vier een “taaie tegenstander”. Gelijk krijgt die zeker in de eerste helft. In een heerlijke close puntje-puntje-wedstrijd is het Landstede Zwolle wat periodes aan de leiding gaat.

Landstede Zwolle pakt in dat eerste kwart maximaal een voorsprong van vijf punten mede door de scores van Gibbs. Donar heeft veel moeite om de bal in de ploeg te houden en kan niet helemaal volgen.

De intensiteit blijft in kwart twee ook hoog en het gevoel dat een van de ploegen kan doordrukken is er niet. Beide ploegen knokken voor ze waard zijn en dat levert een prachtig schouwspel op. Landstede Zwolle heeft een moment in dat kwart twee waarin ze de kans hebben om het momentum te pakken.

Opnieuw na een steal van Landstede Zwolle pakt Bubnic zijn tegenstander vast en wordt hiervoor beloond met een onsportieve fout. In een gesprek met de scheidsrechters krijgt Jeter er ook een en mag Gibbs driemaal aanleggen vanaf de vrije worplijn. Er valt maar een door het netje. 36-31 voor de thuisploeg.

In de laatste minuut pakt Donar maar liefst vier aanvallende rebounds op rij en scoort hier maar eenmaal uit. De ruststand is vervolgens in het voordeel van de bezoekers met 39-42.

Na de rust is het een totaal andere wedstrijd. Dourisseau en Jeter scoren bommen en ineens loopt Donar in sneltreinvaart uit. Daarnaast krijgt Gibbs zijn vierde fout halverwege het kwart en lijkt het verzet gebroken te zijn. Driemaal pakt Bekkering een steal of rebound en scoort Donar waarbij de dunk van Sullivan fraai was. Jeter juicht dan al en zweept de meegekomen fans flink op.

Waar Fenerbahce recentelijk nog in de EuroLeague-finale een 18 punten achterstand terug bracht tot een gelijkspel naar veertig minuten gebeurt dat vanavond niet. Donar speelt controleert de laatste minuten van seizoen 2015-2016 uit. Grant Gibbs moet uiteindelijk de laatste vijf minuten nog plaats nemen op de bank. Het verschil is al gemaakt en Fieler dunkt 56-80 binnen.

Donar wint zo dankzij een 86-69 overwinning zijn vijfde landstitel in de historie van de club. De eerste grote prijs voor coach Braal. De persoonlijke missie van Jeter is ook gelukt want hij kwam terug naar Groningen om het kampioenschap te winnen en de MVP van de play-offs. Publiekslieveling Dourisseau wint zijn derde titel.

Een goed seizoen voor de ploeg wat wel twee gezichten had. De ploeg voor Jeter en na zijn komst en uiteraard het vervangen van Sherman en Franke.

Coach Braal na afloop:”ik voel me leeg nu. Ik zei tegen de jongens in de rust dat Zwolle niet zo blijft spelen. We breken ze. Mooi op deze manier want we hebben het verdiend gewoon geen bullshit.”

Lance Jeter is uiteraard ook zeer content:”ik kwam naar Groningen terug om de titel te winnen voor deze fans.”

Vrijdagavond zal de Groningse ploeg gehuldigd gaan worden op het bordes van het stadhuis op de Grote Markt.